HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Kencék: jojobaolaj és társai

2013.12.06. 10:00 csendes macska

 

Továbbra is tart a növényi olajos időszakom. Miután a sárgabarackmag-olaj ilyen prímán bevált, vettem egy jojobaolajat is, ami majdnem azonos összetételű, mint az ember arcán termelődő természetes faggyú, és teljesen beszívódik a bőrbe, valamint – ami nekem nagyon fontos – szabályozza a faggyútermelést, magyarán a zsíros bőrt hosszú távon mattítja.

Egy hétig használtam a jojobaolajat – azt elfelejtettem, hogy tök sokáig eláll avasodás nélkül, nem megy tönkre és nem kell hűtőben tárolni – és nagyon kellemes volt tőle a bőröm, tényleg szép matt és egységes lett. Persze várjuk meg a menstruációt, amikor megőrülnek a pattanástermelő hormonjaim… De már olyan hideg van, és a fűtés meg a kinti hőmérséklet miatt olyan száraz lett az arcom (!), hogy a jojobát kevésnek éreztem. Igen, 36 évesen, fűtési időszakban már nem is olyan zsíros a bőröm… Van ugyan egy bontatlan Mannaszappanos sheavajam, de annak még nem akartam csak úgy nekirontani, hanem inkább elővettem a régebbről megmaradt gránátalma-olajat, ami érett bőrre való, anti-ageing meg effélék, és már használtam, de akkoriban még őszi időjárás volt és a gránátalma túl sok volt a bőrömnek.

Hát most, a +3 fokban kiszáradt arcbőrömre a vizes kézzel felvitt gránátalma-olaj úgy húsz perc alatt szépen felszívódott, reggelre pedig úgy megitta a bőröm, mintha soha ott sem lett volna. És szép feszes is lett a bőr. Igaz, ez az Aromaxos gránátalma-olaj nem 100 %-osan csak a gránátalmát tartalmazza, hanem E- és C-vitamin van még benne.

Szintén Aromaxos csipkebogyó-olajam is maradt még régebbről, amit szintén használtam pár napig, és nem volt rossz, viszont mitesszereket csinált. Ezért – mert kidobni nem volt szívem – egyszerűen elhasználtam testápolónak. Leheletnyit macerás felvinni egy kis barna üvegből a lábszáramra egy olajat, amit alapvetően cseppenteni kéne, és nem egyszerű belőni a mennyiséget, de csak sikerült, és mostanra a csipkebogyó is elfogyott, mint testápoló.

A gránátalma is elfogyott (nyugodjék békében), most tehát használatban van a jojobaolaj, a sárgabarackmag-olaj és az Avène Triacnèal, bár ez utóbbit igazából hetek óta nem használtam, mert olyan száraz volt a bőröm, hogy nem akartam még tovább szárítani, hiába van benne kellemes glikolsav, ami szépen hámlasztja a bőrt, mert retinaldehid, ami segít új bőrsejteket csinálni. Valahogy egyik este sem érzem úgy, hogy most ezt kéne felrakni… talán, majd ha jön egy melegebb nap, amikor kicsit megizzad az arcom, vagy ha kijön megint egy pár pattanás.

Továbbá lesz még a sheavaj, majd ha úgy érzem, hogy itt az ideje megkezdeni :-) Karácsonykor pedig jön az argánolaj, amire már régóta fenem a fogam, és amikor Tesómnak masszázsolajat vettem születésnapjára, nem bírtam ellenállni, és a masszázsboltban megvettem magamnak is az argánt. Amit tulajdonképpen karácsonyi ajándéknak szántam magamnak… Az is baromi jó a bőrnek, de azt még egyáltalán nem használtam, illetve csak kipróbáltam a könyökhajlatomban, nem vagyok-e allergiás rá. (Nem! :-)

Szóval jojoba & sárgabarack & sheavaj  & Triacnèal, és pár hét múlva argánolaj is. Ilyenkor szoktam sajnálni, hogy nincs két, vagy inkább négy-öt arcom, hogy párhuzamosan, egyszerre próbálhassak ki minden finomságot! :-)

 

 

komment

Címkék: kozmetikum

süti beállítások módosítása