HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Gázkonvektor

2022.11.15. 05:00 csendes macska

  

Szeptemberben jött a lehűlés, gondoltam, itt az ősz. Hűvös volt a lakásban, és kimondottan örültem, hogy jön pénteken a gázszerelő, akit Barbin keresztül foglaltam le.

Az előző albérletben házközponti fűtés volt, vagyis volt egy jó kis radiátor, és a gondnok így szeptember elején-közepén (amikor jött a hűvös) szépen bekapcsolta a fűtést, eleinte csak egy kicsit, aztán ráadta a kakaót és onnantól már minden lakó maga tekergette a radiátor gombját, hogy a hőmérsékletet szabályozza. Én például éjszakára mindig letekertem és csak az ébren töltött időben fűtöttem rendesen, jó meleg is volt egész ősszel és télen.

Ez a lakás viszont hideg; a szobában van egy gázkonvektor és kész. A fürdőszobába én vettem egy kis hősugárzót, a konyha-előszobában semmi; de ott úgyis csak akkor tartózkodom, ha mosogatok és nem fázom, vagy főzök/sütök és nem fázom. Ezért van egy csomó thermo zoknim meg mamuszom meg polárfelsőm.

A gázkonvektort nagyon féltem először lekapcsolni (februárban költöztem, és ahogy melegedett az idő, mégiscsak sok volt a fűtés) – de aztán megtaláltam a Youtube-on a mesterke.hu rövid videóját, amiben szépen elmagyarázták fél percben a konvektor kikapcsolási módját. Ugyanezt eljátszottam ősszel is. Következő évben szintén, én kapcsoltam ki, én indítottam be. Tök büszke voltam magamra, mert például Barbi nem meri beüzemelni a sajátjait, mert egyszer bekapcsoláskor akkorát lobbant a láng, hogy ő teljesen megrettent, így azóta minden évben kihívja a gázost, hogy az indítsa be, és egyúttal nézze is át.

Hát idén úgy gondoltam, nem ártana nekem is az a gázos. Barbihoz már évek óta ő jár, sőt Zsuzsinak is beajánlotta, mert közel laknak egymáshoz. Barbi már valamikor augusztusban felhívja a csávót, aki nagyon be van táblázva és időben kell neki szólni.

Idén tehát úgy alakult, hogy a gázszerelő Barbinál kezd, ahol legalább egy órát lesz, mert két konvektor is van meg egy fürdőszobai vízmelegítő; utána átjön hozzám, tőlem megy Zsuzsihoz és Zsuzsi szomszédasszonyához, mert mind egy szűk körön belül lakunk.

Ez egy pénteki nap volt. Már igencsak esedékes volt a fűtés, ha nem lett volna megrendelve a szerelő, magam is beindítottam volna, de gondoltam, mégiscsak jobb, ha két év itt lakás után egy igazi szerelő megnézi a konvektort. A gáz nem játék. Igaz, hogy van egy szénmonoxid-érzékelőm, de attól még, teszem azt, felrobbanhat a konvektor.

Pénteki napon tehát pénzt különítettem el (Barbi azt mondta, neki 15.000.- Ft-ból megvan a három eszköz átnézése és beüzemelése); és vártam.

Itt következett a csúszás. Kiderült, Barbihoz nem 16.00-ra megy, hanem 16.00 és 17.00 között. Majdnem 17.00 lett az; és jó egy órát volt ott. Aztán jött át hozzám.

Bevallom, hogy mindig kicsit ideges vagyok, ha valami szerelő jön, mert sose tudom pontosan, hogy kell viselkedni… Kínáljam kávéval, vagy mennyi jattot adjak, vagy bemutatkozzam-e… Főleg egy gázszerelő (még ha nem is a Lőrinc), aki tele van megrendeléssel és biztos úszik a pénzben. Na mindegy…

Jött is a fickó igen hamar, és nagyon megkönnyebbültem, mert nem egy nagyhangú, bunkó stílusú mesterember volt, hanem egy tök szerény, szinte félénk csávó. Nálam kicsit fiatalabb. Rögtön levette a cipőjét és jött a konvektorhoz.

Első lépésben levette a burkolatot, ami helyes, mert 2 éve nem volt levéve és jó volt végre lemosni a zuhanytálcában. Ezt én csináltam, bár ő is vállalta volna, de mondtam, hogy inkább csak szereljen :-) Mosni én is tudok, szerelni nem.

