HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Tyúkszem!

2024.03.12. 17:41 csendes macska

 

Ez hihetetlen, hogy még – csak – 47 leszek, de már egyes öregkori nyavalyák előjönnek… Most például a tyúkszem!

Korábban mindig azt hittem, hogy a tyúkszem az csak a sima bőrkeményedés elnevezése. És nem is értettem, mit kell ezen óbégatni. Az ember ledörzsöli habkővel (hacsak a habkő nem megvehetetlen :-D), bekrémezi oszt’ csocsesz.

Ezt egészen addig hittem, míg tavaly ősszel valamelyik hosszabb kirándulásról – Sopron vagy Badacsony? – hazaérve meg nem éreztem, hogy fáj a jobb lábam gyűrűsujja. Kb. ugyanott, ahol egy évvel korábban, az országhatáron való átgyaloglás után egy baromi nagy vízhólyag nőtt.

Fogtam a gombostűt, hogy kiszúrom a vízhólyagot, azonban meglepve láttam, hogy nincs vízhólyag. Kis bőrkeményedés volt, viszont fájdalmas. Na nem fájt éjjel-nappal, csak ha gyalogoltam és pont ott nyomott.

Pár nap után kénytelen voltam rájönni, hogy ez tyúkszem lehet. Semmit nem tudtam a tyúkszemről. Utánaolvastam a neten. Írták, hogy jó rá a vérehulló fecskefű. Vettem vérehulló fecskefű-tinktúrát a bioboltban (nem nyolcezer forintért :-D) Kenegettem fürdés után egy ideig, aztán eluntam. Mintha meg is szűnt volna a fájás. Vérehulló fecskefüvet elraktam a fürdőszoba-szekrénybe.

Aztán idén év elején egyszercsak megint éreztem ugyanott a fájást. Mivel a gyűrűsujjamnak az a fele, ami a kisujjammal szomszédos, elsőre azt hittem, hogy megnőtt a körmöm, és az idegesíti a szomszédos ujjamat. De láttam, hogy nem erről van szó, a körmöm rövid – a futás és a zoknik védelme miatt is többnyire röviden tartom –, hanem megint kijött a tyúkszem. Vagy el se múlt, csak fájdalommentes lett egy ideig?

Ekkor aztán újra utánaolvastam a tyúkszemnek. Igaz, megvolt még a vérehulló fecskefű, de gondoltam, valami izmosabb dolog kellene.

A fórumokban leírták, hogy lehet ecsetelni, például szalicilsavas ecsetelővel, de vigyázva el kell kerülni a szomszédos területet. De szalicilsavast már nem is lehet kapni. – Ez szerencsére pár éves fórum volt, mert most már megint lehet kapni a DM-ben, vettem is.

A szalicilsavas ecsetelő majd szépen lehámlasztja a tyúkszemet, esetleg lehet óvatosan reszelgetni is, és majd nőnek új bőrsejtek, és azok gyakorlatilag ’kilökik’ a tyúkszemet.

Mondjuk, a halálba idegesített, hogy minden cikk az elején azzal kezdte, hogy mi a tyúkszem, és mi a különbség a tyúkszem és a szemölcs között; ezt már elsőre megértettem, különben is szemölcsöm már volt és tudom, hogy ez nem az (és a szemölcs nem is fájt, csak idegesítő volt). De mégis elolvastam vagy tíz cikket, hogy alapos információim legyenek. Mégis, jön a tavasz meg a nyár, én sokat akarok gyalogolni, kirándulni, futni, nem fogok lábfájás miatt itthon ülni…

No hát, leírták, hogy a tyúkszem, az a szűk cipőtől van. Már itt elborult az agyam, mert ha valaki nem hord szűk cipőt ebben az országban, akkor az én vagyok. Még a melóban is csak nagyon, nagyon ritkán hordok körömcipőt, hanem legfeljebb a fekete, kényelmes-szerű félcipőt. Egyedül színházba veszem fel a körömcipőt; és az „igazi” magassarkúm mindössze egyszer volt rajtam, 2018-ban, mikor a Sakkot néztem a Vígszínházban. Szóval a tyúkszem kapcsán úgy éreztem magam, mint az az ember, aki tüdőrákot kap, holott életében nem dohányzott. (Ha tüdőrákot kapnék, legalább elmondhatom magamról, hogy igenis elszívtam életemben összesen kb. egy doboz cigit, mindig a főiskolai vizsgaidőszakok alatt :-)

