HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Védettségiigazolvány-diszkrimináció

2021.05.30. 10:39 csendes macska

 

Tegnap megnéztem a Még egy kört mindenkinek c. dán filmet, amire hónapok óta fenem a fogamat. Most végre sikerült! Ez is csak úgy volt lehetséges, hogy van ún. „védettségi igazolványom”, mivel a moziba (is) csak ezzel eresztenek be. – Megjegyzem, telt ház volt, holott feliratos a film.

Pár év múlva visszaolvasva ezeket a 2020-as, 2021-es bejegyzéseket szerintem a fejemet fogom, vagy sírok a röhögéstől. A „kormány” járványkezelése és intézkedései egyszerűen nevetségesek. A mostani aktualitás az, hogy még meglehetősen sokan nem oltatták be magukat, ezért most, miután már csomó minden – hála az égnek – kinyitott, az ún. „védettségi igazolvány” meglétéhez kötik ezeknek a látogatását.

Alapvetően nem lenne rossz gondolat, ha az igazolvánnyal rendelkezők valóban védettek lennének, de nálunk nem ez a helyzet. Már az első oltás után kb. egy héttel-tíz nappal kiküldik ezt a fost, amivel aztán járhat-kelhet a „védett” személy, holott még rohadt messze van a valódi védettségtől, hisz az csak a második oltás után két-három héttel alakul ki. De, gondolom, van egy plasztikkártya-gyártó haver is, akinek kell a biznic.

Faternak már akkor kiküldték a kártyát, amikor még csak az első Modernát kaptam meg, az enyém is megérkezett az első Szputnyik után vagy tíz nappal. Megjegyzem, már előre lehetett sejteni, hogy mivel nemigen fogynak a keleti vakcinák, főleg a hatástalan és gyanús kínai lötty, majd valamiféle nyomásgyakorlás lesz a nép felé, hogy oltakozzanak. Hát itt a nyomásgyakorlás.

Ha rosszmájú akarok lenni, akkor az oltásellenes Fidesz-szavazókon röhögök magamban, akik nem hajlandóak oltatni ezért vagy azért, de azért mérgesek, hogy nem mehetnek ide vagy oda, de azért csak mondják, hogy a kormány milyen okos. Pedig ezzel a saját érdekeiknek és elveiknek is ellentmondanak, de valami fura fidesznyik logikával ezt valahogyan megmagyarázzák saját maguknak :-D

Egyébként van egy csomó ember, aki esetleg oltatna, de nem kaphat oltást. Például Barbi, akinek mindenféle nyavalyája meg némi autoimmun betegsége is van, vagy Ági, aki szoptat. Aztán van még egy csomó ember, aki kapott oltást, de a plasztik ezért vagy azért nem érkezett meg neki (a Postáról is lehetne írni pár posztot)…. És van egy halom ember, aki már tünetmentesen átesett a víruson, de – pl. a pénz miatt – nem csináltatott antitest-tesztet, ő pedig védett, de nincs igazolványa.

Különben is szerintem elég baromság már a mostani korlátozások nagy része. A nép fele már átesett a fertőzésen, a másik fele be van oltva, a maradék pedig olyan kevés, hogy őket szerintem már védi a nyájimmunitás (jó, Viktor nem ezt mondta, de neki el kell passzolnia a kínai löttyöt, szóval érdektelen, mit mond). Szerintem bőven elég lenne, ha zárt helyen maszkot hordanánk, és kész.

Most például a Café Freibe bemehetek, de tüzetesen átvizsgálják a védettségi és a személyi igazolványomat is, ugyanakkor a személyzet dolgozhat védettségi nélkül. Most akkor mi értelme van ennek? Rajtuk is maszk van, rajtam is, de én megfertőzhetem őket. Akkor ebben mi a buli?

Mikor olvastam a hírt, hogy kinyit az Állatkert, azonnal át akartam küldeni a linket Öcsémnek, hogy örüljenek, de megállt a kezem, mikor tovább olvastam, hogy csak a gagyi plasztikkal eresztik be a népeket. Azt is gondoltam, hogy elmegyek és veszek nekik ajándék belépőt, ami egy évig felhasználható, de mi van, ha még egy év múlva is érvényben lesz ez a baromság?

Holott épp az Állatkert nagy, szabad levegős nyílt terület, ahol könnyű távolságot tartani, pláne hétköznap, amikor Öcsémék simán el tudnának menni. Ha pedig nagyon aggódunk, maszkot is lehetne viselni. Olvastam érveket, hogy de hát az állatkertekhez azért kell a gagyi plasztik (amit, mint írtam, jóval az igazi védettség előtt kiküldenek….) – merthogy a szegény állatok is megbetegedhetnek.

Ez fontos érv, mert az állatok egészsége lényeges kérdés. De azért banyek, hát nem megyünk olyan nagyon közel az állatokhoz! És nem is mindegyik állat fogékony a koronára. Például a macskafélék, tudtommal, igen. No de nem megyek leheletnyi távolságba a szibériai tigrishez, de ha meg is tenném, úgy rémlik, egy háromméteres üvegfal van épp a tigris, oroszlán stb. előtt.

