HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Plazmadonorok állami szívatása

2017.02.09. 13:15 csendes macska

 

Kevés dolog maradt, ami még pöpecül megy ebben az országban, de a plazmaadás ezek közé tartozott. De az állam most felfigyelt rá, és ezt is elkúrta, mint majd’ minden mást is.

Eddig ugye, jó pénzért szívesen mentek a donorok plazmát adni. Az 1., 5., 25. és más kerek alkalmakkor plusz pénzt kaptunk. Donáció végén kávé, szendvics. A plazmacenter az infláció mértékében szépen emelgette a költségtérítést, így például nekem a kezdeti 3.000.- Ft-ból lett 3.500.-, majd 4.000.- alkalmanként.

Erre most január elején kijött egy miniszteri rendelet, hogyaszongya „a vérkomponensekért adható költségtérítés nem haladhatja meg a minimálbér mittudomén, mekkora mértékét”.

Értitek-e?! Ez a gyengeelméjű „miniszter” kitalálja, hogy oh, hát látom ám, még van itt valami, ami túl jól megy, nehogy már ilyen sirályul haladjon tovább, nosza tegyük tönkre!

Akkor most elmondom a legfontosabbat, mielőtt még megkapom, hogy csak a pénzért járok plazmát adni: a plazmáért adott költségtérítést NEM AZ ÁLLAM ADJA.

Hanem a PLAZMAKÖZPONT.

Az államnak SEMMI köze hozzá!

Nem arról van szó, hogy „Oh, észrevettük, hogy romokban az egészségügy, az oktatás, Budapest tele van hajléktalanokkal, hát csökkentsük az állami kiadásokat!”. De nem ám!

A plazmaközpont, egy magáncég, adta ezt a pénzt a donoroknak, a magánembereknek. A Sanyi-Med Kft. a Kiss Piroskának. Az államnak egyetlen kanyijába sem került a plazmadonorok költségtérítése.

Most a 4 rugó helyett csak 3.500-at kapunk, és ez a maximum; már az 5., 25. stb. alkalmakra kapott bónuszt is eltörölték.

OK, hogy a 3.500 sem rossz pénz, na de! Először is, a vidékiek közül sokan lesznek, akiknek már ez is számít, merthogy nekik még be is kell utazni a faluból a nagyvárosba, ahol leveszik a plazmát.

Aztán: a plazmadonornak jól is kell táplálkoznia, hogy jó minőségű legyen a plazmája. Fehérjedúsan. Húst, sajtot, tejtermékeket kell enni. Azt talán még a bohócminisztériumban is tudják, hogy a jó minőségű – vagy akármilyen – hús nem olcsó.

Tehát a kapott 3.500-ból X összeget elvisz az egészséges táplálkozás, X összeget elvisz a közlekedés. Ami marad, azért már sokaknak nem éri meg eljárni.

Mert gondoljunk bele, nem arról van ám szó, hogy egy órán keresztül szexi spanyol pasik kényeztetik az embert!

Donáció előtt nem ihatsz alkoholt, nem szedhetsz gyógyszert. Nem lehetsz beteg. A vérnyomásod, pulzusod, súlyod megfelelő kell hogy legyen. Egy kib@szott vastag tűt döfnek a vénádba, ami ott marad 35 percig. Közben pumpálsz, mint állat. Vérhígítót kapsz, amitől egy napig korog a hasad. Donáció előtti napon meg kell innod minimum 3 liter vizet, de aznap is, vagyis egész nap rohangálsz a mosdóba. Az adatfelvétellel, orvosi vizsgálattal, kifizetéssel együtt az egész folyamat legalább 1 és ¼ óra.

Szóval? Ezért tényleg sok volt az a négyezer forint? Kinek fájt ez?!

Megmondom, mi fáj nekem a legjobban! A rosszindulat. Volt egy rendszer, amivel mindenki csak jól járt: a donor, a cég, és természetesen a plazmát kapó beteg. És erre valaki, akinek erre hatalma van (bár én nem szavaztam rá), kitalálja, hogy nem jó ez így!

Most ez kinek lesz jó, kedves EMMI?! A donorok közül lesz, aki abbahagyja az egészet, vagy ritkábban fog járni, mint én is. Tehát szív. A cég kevesebb plazmát kap, vagyis csökken a nyeresége, tehát szív. A betegek kevesebb plazmát fognak kapni, aminek nyilván majd az ára is megemelkedik – tehát szív.

Szóval, még egyszer, kinek is lesz ez jó, kedves EMMI?

Menjetek oda a beteg gyerekekhez, akik mostantól kevesebb és/vagy drágább gyógyszert kapnak a Ti köcsög szívatásotok miatt, és nézzetek bele a szemükbe! És mondjátok nekik, hogy „hát Pityuka, látom, hogy egy harmadik jelzálogot is fel kellett vennetek a házatokra, hogy a gyógyszereidet kifizessék a szüleid, és hogy ez eddig nem így volt, na de én hoztam egy hülye rendeletet, mert csak. Jólesik látnom, ahogy szenvedtek. Úgyhogy nyugodj bele szépen, hogy mostantól ez így lesz, oszt’ jónapot.”

Én azt mondom, hogy verje meg az Isten mind a két kezével az olyan embert, aki kiagyalja az ilyen rosszindulatú, mindenkit csak szívató rendeletet, és azt is verje meg mind a két kezével, aki ezt a rendeletet aláírta!

Ja, és még egy szempontot elfelejtettem: hogy kinek is lesz jó ez a rendeletmódosítás, kinek lesz bármi, akármilyen pici haszna ebből?

Egyszerű: SENKINEK.

 

UPDATE: megfejtettem a rejtélyt!! Sejthettem volna, hogy nemcsak szimpla rosszindulat van emögött, hanem érdek is! Hát kiderült suttyomban, hogy a Viktor veje - vagyis annak a cégének a cégének a cége - vett egy plazmacéget, és persze most muszáj volt letörni az összes többi plazmacégnek az árait. Hogy fulladnának meg mind ott, ahol vannak! Az holtbiztos, hogy ha az "én" cégemet is felvásárolják ezek, én többet nem megyek.

 

komment

Címkék: vélemény pénz kiborulás plazmaadás

süti beállítások módosítása