HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Allergiahelyzet

2014.09.21. 18:23 csendes macska

 

Szeptember közepe is elmúlt, és most jövök rá, hogy alig voltak allergiás tüneteim a nyáron. Néha elkezdett vackabb lenni a helyzet, de úgy emlékszem, összesen csak max. három-négy alkalommal kellett gyógyszert bevennem.

Először, amikor határozottan allergiás orrfolyás-tüszkölés-orrviszketés tört rám, méghozzá pont aznap, amikor délután fodrászhoz készültem. Hát ugye a fodrásznál nem lehet ötpercenként orrot fújni, mikor az ember le van takarva azzal a hajvágó nejlonnal. Másnap is beszedtem egyet, mert akkor meg két Szigetkört készültem futni – futottam is – és gondoltam, hogy nem jó az, amikor ott a bokrok között tör rám a tüsszögőroham.

Valahogy amióta nem kezdem el szedni rögtön augusztus elsején a gyógyszert, mintha fokozatosan visszahúzódtak volna a tüneteim. Azért minden évben volt vagy egy hét, amikor kellett szednem, mert máshogy már nem ment. Az idei az első év 1998 óta, amikor három tablettával megúsztam. (Eddig. Még mindig tart a szezon.) – A parlagfű koncentrációja még mindig „extrém” az Időkép szerint, én pedig ma pl. tök jól elvagyok, egyet sem tüsszentettem, az orrom sem folyik, sőt ami a legjobb, nem is viszket. Mert az orrfolyást zsepivel vagy orrspray-vel el lehet mulasztani, de mikor úgy viszket, mintha folyamatosan tollseprűvel cirógatnák, az pokoli.

Vagy pszichésen húzódott vissza az allergia, mióta kvázi ’leszarom’, vagy úgy megerősödött az immunrendszerem a futástól, sok C-vitamintól, kálciumtól, hogy magától is legyőzi. Vagy éppen hogy a gyógyszer elhagyása erősítette meg a saját immunjaimat?

Na mindegy is, a lényeg, hogy a 2014-es évre – lekopogom – talán ilyen szép könnyen megúsztam az allergiát, nem mondom, hogy teljesen tünetmentesen, de azért tök elviselhető volt a nyár, mármint allergia szempontból mindenképpen.

 

 

komment

Címkék: allergia

süti beállítások módosítása