HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Hennás próbatincs

2014.12.08. 12:00 csendes macska

 

Tegnap összeszedtem a bátorságomat, és megejtettem a próbatincs-festést. Kora este kezdtem, mert a bátorság csak addigra gyűlt össze :-)

A Khadi vörös festékét vettem végül, ami nem 100 % henna, hanem van még benne ilyen-olyan ápoló növényi por is. De ez is festék. A tiszta hennát akartam, de az nem volt a boltban, én meg azonnal akartam.

Kora este tehát óvatosan kibontottam a festékpor zacskóját. Pici rést vágtam, kb. 2 kiskanálnyit öntöttem egy tálkába. Vizet forraltam és szép apránként ráöntöttem a porra, nehogy túl híg legyen. Sikeresen el is találtam egy tejfölszerű masszát. – Ezen a ponton a trutyi pont úgy nézett ki, mint az amla por, amivel néha mosni szoktam. Fel is merült bennem a gyanú, hogy csak nem átvágtak és mindössze amlát adtak el nekem?

A Khadi ugyan azt írta a tájékoztatójában, hogy semmit ne tegyünk a kencéhez, de én azért belecsöpögtettem 3-4 csepp valódi citromlevet. Más cikkek ugyanis egyértelműen azt írták, hogy a henna savas közegben fejti ki a színező hatását.

Ezek után leültem ebédelni, hogy addig is ’beérjen’ a henna. Egyes cikkekben azt írták, hogy több órára, de akár egész éjszakára állni hagyhatjuk a hennát. Nekem ennyi türelmem nem volt, így csak kb. félórát állt a kis trutyi, amíg megettem a rizses húst.

Ezután hajat mostam a Faith In Nature samponnal. (Szilikontartalmúval nem szabad, mert az réteget képez a hajon és a henna nem tud megtapadni.) Megtöröltem a hajat. Kivettem a fülpiercingeket. Sehol nem írták ugyan, hogy a henna és a fém idegesítik egymást, de jobb az óvatosság… Letéptem egy nagyobb szakasz folpakkot (a bemázolt tincs becsomagolása céljából.) Felhúztam a szokott hajfestő gumikesztyűmet, aztán óvatosan kiválasztottam a próbatincset.

Mivel nem tudtam, nem lesz-e zöld, vagy élénkvörös, a fülem és a fejtetőm között félúton választottam tincset, amit még el tudok takarni a többi hajammal, ha gond lenne. Ezután kézzel bepacsmagoltam a tincset, jó alaposan. Igyekeztem a tövét is bekenni, hogy az eredeti hajszínemen is látszódjon az eredmény.

Ezután megpróbáltam ezt az egy tincset beletekerni a műanyag fóliába, de itt nehézségbe ütköztem: a tükörből nem bírtam becélozni a kezem, a tincs és a fólia távolságát, szóval elsőre elbénáztam; levettem a kesztyűt, téptem új adag folpakkot, és direkt tükörbe nem nézve sikeresen belecsavartam a befestett tincset.

Megjegyzem, a hajra felvitelkor a hennamassza már mocsárzöld volt, ahogy a netes fotókon láttam. Ami pedig itt-ott lecsöpögött a mosdó kávájára, az már narancsos-vörös volt. Ezek szerint mégis színez, nem vertek át!

Összefogtam a hajamat, és úgy-ahogy begyömöszöltem a zuhanysapka alá az egészet. Ezután beállítottam két órával későbbre a telefonomat, majd leültem a Dante poklát nézni. Valószínűleg életem végéig a hennázás jut eszembe a Dante pokláról :-)

Azért választottam a kétórás hatóidőt, mert a Khadi a használati utasításában ezt jelölte meg maximális hatóidőként. Ezenkívül tudom, hogy a sötét hajat nehezebben fogja be a henna. Azt is olvastam, hogy akármeddig fent lehet hagyni, akár 4-8 órán át is, sőt van, aki hennapakolásban alszik; mert a henna egy idő után, mikor elérte a színező hatást, már nem színez tovább, hanem csak ápol. Szóval nem esik le az ember haja, mintha hidrogén-peroxidot felejtene rajta.

Állítólag valami fűszaga van a hennának, én nem éreztem semmit, bár egyébként sem különösebben érzek szagot, de talán majd mikor a teljes hajamat befestem, érezni fogom. Egyelőre azonban semmi illatot nem éreztem.

Két óra után leöblítettem tiszta vízzel. Türelmetlenül vártam, hogy valamennyire megszáradjon és lecsekkolhassam a próbatincs színét. Végül megvolt: láthatóan vörösebb, mint a környező tincsek, de olyan diszkréten és természetesen, hogy komolyan kutatni kellett, hogy észrevegyem. A hajam zöme még festett világosbarna és csak a tövén pár ujjnyi a természetes sötétbarna: hát a henna befogta az egészet, de úgy, hogy a festett világosbarna rész lett ilyen diszkrét, természetes rézvörös, és a tövén a saját színem megmaradt sötétebbnek, csak épp valahogy kellemesebb, selymesebb lett.

Két napig nem kell samponnal hajat mosni ezután, mert a henna addig is oxidálódik, elnyeri a végleges színét a szabad levegőn. Ezért most kb. óránként járulok a tükörhöz és ellenőrzöm a próbatincset, olyan vagyok, mint Fogatlan a háti tüskéivel :-) 

… A festés óta eltelt egy nap, a tincs vöröses, de tényleg annyira természetesen, hogy tök belesimul a többi hajba, úgy kell kiválogatnom. Elégedett vagyok vele. Legközelebb azért, amikor a teljes hajat befestem – ez majd csak a karácsonyi hosszú szünetben lesz – több ideig hagyom rajta a hennát, mondjuk, négy óra hosszat. Jó kis hétvégi program lesz :-) Utána egy ideig csak tövet kell majd festeni, mert a henna nem kopik, csak lenő. Bár majd a massza állagán még kell dolgoznom, hogy ne csöpögjön, egy leheletnyit sűrűbbre kell csinálnom, mint most. De összességében marha elégedett vagyok!

komment

Címkék: haj

süti beállítások módosítása