HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Henna abbahagyása?...

2020.03.07. 09:42 csendes macska

 

Már több hónapja fontolgatom, hogy abba kéne hagynom a hennás hajfestést, és visszatérni a vegyi hajfestékhez…. Csúnya gondolatnak tűnik egészségi és környezetvédelmi szempontból, de két nyomós okom van rá. 

Egyébként a henna nagyon jó. Szerintem jó illata van – föld és fű szagának a keveréke, már amennyire érzem –, elég olcsó is, ha félkilós kiszerelésben veszem, tök fényes tőle a hajam, bár mivel a hajam teljesen sima, talán henna nélkül is fényes lenne. És mivel nem egy konkrét, fix színt ad, hanem a haj alapszínéhez igazodik, a zöme vöröses fényű sötétbarna, de ahol már ősz a hajam, ott izgi világosvörös tincsek vannak benne :-)

Csak két bajom van a hennával, de félek, hogy ezek végül a mérleg serpenyőjét a vegyi hajfesték felé fogják billenteni:

Első: macerás.

Fel kell főzni a vizet, elkeverni a hennát a megfelelő állagúra – jó, ez már tökéletesen megy – hozzátenni kristálycukrot az állag miatt. És vannak, akik még citromlevet meg teát stb. is hozzátesznek… Szóval a bekeverés is jó 10 perc. Utána állni hagyni. Elvileg órákig kéne, én néha majdnem azonnal felkenem, ha sietek.

Aztán hajat mosni, mert csak tiszta hajra mehet a henna. Műanyag fóliát szaggatni, amivel majd betekerem a fejemet, és ami persze mindig összetapad… Újságpapírral letakarni a mosógépet, és csak ezek után kenem fel a hennát. Ami persze macerásabb, mint a vegyi festék, még ha ugyanúgy kell is. Utána fejemre tekerni a folyton összetapadó műanyag fóliát, és minél több időt a hennával a fejemen tölteni. Lehetőleg több órát. De minimum egyet.

Utána leöblíteni a hennát, ami sokkal tovább tart, mint a közönséges hajfestéknél, és még így is megtörtént egyszer, hogy másnap a fülemben találtam egy megszáradt hennadarabkát :-D

Szóval összességében több óra, néha egy komplett délutánt is rászánok, mert 16.00 órától majdnem lefekvésig simán elviszi az időt.

A második ok: a hiúság, és a túl sötét színe.

Latinos típus vagyok, sötétbarna a hajam és a henna épp csak bevonja egy kis vöröses fénnyel – igazából nem is nagyon látszik ez a vörös, csak az ősz hajszálaknál. Szóval hennával is latinos típus vagyok, sötét hajjal. Sokáig nem zavart a dolog, de júniusban 43 leszek és lássuk be, a sötét haj azért enyhén öregít. Ha az ember Penelope Cruz vagy Salma Hayek, akkor OK, de én közönséges ember vagyok, aki alig sminkel, hétvégén pedig egyáltalán nem, és bizony állandóan fáradtnak és rosszkedvűnek nézek ki, pusztán a haj- és szemszínem miatt, még ha épp tök jól is érzem magam.

Nem akarok én szőke lenni, csak mondjuk egy-két árnyalattal világosabb barna, ami lágyítaná a vonásaimat, valahogy úgy, mint Jennifer Lopeznél. A henna elkezdése előtt egyébként ilyen színekre festettem a hajam, cappuccino meg hasonló középbarna színekre. Az én hajam kb. mindig olyan lett, amilyen a vegyi festék dobozán volt, szóval a színekkel többnyire nem trafáltam mellé.

És hát lassan, amint összegyűjtöm a lelkierőmet, már állást kéne keresni, meg jön a tavasz és a nyár, jó lenne ezeknek a dolgoknak nem olyan fejjel nekimenni, mint egy fáradt vérszegény cigány vámpír. Mert momentán ezt látom, ha a tükörbe nézek :-D

Persze pont a költözés előtt festettem – hennával – a hajamat, azzal, hogy ki tudja, mikor lesz a következő hajfestési lehetőség, és csak ezután támadt fel bennem a fenti gondolatsor. Utána is olvastam, hogy a hennával festett hajat vegyi festékkel mikor és hogyan lehet festeni, és többnyire több hónap várakozást javasoltak, de volt, aki ráment vegyi festékkel már egész hamar, és nem történt semmi, szóval bizonytalan vagyok… Már vettem is egy világosbarna festéket nemrég, majd csinálok egy próbatincset. De azért kicsit várok még vele…

A kétfajta festés közti eltérés az, hogy a henna csak a hajszálak külsejét fogja be, míg a vegyi festék a hajszál belsejébe hatol, ezért nem jó időben közel használni a kétfajta festéket, mert letörhet a hajszál. Én pedig pont 3 napja vágattam le a marha hosszúra nőtt hajamat vállig :-D Nem lenne jó, ha letörne belőle, így most még várok, mint A dolog végén a két életben maradt szereplő…

Amint eredmény lesz, leírom.

 

komment

Címkék: haj

süti beállítások módosítása