Az viszont igaz, hogy ott jött ki a tyúkszem, ahol kidörzsölődik, mert amilyen határozottan én járok, vízhólyag is volt ugyanott, most meg ugye tyúkszem…. No de mit csináljak?! Tipegjek úgy, mint egy gésa? Akkor csak napi 30 métert tennék meg, és soha nem jutnék el a munkahelyemre…

Egyes cikkek azt írták, hogy ecsetelgessük, reszelgessük a tyúkszemet, és akkor majd az új bőrsejtek képződésével párhuzamosan szépen lenő, kilökődik. Más cikkek azt írták, hogy ha kényelmesebb cipőt kezdünk hordani (ezeknél kényelmesebb cipőt ugyan honnan szerezzek?), akkor a tyúkszem idővel magától is elmúlik. További cikkek azt írták, hogy a tyúkszem magától sosem múlik el, hanem pedikűröshöz vagy sebészhez kell fordulni.

Itt is kettévált az információk tengere: a pedikűrösök biztatóan leírták, hogy teljesen fájdalommentesen szednek ki tyúkszemet. Az orvosi oldalak viszont azt írták, hogy a sebészek helyi érzéstelenítésben „kikanalazzák” a tyúkszemet – majdnem elhánytam magam ettől a kifejezéstől –, de sajnos ha elmúlik az érzéstelenítő hatása, akkor rémesen fájhat, akár pár napig tartó járásképtelenséget is okozhat!

Hú de fasza! Szóval a nem orvos pedikűrös csinálja fájdalommentesen, az orvos pedig fájdalommal.

Ja, mert a tyúkszem befelé nő és kis tüskét képez, ami nyomja a csonthártyát, ezért fáj. Oldalról nyomva nem fáj, csak felülről, ami az én esetemben azt jelenti, ha összenyomódik a gyűrűs- és a kisujjam.

Vannak olyan szerencsétlenek, akinek a talpán nő a tyúkszem, hát az aztán még rosszabb, mert minden lépésnél fáj, gondolom, Viszont nekik legalább a talppárnán nő, nem az ujj oldalán, ahol a bőr alatt már csak a csont van.

Végül 14 napig ecsetelgettem a szalicilsavas ecsetelővel a tyúkszemet. Azt írták, tovább nem szabad. Valamennyire le is hámlott a teteje, de teljesen nem. Akkor még reszelgettem is egy kicsit a lapos reszelővel, hogy majd csak lenő és kilökődik. Egyelőre nem úgy néz ki, mint ami kilökődött, mert ha megnyomom, fáj.

Egyébként elég szarul látni, mert pont úgy helyezkedik el, hogy akármerre tekerem a lábam, épp nem látok oda… És ugye ott van oldalt a kisujjam is. Ha valami szakemberhez mennék, nem tudom, ő hogyan hajtogatná el az útból a kisujjamat.

Hát, most egyelőre épp nem csinálok vele semmit, de ha nem javul, akkor majd megint előszedem a vérehulló fecskefüvet, mert attól legalább fájdalom nem volt. Ha az istennek se múlik el, akkor talán elmegyek gyógypedikűröshöz. – Orvoshoz nem akarok, mert a magánorvos nyilván több tízezer forint lenne, államiba pedig egy tyúkszemmel?! :-D Még szívátültetést is csak vonakodva csináltatnék egy mai magyar kórházban.

Úgyhogy most ez van. Elég vicces nyavalya persze, de azért idegesítő is, és főleg az zavar, hogy ha ez kijött így a semmiből, akkor mi jön majd még? Köszvény?... Reuma?

 

 

komment

Címkék: egészség

süti beállítások módosítása