HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Véradás ösztönzése rendeletileg

2016.03.29. 07:00 csendes macska

 

Ez nem friss sztori, de nagyon a bögyömben van, tehát le kell írnom.

Már februárban ki volt írva a plazmaközpontban, hogy csak az adhat plazmát, aki az elmúlt évben legalább egyszer teljes vért is adott.

Okos ötletnek gondoltam ezt, mivel – gondolom – ha sok plazmát adunk, de teljes vért nem, akkor a vér idővel besűrűsödhet, az pedig nem jó. Ezenkívül hát tényleg ösztönözni kell a teljes véradást is, mert oda valahogy kevesebben járnak, ki tudja, miért, igaz, hogy ott nem fizetnek költségtérítést, szemben a plazmával.

Pont én mondjuk megszívtam a dologgal, mert mikor februárban behívtak véradásra, nem kértem igazolást, mert minek; aztán később szereztem tudomást a fent leírt rendelkezésről, és akkor el kellett loholnom vissza a Karolina útra az igazolásért; ahol meg várnom kellett félórát, és utána is először arról adtak igazolást, hogy nincs szifiliszem meg HIV-fertőzöttségem.

Ez is jó dolog ugyan, de nekem speciel csak azt kell igazolnom, hogy részt vettem véradáson :-)

Mindegy, a papír birtokában büszkén mentem a következő plazmaadásra, és ott aztán megláttam a falon a véradási / plazmaadási korlátozást; és fel volt tüntetve, hogy minderről egy kormányrendelet döntött!!

… Ettől viszont elöntötte a szar az agyamat. Eddig úgy gondoltam, hogy ezt a plazmaközpont találta ki saját kútfőből, és úgy helyeseltem a dolgot, most viszont, hogy kormányrendelet (pfuj!) határozott, rögtön kijött belőlem a lázongás!

Persze maga az ötlet helyeslendő, miszerint ösztönözzük a teljes vér adását, hisz abból folyton hiány van és biztos jobban kell, mint a plazma. De! Mint írtam már, maga a vérellátó sem töri kezét-lábát, hogy a készséges donorokból kiszívja a vért, hanem hacsak lehet, kirúgják, akit csak lehet (alacsony a vérnyomása, lefeküdt fekete pasival stb.). Ahelyett, hogy pl. Sympathomimot adnának a donornak, ahogy azt a profitorientált plazmaközpontban megteszik. Neeem… macerás a donor, hagyjuk a fenébe. Nem jó hozzáállás.

De a másik, ami jobban bosszant: egy kormányzatnak sokkal több eszköze van a véradás ösztönzésére. Mondjuk ne csak adható legyen a két nap szabadság, hanem kötelezően kiadandó! Nálunk kígyózó sorokban gyülekeznek a kollégák, ha szervezett véradás van, gyakorlatilag lökdösődés és dulakodás folyik, mert a hivatal kiadja rá a két napot, ezért mindenki, akinek amúgy esze ágában sem lenne vért adni, most mégis elmegy, mert két véradással már egy teljes húsvéti szabadság-hetet nyer.

Vagy tessék költségtérítést adni a véradásra. A plazmáért három rugót adnak, és tízpercenként érkeznek a donorok. Legyen ilyen a véradás is. Marha gazdag ország vagyunk, hetente épül valami stadionféle, tehát feltételezem, az ország vérkészletének ilyen növelésére is akadna pénz. Ja, hogy valamiért mégsem költünk erre? Hát az meg nem az én bajom.

… Csak az idegesít, mi lesz a következő?! Már ez is pofátlanság, hogy csak akkor adhatsz plazmát, ha vért is. Az én plazmám, az én időm, az én döntésem. Mit ugatnak bele kormányszinten?! Mi lesz a legközelebbi? Csak az vehet puncsos mignont, aki vért adott? Csak az nézhet meg 3D-s filmet, aki legalább két gyereket szült? Ha nem vagy házas, nem vehetsz sört a közértben? Egyedülálló vagy pláne homoszexuális nem használhatja a tömegközlekedést?

Szóval marhára felbosszantott ez a baromság, mivel hiába dicséretes a cél, de nem a véradókat TÁMOGATJÁK, hanem kvázi a plazmaadókat BÜNTETIK vele. Ez így szar. Tessék konkrétan támogatni a véradást, nem a vacak nápolyival, hanem költségtérítéssel vagy kötelező szabival. Akkor majd rohadt sok donor lesz, még felesleg is lesz vérből, nemhogy hiány.

komment

Címkék: vélemény véradás plazmaadás

süti beállítások módosítása