HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

40 feletti súlygyarapodás

2019.03.03. 08:00 csendes macska

  

42 leszek a nyáron és azzal kell szembesülnöm, hogy már engem is érint ez a probléma :-(

Vannak jó dolgok 40 felett, például rövidebb a menstruáció, és nem kell tépelődnöm, fessem-e a hajamat, mert muszáj festeni :-D Valamint, ha megtudják, hány éves vagyok, (egyelőre) mindenki azt mondja, hogy nem is nézek ki annyinak. De a legtöbb dolog azért kevésbé jó. Kell már szemránckrém. De ezt még leszarnám, de ez a súlygyarapodás idegesítő…

Korábban is feltűnt már, filmekben (Agymenők, Leonard), vagy igazi ismerősöknél is, hogy bizonyos kor fölött már ott a pocak, vagy nőkön már nem M-es a gatya, hanem L-es. Olvastam is, hogy ez már csak így van, lelassul az anyagcsere, sőt kevesebb kalóriára is lenne szükség, tehát kevesebbet kellene enni. Engem eddig nem annyira érintett a probléma, de most valahogy az utolsó pár hónapban mintha teltebbnek, asszonyosabbnak – nem a jó értelemben – érezném magam. És ez kiakaszt!

Kezdjük azzal, hogy igazságtalan. Egyáltalán nem eszem többet, mint három éve. Sőt, igyekszem visszafogni magam – jó, nem valami nagyon, de iszom zöld teát, és a fél tábla csoki/nap helyett lehetőleg csak 1 csíkot eszem meg. Futni, gyalogolni ugyanannyit járok, mint három éve. De mégis, olyannak érzem a testemet, mintha naponta betolnék egy tábla Milkát, és öt métert sem gyalogolnék.

Tudom, hogy van egy alap alkata az embernek, én sosem voltam valami sovány, illetve csak 12,5 éves koromig. Azóta van ez a hülye körte alakom :-( Szóval nem várhatom el, hogy két kézzel átfogható combom legyen, de azért kikészít, hogy nem viszek be több kalóriát, de mégis úgy néz ki, mintha azt tenném!!

Régebben, például mikor az előző munkahelyemen baszogattak az ellenszenves kolleginák, és elment az étvágyam a stressztől, lötyögött rajtam a – régi, szoros – farmer, és simán lement pár hét alatt 2-3 kiló. Most is rám szállt a főnök ősszel, akkor is lement ugyan valamennyi, de talán ha 1 kg? Vagy annyi sem.

Igenis eszem gyümölcsöt meg zöldséget, azt persze túlzás lenne állítani, hogy napi két almán és egy répán élek, mert nem. De reggelire például évek óta nem eszem semmi kenyérfélét, csak a tejeskávét, teát, pár gerezd narancsot meg egy kis sajtot vagy túrót. Napközben elosztva eszem kisebb szendvicseket és kora este a főtt kaját, utána zöldség (ami most épp kígyóuborka). Édességet pedig napi 1 adagot, ami ma egy Szamosos linzer volt.

Ettől mért kéne úgy kinézni, mint egy háromgyermekes német háziasszonynak?! :-D

Csak azért nem feszül rajtam nagyon a farmer, mert az új 38-as gatyáimat a C&A-ban vettem, ahol tapintatosan egyre nagyobb gatyákat csinálnak, de nem méretezik át, így lehet az, hogy a mostani 38-as az tkp. öt évvel ezelőtti 40-es ;-D Ez kedves gesztus a C&A-tól, de saját magamat sajnos nem tudom becsapni, és ha ráülök a vécére és látom a merő hájból álló combomat, vagy bekenem magam a testápolóval és ott az úszógumi a medencecsontomon, hát akkor nem vigasztal a C&A kedvessége :-(

A lábamon persze van egy csomó izom is, hisz a futás meg a gyaloglás erősít, de még erre jön rá a háj, tehát vastag a patám. Ehhez képest a karom hülye vékony lenne, ha pár hónapja nem fogtam volna neki karra gyúrni a Fegyencedzéssel, így már plazmaadáskor feszül rajta a mandzsetta, ami korábban nem volt.

