HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Kencék: sárgabarackmag-olaj

2013.11.11. 08:00 csendes macska

Nagyon elégedett vagyok, mert már öt vagy hat napja teszek esténként sárgabarackmag-olajat az arcomra, és nem idegesíti a bőrömet, sőt kifejezetten szép lesz tőle. Most megint visszatért a „növényi olajat az arcomra!”-időszakom :-)

A sárgabarackmag-olaj ügye Tesómmal kezdődött, aki felvilágosított róla, hogy hülyeség az almamagot kidobni, mert sok B17-vitamin van benne, ami jó a rák ellen, ezért sokkal helyesebb dolog a magot inkább megenni.

Mivel mostanában már magasról teszek a nettilalomra, a munkahelyen unalmas perceimben utánanéztem ennek a vitaminnak, és tényleg – többnyire – jókat írtak róla, aki pedig nem, az az esetleges ciántartalmat és a mesterségesen előállított B17-vitamint hibáztatta. Na de az almamagban csak nincs cián – tudom, mert megettem belőle még aznap egy csomót –, sem pedig mesterségesen nem állítják elő. Egy cikk pedig azt írta, hogy a sárgabarack magjában van a legtöbb B17-vitamin, ezért tök hasznos, ha azt is eszünk. De sárgabarack már nemigen elérhető, különben is macerás hozzáférni a magjához a csonthéj miatt.

Tiszta szerencse,  hogy létezik sárgabarackmag-olaj is, ami belsőleg ugye tele van a B17-tel, meg jó a vérkeringésnek, és este fogyasztva altató hatású (á! ez a nekem való cucc!); külsőleg pedig jót tesz a bőrnek, főleg ha gyulladt meg érzékeny, idézem: ”óriási az A-vitamin tartalma (erről minden kencemániás tudja, hogy az a retinol), ezért hihetetlenül jó a vízhiányos, öregedő, valamint az érzékeny bőrre. Megnyugtatja a száraz, illetve a gyulladásos bőrt.” stb.

Mondanom sem kell, hogy az első adandó alkalommal betértem az első nagyobb bioboltba, ahol vagy húszféle ilyen növényi olaj kapható, és megvettem a sárgabarackmag-olajat :-) Végül is, én már a 36 évemmel öregedőnek számítok, a bőröm pedig érzékeny is, időnként gyulladt is, a szám körül száraz, evidens, hogy kell nekem egy ilyen olaj…

Az az igazság, hogy már korábban is kísérletezgettem növényi olajakkal a pofámon, de hosszú távon nem váltak be, valószínűleg mert nem volt türelmem kivárni, míg egy-egy darab kifejti a hatását, vagy túl sokféle kencét használtam, és ezek összezavarták egymás hatását, vagy akkoriban még nem néztem utána kellő alapossággal az adott cucc hatásának, és nem a megfelelőt vettem.

Most olyan fáradt és lusta voltam, hogy nem váltogattam a krémeket, hanem ezen a héten minden este csak a sárgabarackot kentem az arcomra. Kivéve azt a két éjszakát, amikor menstruáció előtti (és Szamos-trüffel falása utáni) ronda pattanások ütköztek ki rajtam, mert akkor Sudocremet kentem fel, ami két alkalom után helyrepofozta. Ezen a héten tehát a ritkán használt Sudocremről is megtapasztaltam, hogy szépen megnyugtatja és szárítja a bőrt, amikor az éppen meghülyült és gyulladt vagy pattanásos.

A sárgabarackolajból 3-4 cseppet tettem a képemre, jó alaposan belemasszíroztam; további cseppeket a nyakamra, mert az is van és az is öregszik; és őszintén meglepődtem, mikor alig negyedóra után láttam, hogy már be is itta a bőröm. Másnap reggel még jobban meglepődtem, amikor szép sima arccal ébredtem. Pedig rohadtul érzékeny, vacak fajta bőröm van, és ekkor még a nem teljesen elmúlt pattanások is ott voltak.

A szám feletti rész olyan száraz, hogy az utolsó három napban oda már gránátalma-olajat tettem (nem, ezt nem most vettem, hanem már pár hónapja, csak még nem kezdtem használni :-) A gránátalma ugyanis direkt anti-ageing, és vízhiányos bőrre való, meg antioxidáns és hasonlók, magyarán még többet tud, mint a sárgabarack. Ez is nagyon bejött, mármint hamar beszívódott, és nem allergizált. – Eddig. De már három napja kenem, és még mindig semmi … majd meglátjuk egy hét múlva.

Szóval most örülök. – Jó, mindig örülök, ha valami új arckrém vagy testápoló kerül a birtokomba, és kiderül róla, hogy jó vétel volt :-) – De ha hosszú távon beválik a sárgabarack meg a gránátalma, akkor legalábbis részben átállok a növényi olajokra, amivel kitolhatom a profibb (és drágább) krémek megvásárlását, mert hiába istenkirály a Bioderma Sensibio családja, ha a 40 ml krém 4.000 Ft körül van. De lehet, hogy csak az emlékezetem szépít, és még többe kerül. Attól persze még megveszem, mert az a legjobb krémem, de nagyon örülnék neki, ha nem kettő, hanem mondjuk négyhavonta kellene csak újat vennem.

Meg aztán ha belegondolok, a növényi olajban nincs semmiféle tartósítószer, sőt mivel mindegyiknek van belsőleges pozitív hatása, még meg is lehet őket enni, ami a Biodermáról nem mondható el :-)

 

komment

Címkék: kozmetikum

süti beállítások módosítása