HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Jobbkezesek egérhasználata

2019.06.10. 21:00 csendes macska

  

Mikor bejött a Windows, és vele az egérhasználat, még nagyon kezdetleges volt az egész. Én életem első munkahelyén dolgoztam, tehát még 19 sem lehettem. Az egér egy tök jó dolog volt, bár teljesen ismeretlen számunkra; és csakis jobbkezes módon lehetett használni. 

Emlékszem, milyen marhára szenvedtem, mire megtanultam egyáltalán odacélozni vele, húzni, kattintani, kijelölni; de végül csak sikerült. Aztán így is dolgoztam, mert ugye még csak jobbkezes volt…. Aztán később már át lehetett állítani az egeret balkezesre, ki is próbáltam, de rájöttem: minek? Hisz jobb kézzel már tökéletesen használom, és miért egerezzek ballal, amikor bal kézzel írok?

Most ideális a számítógéphasználatom, jobb kézzel keresgélek, egyidejűleg bal kézzel jegyzetelek, rengeteg időt takarítok meg, ráadásul a két kezem terhelődik, nem csak az egyik.

Ezzel szemben azt tapasztalom, hogy mindenki más is jobbal használja az egeret. Már úgy értem, hogy a jobbkezesek is. Na és ezt nem értem!

Hogy mi a fenéért nem állítják át a jobbkezesek az egerüket balkezesre?!

Rendben, beletelik pár napba, mire tökéletesen megtanulják használni, de ha nekem, balkezes és ügyetlen létemre, sikerült anno jobbal megtanulni, akkor egy jobbkezesnek is sikerülni fog ballal. Akkor majd egyszerre lehet keresgélni a számítógépen (bal kézzel, egérrel) és jegyzetelni (jobb kézzel, tollal).

Nem értem, hogy ez a pofonegyszerű dolog miért nem merül fel a jobbkezesekben, akik az emberiség 95 %-át kiteszik. Vagy legalábbis én nem ismerek ilyent személyesen.

A gondolat akkor merült fel bennem, mikor még Dóri szobatársammal dolgoztam. Nálunk ugye nagyon sok a meló, annak a 90 %-a számítógépen, rengeteget kell gépelni, kattintani, kijelölni, jegyzetelni. Szerencsétlen Dóri mindezt jobb kézzel csinálta, teljesen kész is volt folyton a csuklója meg a kézfeje.

Még nekem is sokszor fájt a jobb csuklóm, mert a melóhelyen is van egérhasználat, meg persze itthon a szabadidős gépezésnél is van egérhasználat, mindezt jobbal; de nekem legalább az írással nem kell terhelnem a jobb kezemet, hisz azt ballal csinálom, szóval nekem legalább kiegyenlítődik a terhelés, de a jobbkezeseknek nem. Aztán sírnak, hogy fáj a kezük. Hát miért nem teszik meg legalább ezt az apróságot, ami könnyen elérhető és segítene rajtuk??

Arról nem beszélve, hogy én agyvérzést kapnék, ha csak az egyik kezemmel csinálnám mindkét dolgot: kattintok, ledobom az egeret, felveszem a tollat, jegyzetelek, ledobom a tollat, fogom az egeret, keresek, kattintok, ledobom az egeret, fogom a tollat, írok, leteszem a tollat, fogom az egeret, aztán megint elölről… szerintem félóra után ordítanék és a falhoz vágnám az egész miskulanciát.

Szóval van ez a dolog, csak ennyit kéne tenni, átállítani az egeret balkezesre (10 másodperc), átrakni a gép bal oldalára (30 másodperc), megtanulni bal kézzel használni az egeret (5 nap), és onnantól szimultán lehet keresni a neten és jegyzetelni, valamint némileg kiegyenlítődne a két kéz terhelése, de neeeeem…. egyik sem csinálja. Azokat még megértem, akik keveset használnak számítógépet vagy nem olyan intenzíven kell, mint nálunk, de az én kollégáim csak szívatják magukat továbbra is, holott már csak én vagyok az egyetlen balkezes. De egyiknek sem jut eszébe, hogy ennyit megtegyen a csuklóízülete védelmében.

Hát ez böki már rég a csőrömet, bár persze nem igazán izgat, csak röhögök rajta, csak hát nem értem, miért kell még ezzel is szívni a sok más gondunk mellett, ha lehetne tenni ellene.

 

 

 

komment

Címkék: számítógép balkezesség

süti beállítások módosítása