HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Próbatincs-festés

2020.03.30. 23:00 csendes macska

 

Ahogy elhatároztam, hogy felhagyok a hennázással és visszatérek a hagyományos hajfestékekhez, szinte rögtön vettem is egy dobozzal :-) Épp ott volt előttem a DM-ben és megtetszett. „Középszőke” volt a neve, de valójában kellemes világosbarna, pont amilyent szeretnék. 

De mivel mindenhol olvastam, hogy mennyire kell vigyázni, meg mennyire nem ajánlott hennázott hajat vegyi festékkel (és fordítva), meg szünetet kell hagyni, hát óvatos voltam. Csomó fórumot is elolvastam, és volt, aki leírta, hogy neki nem tetszett a hennázott haja, és tök hamar visszafestette kémiai festékkel és nem lett semmi baja.

Haboztam, aztán mivel eltelt végül is egy hónap az utolsó hennás hajfestés óta, gondoltam, fogok egy eldugott tincset és kipróbálom rajta ezt az új világosbarnát.

Már ezer éve nem használtam hagyományos festéket. Újra el kellett olvasnom a használati utasítást, hogy hogyan kell :-D Összekevertem egy kis tálkába a színelőhívóból meg a festékkrémből is egy picikét, és ecsettel óvatosan felvittem a jobb fülem mögött kezdődő tincsre (a többi hajamat összegumizva a fejem tetejére tornyoztam). Gondoltam, ha a henna és a vegyi festék reakcióba lépnek és elég/letörik a hajam, itt nem annyira észrevehető a kár.

Kivártam a félóra hatóidőt, aztán nagyon izgatottan lemostam. De még előtte óvatosan megrántottam a tincset. Nem vált le!! Hurrá!

Leöblítettem a tincset, aztán hajat is mostam, mert azt úgyis kellett volna, és kíváncsian sasoltam, milyen lett a színe. Így vizesen nem láttam semmi érdekeset. Megvártam hát, hogy megszáradjon a haj. Megszáradt hamar, de úgy sem látszott semmi. Hmmm… Egyáltalán nem volt észrevehető, hogy világosbarna hajfesték volt rajta félórát.

Gondolkodtam, aztán rájöttem, az lehetett a gond, hogy túl kevés festékkrémet vittem fel, és a színelőhívóból meg többet (abban van a hidrogén-peroxid). Talán az arányok voltak rosszak, és több festékkel kéne próbálni. Na, csinálok majd még egy próbatincset, hiszen a fő információ megvan, nem ég el és nem esik le a hajam!!

Meg is csináltam csütörtökön este a második próbatincset. Illetve alighanem ugyanazt a tincset :-) Most gondosan úgy kevertem be a festéket, hogy szignifikánsan többet a festékkrémből, mint a múltkor. És alufóliába csomagoltam a kiválasztott tincset.

A hatóidő alatt fórumokat olvasgattam a témáról. Ott írták – amit már úgyis tudtam: –, hogy a henna a hajszálak külsejét fogja be, a kémiai hajfesték meg a hajszál belsejébe megy bele. Blabla… Fodrászok leírták, hogy ilyesmit nehogy csináljunk, meg hogy várni kell, meg hogy a hennát inkább le kellene növeszteni (na, akkor vagy másfél évig várhatnék). Sőt volt, aki olyant is írt, hogy állítólag a henna és a vegyi festék találkozásakor a haj felrobbanhat :-DDD Szintén sokan írták, hogy csináltak már ilyent és nem volt semmi, illetve, hogy a vegyi festék nem fogta be a hennázott hajukat.

Összevontam a szemöldökömet, de épp letelt a félóra, hát lemostam az újabb próbatincset. És láttam, hogy most sem történt semmi.

… Ekkor megvilágosodtam. A vegyi festék bemegy a hajszálba, de a henna kívülről tapad a hajszálra. Szóval, hiába teszem rá a világosbarnát, mert nem fog látszani.

A henna olyan makacsul ragaszkodik a hajhoz, hogy nem lehet ráfesteni! :-O

Na, így már tiszta lett minden. 1. A hennát vagy valami módon le kéne szedni a hajról – erről is olvastam fórumokat, de túl macerásnak tartottam az összes efféle C-vitaminos pakolást meg ilyesmit, hogy erről letettem. 2. Vagy hagyni kellene lenőni – hát, addig nagyon gáz lenne, mivel az ősz hajszálaim már így is tisztán látszanak. 3. Vagy a hennázott hajhoz hasonló színűre kéne festeni a tövét (= amit befog a festék) – de hát pont az a célom, hogy 1-2 árnyalattal világosabb legyen a hajam! 4. Vagy pedig befestem a hajat a világosbarna festékkel, ez esetben a töve világosbarna lesz, de a haj 95 %-a marad a sötét, vöröses fényű hennás.

Most a 3. és a 4. pont között vacillálok. Persze jó lenne tudni, milyen lenne a természetes hajszínemen ez a világosbarna. Kéne egy harmadik próbatincs, de a hajtövemen…. azt meg hogy csináljam, hogy ne legyen feltűnő?

Vagy nem foglalkozom semmivel, 4. pont, felteszem a világosbarnát, kétféle színű lesz a hajam, aztán ahogy havonta ráfestek, egyre több lesz a világosbarna és a henna pedig ahogy lenő, húzódik lefelé. Aztán idővel majd le kéne vágatni. Persze nem most, mivel a fodrászom is bezárt március 20. körül :-( Csak nem lesz annyira feltűnő/elütő egymástól a két árnyalat… Végül is nem kékesfekete és platinaszőke színekről van szó… Csak általában a töve szokott sötétebb lenni az embereknek, nem a vége. Mármint a hajuknak.

Vagy – 5. lehetőség –: veszek egy árnyalattal sötétebbet, mint ez a világosbarna, és összekeverem őket, és azt teszem fel. Ez esetben kb. egy árnyalattal lenne csak világosabb, mint a henna. De nem tudom, merjek-e két árnyalat festéket összevegyíteni. Mondjuk anyám rendszeresen csinálja és sosem lett belőle semmi baja…

Szóval egyebek mellett ez foglalkoztat most, tudom, hatalmas probléma így a járvány és a kijárási tilalom árnyékában, de ez egy blog és én leírom a gondolataimat :-)

komment

Címkék: haj

süti beállítások módosítása