HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Infláció: a zöld kézkrémem!

2023.08.12. 12:24 csendes macska

 

Hogy mekkora itt az infláció, az már rég nem lep meg. Simán hozzászoktam, hogy egyes dolgok 299.- Ft-ról 399 Ft lesznek, utána 429.- Ft, 499.- Ft, végül 539.- Ft* (ez speciel a kedvenc Lay's csípős csirkeszárny ízű chipsem, melyet azóta csak a kínai boltokban veszek, ahol 450.- Ft alatt van). Ez a kaja csak egy példa, mert kb. mindennel így van.

És még szerencsés vagyok, hogy a rezsim egyelőre elég alacsony, ebben az apró lakásban élek egyedül, így kevés a fogyasztásom, de persze ki tudja, mi lesz, majd ha bejön a fűtési szezon, és kitalálják, hogy egy zsák gáz ára eddig 350 Ft volt (mondjuk), de majd holnaptól 1950.- Ft lesz. … szóval, ez se megnyugtató.

A legtöbb dolgot őszintén szólva már a kínai boltokban veszem, mármint ami kapható ott, mert a fogkrém vagy dezodor vagy vitaminok jó 10-20 %-kal olcsóbbak, mint a DM-ben.

Szóval, maga az infláció ténye és mértéke már meg sem lep, olyan vagyok, mint valami világháborús túlélő, aki már mindent látott. (Esetleg az gondolkodtat el, hogy a picsába’ van az, hogy az egész EU-ban a miénk a legmagasabb infláció? De kétszer akkora, mint a második helyezett országé. Várom a választ a hívektől.)

No de, ami a közelmúltban történt, az már engem is megrázott!

Van a zöld Anaconda regeneráló kézkrémem, ami évek óta a favoritom. Más kézkrémeket is használok mellette, de ebből mindig van otthon – és a melóhelyen is – mert nagyon kellemes, és tényleg regenerál, és ha pl. pici sebek vagy karcolások vannak a kezemen, mondjuk ha csipkebogyó-bokron kellett áttörnöm magam, akkor ha ezzel bekenem, tíz perc múlva elmúlik a fájdalom! Ilyen fájdalomcsillapító hatást más kencéknél még nem tapasztaltam.

Ebből a kencéből régen tégelyes is volt meg tubusos is, most már inkább csak a tubusos verziót árusítják valamiért. Ez 299.- Ft volt. Természetesen felemelték 399.- Ft-ra, de ez még belefér.

Két hete vettem is a Westend DM-ben egy utánpótlást, 399.- Ft-ért. Csak hogy legyen otthon bőségesen tartalék.

Még ugyanazon a héten betértem a Sütő utcai DM-be, más dolgot venni, de ha már ott voltam, gondoltam, igazán nem árt, ha veszek még egy zöld kézkrémet. Az olyan, mint a Lavazza Suerte kávé, sosem lehet belőle elég sok otthon :-)

A polcon a zöld Anaconda árcédulájára az volt írva, hogy 999.- Ft. – De ezt a DM-et nemrég újították fel, vagy festették ki, vagy mit csináltak vele (tök fölöslegesen amúgy) – így arra gondoltam, az eladók, amikor visszapakolták a cuccokat, nyilván elírták vagy összecserélték az árcédulákat a nagy kapkodásban.

Mentem fizetni, és a pénztárnál látom ám, hogy valóban 999.- Ft a zöld Anaconda!!

Igazán nem szoktam a pénztárossal leállni vitatkozni, mint valami nyugger a közértben, aki a blokkot olvasgatja, de most mégis rá kellett kérdeznem: - Ez komoly, hogy ez a kézkrém 999.- Ft, ami egy hete még 399.- Ft-ba került?!

- Hát, ha annyi van ráírva, akkor igen – felelte a kiscsaj.

Kiszédelegtem a boltból a másik dologgal meg a zöld Anacondával. Baszki, 399.- Ft-ról egy héten belül 999.- Ft lett!?? Hát ilyen a világon nincs!

Másnap az Ázsia Centerben jártam – havi nagybevásárlás – és ott volt zöld Anaconda 550.- Ft-ért, de nem vettem, mert még mindig hittem abban, hogy csak valamiért az a Sütő utcai DM emelt ilyen képtelen mértékben árat, mondjuk, azért, mert ott sok a turista, vagy a Soros meghipnotizálta őket.

De az Ázsiából hazafelé menet még beugrottam egy másik DM-be, és ott is 999.- Ft volt!

Meg egyébként az összes többi kis sima 100 ml-es kézkrém 1.000.- Ft körül járt, kivéve a saját márkás Balea kézkrémeket, amik amúgy jók.

Hát, majdnem összerogytam. Ez tényleg egy kis filléres cucc volt, amit évtizedek óta használok és a kiadásaim közt kb. jelentéktelen volt, de most már egy ezres! Egy ezres kiadás, azért az már „dolog”. Ezer Ft azért már nem semmi.

Nagyon elkeskenyedtem; no nem valami rettenetesen, végül is ez nem életbevágó dolog, de mégis muszáj, hogy legyen nekem itthon. Úgyhogy eldöntöttem, hogy ez még egy dolog, amit ezentúl csak és kizárólag kínai/ázsiai boltokban fogok venni, úgy, mint a dezodort, a Parodontax fogkrémet, az ashwagandhát, a kávét, a zöld teát, a diákcsemegét, kesudiót, mandulát, Lay’s chipset, Lindt táblás csokit, Mozart golyókat, eritritet, fekete zoknit, teamécsest és ridikült. Ha a DM vagy az Anaconda cég majd emiatt éhenhal, hát nagyon sajnálom, de az, hogy minden „csak épp egy kicsivel” lesz drágább, és még plusz 200.- Ft ide, még plusz 500.- Ft oda, az nekem kurvára nem fér bele, mivel ugyanakkor a fizetésemet valamiért nem emelik meg ilyen sunyi módon, arányaiban „399.- Ft-ról 999.- Ft-ra” – amit most nem is számolok ki, hogy hány százalékos emelés, de akkora, hogy a zöld kézkrém ügyében kizárólag ázsiaiakkal fogok a jövőben bizniszelni.

És ez egy jelkép, mert már el se bírom képzelni, hogy vajon még milyen fontos árucikkeknél lesz ilyen pofátlan áremelkedés? :-(

*Pontosítok, mert a poszt megírását követően jártam az Árkád Intersparban, ahol a 65 grammos chips már 639.- Ft!! (mert persze a mennyiségét is lecsökkentették a kezdeti 100 grammról előbb 70-re, most meg már 65-re, ugyanakkor egy laza százassal felemelték az árát). 

komment

Címkék: vásárlás pénz kozmetikum

süti beállítások módosítása