HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Hajnövesztés állapota - majdnem 3. év

2016.06.05. 11:09 csendes macska

 

Hát, végül is elértem, amit egy hónap híján három éve akartam :-) Te jó ég, ilyen régen volt!?

A mostani helyzet: lapockáig érőnél hosszabb, de derékig érőnél még rövidebb, full egyenes, elöl-hátul hosszú.

Ahogy visszaolvastam ezt a régi bejegyzést, akkor még frufrut akartam, de erről végül letettem, mert a frufru zsírosodik a leggyorsabban – már hajmosás után két nappal –, és mert így, hogy egyforma hosszú, egyszerűen össze lehet fogni az egészet és nem lóg a homlokomba.

Most az a helyzet, hogy amikor ki van bontva a hajam, megfordulnak utánam a pasik az utcán :-) Ez részben jó, részben meg nem, mert jobb szeretek feltűnés nélkül közlekedni.

Teljesen kibontva hordani a hajat nem lehet, mert annyira vékony szálú és sima, hogy egyszerűen belefolyik a pofámba, még ha az ég felé nézek is; minden huzat a szemembe fújja, és úgy nézek ki, mint Samara Morgan A körben, nem pedig mint Julia Roberts a Micsoda nőben. Ezért a homlokom és fülem mögötti tincseket mindig kicsi lófarkacskába fogom, a többi haj van csak kibontva. Futáshoz, vagy hajmosás előtti napon lófarokba fogom az egészet.

A hajmosás négynaponta történik, és ez már nagy előrelépés. Van az a szabály, miszerint minél ritkábban mossuk a hajat, annál kevésbé zsírosodik. Tehát nemhogy kétnaponta kell, hanem épp ellenkezőleg, ritkítani a hajmosásokat, és a haj idővel hozzászokik. A sógornőm vagy Barbi akár egy teljes hetet vagy tíz napot is kihúznak két hajmosás között úgy, hogy ez  nem látszik meg rajtuk!!

Mostanra már én is eljutottam oda, hogy a harmadik napon kimondottan oké, és még a negyedik napon is vállalható a hajam. Vagyis ez volt eddig! Mert most már kezdődik a nyár, napközben bizony 25-26 fokok vannak. Én a plazmaadások miatt direkt felszedtem vagy 2-3 kg-t, amit igenis érzek, jobban izzadok és nyilván a hajam is könnyebben zsírosodik. Ha lefekszem, a fejem hátulja verejtékes (a meleg éjszakákon). Hiába dresszíroztam a négynaponkénti mosásra a hajat, ha egyszer minden éjjel átizzadom :-(

De ez még kezelhető oldalt alvással, hanem a futással nem tudok mit kezdeni. Futáskor mindenképpen megizzad. Összefogom, meleg is van, erőlködöm is, kész … 25 fok fölött, főleg ha egy vagy pláne kettő futás volt a két hajmosás között, a negyedik napon csatakos a hajam :-( Igyekszem, hogy ez lehetőleg hétvégére essen, de nem mindig sikerül.

A másik problémám a babahajak. Ezek a kis kóbor tincsek megkeserítik az életemet.

Szóval, a haj nem egy egységes függöny, hanem hajszálakból áll, azok élettartama mittudomén mennyi, de amikor ezt elérik, kihullanak, és új nő helyettük. De ez ám nem egyszerre történik, hisz akkor időnként mindenki megkopaszodna, hanem felváltva. Ezért mindig vannak olyan kis, rövid szálak, amik az arcom körül lifegnek, ahhoz nem elég hosszúak, hogy belefoghassam a lófarkamba őket, de ahhoz elég hosszúak, hogy az orromat birizgálják vagy mint egy idiótának, a fülem előtt lengedezzenek.

Mivel a hajat nem lakkozom és nem formázom semmilyen vegyszerrel, ezekkel a babahajakkal csak azt tudom tenni, hogy pici rákcsatokkal feltűzöm, mintha direkt díszítésül csinálnám, pedig marhára nem, csak praktikus okai vannak. Próbáljon az ember úgy végigcsinálni egy munkanapot, hogy három hosszú hajszál lóg az orra hegyéig. Persze, amikor magát a lófarkat elkészítem, a babahajak még belesimulnak a többi közé, és várnom kell tíz percet, hogy kiengedjenek és lifegjenek; akkor észreveszem és feltűzöm őket. Így aztán nem lehet „ébredés után tíz perccel” elindulni, mert maga a haj elkészítése ennyi.

Másoknak is van ilyen kis babahaja, de a mázlista sógornőmnek vagy Orsinak ilyen kis göndör tincsecskék vannak, amik szépen körbeveszik az arcukat, még véletlenül sem lógnak a képükbe, nem úgy, mint nekem. Nem is kell tűzögetniül.

További gond a hajhullás. Igazán nem bírok rájönni, hogy kóros mértékű-e, vagy mindenkinek ennyi hullik, csak az enyém rengetegnek tűnik a hossza miatt. Ha kijön öt szál hajam, az már beteríti a fél fürdőkádat. Marha idegesítő, ha felsöpröm a szobát, a fele kosz az én hajszálaimból tevődik össze.

A meleg időszakban a legrosszabb, amikor mindez összeadódik: mondjuk hajat mostam, de meleg van, tehát azonnal megizzadok, és a frissen mosott, hosszú haj rátapad az izzadt hátamra, a kihullani készülő hajszálak pedig ott is maradnak. Kész rémálom…. És mégsem járhatok folyton csak szoros lófarokkal, ami töri a hajat és nem jó a fejbőrnek sem.

Márpedig szoros lófarok kell. Anyámnak a mániája, hogy „szép lazán tűzzem fel a hajamat”, de neki fogalma sincs a teljesen egyenes, vékony szálú hajról. Ezt nem lehet „szép lazán” feltűzni!! Még a sarkon sem fordulok be, és már kicsúszna a gumi vagy a csat; mire pedig a metróig eljutok – köszi, mozgólépcső, szerelvény szele, és a hátulról előrefelé fújó huzat – az egész szétjönne mint állat. Ezért jó erős hajgumijaim vannak, azokkal fogom össze, akárhogy is nézek ki.

Hát ez a helyzet. Szép hosszú hajam van, és elégedett is vagyok vele, de a felsorolt gondok is megvannak.

Azért az az előnye – többek között –, hogy nem kell vastagon sminkelnem, hogy nőnek nézzenek, mint rövid hajjal. Legalább ennyi van :-)

 

komment

Címkék: haj hajnövesztés

süti beállítások módosítása