HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

BPPV

2013.10.27. 19:47 csendes macska

 

Komolyan nem tudom, mihez kezdenék internet nélkül. A múlt hétvégi két durva szédülésrohamot követően rákerestem a neten a tüneteimre, és megkönnyebbültem. Ezt a marhaságot úgy hívják, hogy „jóindulatú helyzeti szédülés” (rövidítve BPPV), és jobbára ártalmatlan.

A „helyzeti” a testhelyzetre utal, tehát ha hosszú fekvés után hirtelen felkelünk, vagy hosszú fent levés után hirtelen lefekszünk. A belsőfülben lévő egyensúlyszervben lerakódnak kis kálciumdarabkák, és ha azok összeállnak nagyobb cafatokká, akkor megzavarodik az egyensúly érzékelése, mert az egyensúlyozó szerv által észlelt és a szem által észlelt helyzet nincs összhangban egymással.

Az én esetem a kétszeri szédüléssel és egyszeri apró hányással még istenes, mert a legtöbb beteg beszámolója  még sokkal durvább: van, akit állandó szédülés kísért és napi több hányás, és volt, aki betegállományba is kellett hogy menjen.

El lehet menni neurológushoz, aki ad valami gyógyszert is (ezt egyelőre nem akarom), de a legfőbb gyógymód az, hogy bizonyos tornagyakorlatokkal gyakorlatilag újra és újra ki kell provokálni a szédülésrohamokat, hogy az összetapadt kálciumlerakódások szépen feloldódjanak. Epley-manővernek hívják a gyakorlatsort, lényegében annyi, hogy hirtelen le kell feküdni, várni fél percet, aztán hirtelen felülni, várni fél percet, aztán megint lefeküdni a másik oldalra, várni fél percet (mindig addig várni, míg elmúlik a szédülés). Nyilván jobb gyógytornász vagy orvos segítségével csinálni, de nekem annyira kis enyhe tüneteim voltak, hogy pár ilyen gyakorlatsort szépen itthon megcsináltam, és nem volt semmi baj, még az a durva forgó szédülés sem jött rám, csak kis enyhe hullámzások.

Azért hívják jóindulatúnak ezt a nyavalyát, mert úgy két hét után magától elmúlik. Rossz viszont, hogy időről időre visszatérhet :-(

Javasolták továbbá – mert nem egy cikket olvastam el, hanem kb. tizenötöt – egy hipochonder veszett el bennem :-) –, hogy magas párnán aludjunk, óvatosan keljünk fel (nem felpattanni, hanem kicsit ücsörögni az ágy szélén), és hogy ne a „rossz oldalunkon” aludjunk.

Ez utóbbival lesz még bajom, mert a jobb oldalamon tudok úgy istenigazából jól aludni, mivel az orrsövényferdülés miatt ott kapok jól levegőt. Viszont a nyakam miatt a bal oldalamon kellene aludnom, mert az az oldal, ahol nem kapok fejfájást és nem áll be a nyakam, és most már tudom, hogy szédülés szempontjából is inkább bal felé kellene aludnom. Nagyon jó… Azóta három párnán fekszem magasan – ezt szeretem – és nem fordulok jobbra.

A múlt hétvégi két szédülésroham óta már elmúlt egy hét, és – lekopogom – ilyen erős tüneteim nem voltak. Minden reggel nagyon örülök, ha a szoba mozdulatlanul áll :-), nem fordulok meg túl hevesen, nem hajolok hirtelen, és ezért így, egy hét elteltével, minden kóser.

De azért lehet, hogy a legközelebbi fodrászlátogatáskor, biztos, ami biztos, ki fogom hagyni a hajmosást, ahol hátratekert nyakkal kellene tíz percig ülnöm. Fodrászüzlet közepén elszédülni csöppet sem kellemesebb, mint ugyanez az utcán vagy a munkahelyen, és inkább nézzenek hülyének, minthogy tíz vendég és öt fodrász szeme láttára egy vadul forgó padlóra dobjam ki a rókabőrt…

komment

Címkék: internet szédülés

süti beállítások módosítása