HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Fényvédeni vagy nem fényvédeni, az itt a kérdés

2016.04.04. 11:00 csendes macska

 

Most már itt a tavasz, pénteken 23 fok volt, és ennek kapcsán elgondolkoztam, ne hagyjak-e fel a fényvédő használatával?

Évek óta használok folyamatosan, mindennap fényvédőt,

miután sokáig totál rá voltam kattanva különféle kencés oldalakra, és ott rohadt sok dolgot megtanultam a bőrről és a kencékről. Részleteket most nem írok, de a fényvédelem használata alapvető volt. Elsősorban, mert jönnek a kis anyajegyek meg májfoltok, szóval a bőröregedés láthatatlan jelei, amik egy szót sem szólnak sokáig, aztán x éves kor után hirtelen, összeadódva megjelennek. Ezt én magam is tapasztaltam, mert a felkaromon egyre több anyajegy, vagy szeplő tűnik fel az utóbbi években, holott addig sosem volt olyan anyajegyem, ami csak úgy „megjelent” volna, egyik hétről a másikra, hanem fixen stabil anyajegyeim voltak.

A másik, hogy az UV-sugárzás lehatol a bőrbe és bőrrákot csinálhat. Az pedig köztudott, hogy a melanoma a legsunyibb rákfajta, szintén nem szól egy szót sem, csak meglapul, mint szar a fűben, aztán mire elmész a gyanús anyajeggyel a bőrgyógyászhoz, kiderül, hogy már rendelheted is a koporsót.

Tehát a bőröregedés és a rákveszély miatt nappalra folyamatosan fényvédőt használok. Na meg azért is, mert volt a jó kis retinolos kence – ami mostanra megszűnt :-( –, ami egyben hámlaszt is, tehát kell mellé amúgy is a fényvédő. Most van helyette egy másmilyen hámlasztóm, ami mellé szintén kellene nappalra a fényvédő.

… Na de. Sötét hajam és szemem van, a bőrszínem alapból olyan halvány olívaszínű lenne (öcsém szerint: sárga. Sajnos igaza van.)

Engem tök nem zavar, hogy míg mások nyáron barnulni igyekeznek, én full fehér vagyok. Sőt kimondottan csípném ezt, ha mondjuk olyan alabástromszínű bőröm lenne, mint Nicole Kidman. Vagy jó, mivel sötét típus vagyok, hát legyek olyan, mint Helena Bonham Carter. Ő is sötét hajú, sötét szemű, a bőre meg hófehér.

De én nem úgy nézek ki fényvédő használata mellett, mint HBC, hanem úgy, mint egy éhes román vámpír!

Muszáj minimum a szemet kifestenem, de inkább még egy kis arcpírt is feldobnom, hogy emberi lénynek tűnjek. Plazmaadások előtt pl. direkt kisminkelem magam, hogy egy egészséges embert lásson a doki.

Nem beszélve arról, hogy ha jön a nyár, a karom, aztán egyre több alkatrészem kerül ki a szabadba, azokat is mind be kell kennem fényvédővel. És a fehér arcbőr még hagyján, de július közepén egy fehér kar nagyon furcsa. És ha már bekenem az alkaromat, be kell kennem a felkaromat is meg a vállamat, ott pedig érzékenyebb a bőr és 30 fok felett hajlamos kipattogzani, márpedig testre nem használom azokat a nagyon szuper, 4-5 ezer Ft-os fényvédőket, mint az arcomra. Nem szakadt rám az OTP.

Amúgy is ott van az a paradoxon, miszerint persze nyáron kellene a legerősebben fényvédeni, de mivel hőség is akkor van, hát inkább semmi, vagy csak valami könnyű kis gél legyen az arcomon, mert szétolvad mindenem. És ilyenkor mégis kenjem fel azt a fényvédő kencét, ami oké, hogy a létező legkönnyebb állagú, na de akkor is benne van az anyag, tehát több, mint egy laza gél, tehát tapadós és csillog. Leitatni meg igazából nem lenne szabad, hiszen akkor a fényvédelem is csökken.

Ugyanakkor a D-vitaminról szóló cikkekben mindig leírják, hogy napvédelem nélkül kell lenni – legalább egy kicsit –, hogy beszívjuk a D-vitamint.

… De őszintén szólva nem a D-vitamin érdekel engem, amit úgyis beszedek egy kis tablettácskában reggel és este. Az idegesít, hogy kiéhezett balkáni vámpírnak látszom, aki még nem is aludt az éjszaka (mert folyton karikás a szemem, habár az nem ettől van). Rendben van, hiúság, de ez a helyzet… A melanoma úgyis lehet bárhol, például a mellemen lévő anyajegy, amit viszont sosem teszek ki a napra.

Úgyhogy most, kb. öt év után nagy elhatározást hoztam: felhagyok a mindennapos fényvédelemmel! Ami nem azt jelenti, hogy a harmadfokú hőségriadóban kiállok két órára a napra. Csak éppen pl. most, áprilisban, mikor csak összesen háromnegyed órát vagyok a napon, melóba menet és onnan hazajövet, nem teszek fel fényvédőt. Ha majd kirándulni megyünk, vagy hosszabb sétát teszek, vagy jön az igazi kánikula erős napsugárzással, akkor természetesen az eddigiek szerint fényvédek. Esős vagy borús napokon sem fogok. De a hámlasztást is szüneteltetem, legalább a nyárra, mert teljesen hülye azért nem vagyok…

Hát ezt döntöttem el a napokban. Majd meglátjuk, mennyire fogok ’normálisan’ kinézni, nem a mesterséges fehérséggel, hanem a természetes napsütötte pírral. Ha nagy változás lesz, beszámolok.

 

komment

Címkék: egészség kozmetikum

süti beállítások módosítása