Alapvetően lusta vagyok, ezt is tudom. Szívesen üldögélek itt a jó kényelmes forgószékben és netezek, vagy blogokat/hírportálokat olvasgatok, vagy a fotelben olvasgatok egy jó könyvet. De azt senki nem állíthatja, hogy 0-24-ben csak tunyulnék. Igenis gyalog járok fel az ötödikre, simán legyaloglok pár megállót, ha belefér az időmbe, és heti párszor azért kimegyek futni. Hétvégéken legalább az egyik nap beiktatok egy nagyobb gyaloglást, ami minimum egy óra (ma speciel majdnem három órát gyalogoltam, egy hatalmas kört a városban, majdnem rosszul lettem, bár nem a gyaloglástól, hanem hogy alig vittem vizet, és leesett a vérnyomásom).

Mondjuk a másik oldalról az is igaz, hogy szeretek enni. Mit csináljak, olyan finom ételek vannak. De túl sokat nem eszem egyszerre, mert nem bírja a gyomrom. A legártalmasabb ételt, a Lay’s csípős csirkeszárnyas chipset csakis olyan napokon eszem – ez szigorú szabályom –, amikor másnap nincs meló, vagyis péntek és szombat. Csokiból próbálom a jó minőségű keserűcsokit preferálni. A melóhelyen sajnos stresszevés jelei mutatkoznak….. Pár hete figyeltem meg, hogy miután megeszem a reggeli, első szendvicset, rögtön megkívánok egy másodikat is (de NEM eszem meg!). Úgy érzem, mennyire jólesne még egy ilyen pirított kenyér kenőmájjal. És viszonylag hamar ácsingózni kezdek a következő szenya után. Ez azért van – ezt Dórival már levezettük –, mert a munka unalmas, fárasztó, és a kajálás inkább amolyan pihenés, kikapcsolódás. Tehát nem magára a kajára, hanem valami változatosságra vágyunk. Ezt alátámasztja az is, hogy hétvégén simán kibírok három-négy órát is evés nélkül, míg odabent két óra után már rámozdulok a kajára.

Már az Anonim Túlevők oldalát is felkerestem a neten, és igyekszem megfogadni néhány szabályukat.

Tehát ez van most. Nagyon elkeserítő érzés. Az az egy vigasztal, hogy mások még rosszabbul állnak :-) Ez nem szép tőlem. De például Kati barátnőm már 80 kg fölött van – évek óta! –, nála azért jobb formában vagyok. Dóri is 60 kg. De Orsi sajnos volt már 49 is, amikor ősszel rettentő sokat futott, holott még két évvel idősebb nálam. Szóval, maradéktalanul ez sem vigasztal.

A fő probléma, hogy nem igazán bírom/akarom (?) csökkenteni a bevitt kajamennyiséget…. Tényleg nem eszem sokat a szó klasszikus értelmében, de ezt is le kéne csökkenteni pl. 10 %-kal egy tartósabb fogyáshoz, ez meg nemigen megy. Ha van egy adag kaja, azt sajnos megeszem. Esetleg elteszem estére, de megeszem…. És amikor mégis sikerül 3 tojás helyett 2 tojásból sütni rántottát, akkor sincs semmi – többször előfordult –, mert annyi kevés a változáshoz.

Talán valami filmsztár-diéta kéne, a napi három keménytojás és más semmi, de sajnos az most már nem menne. Már vackabb a gyomrom, a hosszabb éhezést nem bírnám, így ez kilőve.

A legrosszabb, hogy nem csak a seggem nagy és a combom vastag, hanem már a hasam is előrejön!! Na, ez eddig sosem volt. Mindig úgy volt, hogy ha picit kevesebbet eszem, a hasam szépen visszahúzódik a helyére. Na, most nem. Már nekem is igazgatnom kell az övemet, hogy a köldököm alatt vagy fölött legyen-e, mert bárhol lesz, szorít L Talán ha megint elkezdenék plankot csinálni, akkor javulna a helyzet, mert az erős hasizom szépen kordában tartaná a pocakot. Lehet, hogy ezt fogom tenni! Csak persze akaraterő kéne hozzá…

… Egyébként a kevés alvás is lehet ludas, ugye 4.35-kor kelek és ez még korábbra húzódik hétfőtől, az alváshiány pedig okozhat súlygyarapodást, mivel korán lefeküdni többnyire nem bírok, miután bagoly típus vagyok. Ezt most jól megindokoltam :-DD

komment

Címkék: evés fogyás

süti beállítások módosítása