A parkettán kúszott, szerelt, nézelődött, bevilágított zseblámpával. Aztán azt mondta, gond van, mert van a konvektorokban egy ún. gázszivárgás-gátló (vagy mi) alkatrész, ami nálam ki van iktatva. Ez ugyanis azt csinálja, hogy a legkisebb gázszivárgásnál azonnal lekapcsolja a rendszert; nyilván az előttem itt lakó albérlők ezt hibának vették és kihívtak szerelőt, aki simán kiiktatta ezt a kütyüt.

Így viszont balesetveszélyes, úgyhogy ő nem üzemelheti be, vagy csak úgy, hogy én írásban nyilatkozom, hogy így átveszem-e tőle.

Hát marha jó. Fűtést mindenképp szeretnék, de meghalni nem igazán. Kérdeztem, hogy ezt most meg tudja-e csinálni?

Hát, nem biztos, megnézi, van-e alkatrésze hozzá; ha nincs, akkor egy másik időpontot kell egyeztetnünk.

Ideges lettem, mert már ez az időpont is vagy három héttel korábban volt lefixálva. Ha még három hétig ülök itt a fűtetlen lakásban, tutira megdöglöm.

Ezután háromnegyed órán keresztül szerelt a csávó a földön kúszva, én pedig idegesen olvastam, keresztrejtvényt fejtettem, illetve Messengeren üzengettem Zsuzsinak és Barbinak felváltva. Zsuzsi mondjuk türelmes volt, de nála még ott volt a 80+ éves szomszédasszonya is, és ők mind majd énutánam kerülnek sorra…

Végül aztán, hosszú idő elteltével, kész lett a konvektor, és a burkolatot is visszatette rá a szerelő, és be is indította a fűtést, rögtön 4-es fokozatra tekerve fel, úgyhogy ontotta a meleget, mint állat. Nagyon boldog és hálás voltam. Ezek után kérdeztem, hogy mivel tartozom?

Vicces, így visszagondolva jövök rá, hogy azt az apróságot már át sem gondoltam, hogy ez nyilván jóval többe fog kerülni, mint az eredetileg tervezett üzembe helyezés és átnézés :-D

32.000.- Ft, mondta a srác. Megfordult velem a világ, még vissza is kérdeztem, hogy mennyi? De csak ugyanezt mondta, mentegetőző hangon, mert az alkatrész stb. ugye… Nekem elkülönítve csak 25 rugóm volt, úgyhogy kénytelen voltam a titkos helyemről elővenni a többi pénzt, és akkor már adtam neki 35.000.- Ft-ot, mert tényleg egy órán át itt volt és lelkiismeretesen szerelt.

Még megkérdeztem, ne főzzek-e kávét, hisz még utánam megy Zsuzsiékhoz, de nem kért.

Zsuzsi utána mesélte, hogy náluk aztán már húsz perc alatt végzett.

Hát, nagyon földhöz vágott ez a kiadás, mert tényleg tízezerre számítottam, erre harmincöt lett belőle, de a biztonság fontos, és most legalább nyugodt lehetek a gázkonvektort illetően.

Még az is eszembe jutott másnap, hogy hátha nem is volt semmi gond a konvektorral, hanem csak a csávó kitalálta, és csak molyolt itt a talajon nekem, hogy több pénzt kapjon, hisz én úgysem értek hozzá. Annyi csalás van már manapság… Ezt végül elvetettem azért, mert Barbi már évek óta ismeri és megbízik benne, én pedig Barbiban.

Rosszul érintett az anyagi veszteség, de az az igazság, hogy másnap Faterral sétálni mentünk, és ő beleadott egy tízezrest. Így azért már jobb volt. De ebből az a tanulság, hogy ha valamilyen szerelő jön hozzánk, mindig sokkal több pénzzel készüljünk.

A hőmérséklet rögtön felment 22 fokra és jó meleg volt, de azért lecsavartam 1-es fokozatra és megfogadtam, hogy csakis vész esetén tekerem feljebb, és amíg csak nem muszáj, nem csavarom fel annyira, hogy rákapcsoljon a fűtés. Azóta nem is tettem ezt, mert nem kellett. A sors iróniája miatt ugyanis pár nap múlva visszatért a vénasszonyok nyara és kellemes, langyos idő lett, hálistennek, a szobámban pedig 20,5 és 21,5 fok között volt a hőmérséklet, ami nagyon jó. Na tessék, ha két héttel később indítom be a fűtést, ennyi gázszámlát megspórolhattam volna, de abban az időszakban igazán ki tudhatta, hogy még itt langyos idő is lesz nemsokára, hisz pár napja fagytunk szét Győrben.

 

komment

Címkék: pénz lakás

süti beállítások módosítása