De ha mégis úgy aggódunk az állatkák miatt, hát akkor csak a ténylegesen védettek mehessenek dögkertbe (is): a második oltást követő 14. vagy 21. napon. Nálunk nem így van, amiből egyértelmű, hogy a „kormány” igazából szarik az állatok és emberek egészségére; gratulálok, Fidesz-szavazók.

Megjegyzem ugyanakkor, hogy persze nekem is fenntartásom volt – és van is – oltásügyben, de én is kollaboráns vagyok, beoltattam magam, mert hátha nem árt, sőt használ, másrészt pedig már akkor sejtettem, hogy színházba és nyaralni tutira csak oltással lehet majd.

De se az oltás előtt nem lettem beteg, sem az oltás után, oltási mellékhatásom is csak igen kevés volt, szóval, fogalmam sincs, hogy a Covid „rám nem hat, én zsidó vámpír vagyok”, vagy már átestem rajta tünetmentesen, vagy a sok vitamin szedése és/vagy a maszkviselés megvédett. Aggódtam, hogy majd pont az oltás után, de a védettség kialakulása előtt kapom el a vírust, de ez sem történt meg (vagy ha igen, tünetmentesen). Szóval még azt sem tudom, hogy az oltás hasznos volt-e vagy káros, anélkül is egészséges maradtam volna-e, vagy direkt jó, hogy beoltattam magam…. A lényeg, hogy van gagyi plasztikom, amivel mehetek mindenfelé.

Közben kicsit szégyellem magam, olyan érzésem van, mintha a zsidótörvények korában élnénk, amikor Dávid-csillaggal nem mehettek egyesek ide vagy oda, én pedig árja keresztény lennék, aki simán beülhet egy kocsmába és bentről nézheti a kint rekedteket. Szar érzés. Ha lenne bennem gerinc, bojkottálhatnám a kávézókat/mozikat/fürdőket, de az a helyzet, hogy imádok ezekre a helyekre járni, és még ha meg is tenném, mit számít, hogy 1 db ember nem megy a Mekibe, miközben 487 ember igen.

Azóta már jártam a Lukács fürdőben is. Persze, a bejáratnál mikroszkóppal átvizsgálták a védettségit, a személyit, és csak úgy mehettünk be… Amúgy isteni élmény volt. A beltéri termálmedencékben egymástól fél méterre ültek az emberek, akik közül valszeg a fele még csak az első oltást kapta meg (tehát nem védett). Okos. Most akkor nem mindegy, hogy egy 1. oltást megkapott nem védett megy a Lukácsba, vagy egy egyáltalán nem beoltott??

A Még egy kört mindenkinek vetítésén telt ház volt és kb. a nézők egyharmadán volt maszk. Popcornt is sokan fogyasztottak. Mmmm…. Én is tépelődtem, hogy levegyem-e vagy sem, végül magamon hagytam, mert a., a két közvetlen szomszédom (nem volt helykihagyás) hordta, és b., mert úgy gondoltam, hogy az én védettségem már kialakult, de talán a körülöttem ülő szerencsétleneké még nem, és nehogy éppen én fertőzzem meg őket.

Mert hogy a beoltottak is fertőzhetnek, amennyiben vírushordozók, épp csak ők maguk nem lesznek annyira betegek. Persze ez is jó dolog, de a járvány terjedése szempontjából nem annyira. De erre a felvetésre egyszer hallottam valami ’szakértőt’ motyogni a rádióban, hogy nemúgyvanaz, mert ha a beoltott ember terjeszti a vírust, akkor az is legyengített lesz. Ami szerintem baromság, ha bennem van a vírus és rálehelem egy egyáltalán nem beoltottra, az mitől lenne „gyengébb”, ami az ő szervezetét illeti?

A gagyi plasztikot ugyanabba a tokba tettem, ahol a személyim meg a lakcímkártyám lakik, és vigyázok rá, mint a szemem fényére. Sőt azóta totál paranoiás lettem az értékeimet illetően. Ha eddig kiraboltak volna, hát OK, baromi dühös és rémült lettem volna. De ha MOST ki akar rabolni valaki, miközben a gagyi plasztiktól függ a moziba, színházba, nyaralásra, fürdőbe, kávézóba járásom, azt hiszem, azt a rablót a puszta kezemmel ölném meg, akkor is, ha háromszáz szemtanú lenne.

Megjegyzem egyébként, pl. a szállodák is csak védettségi igazolvánnyal fogadhatnak vendéget, majd megnézem, hogy az Annabellában hány külföldi lesz, akiknek tutira nincs magyar plasztikjuk. Persze nyilván kitalálnak majd kiskaput, kell a bevétel Lőrincnek. Mondjuk, negatív PCR-teszttel mehetnek szállodába a külföldiek is. De akkor a magyar vendégek miért nem mehetnek negatív teszttel?? Mennyivel jobb a plasztik nélküli negatívos külföldi, mint a plasztik nélküli negatívos kiskunlacházi? Nem értem én ezt a fideszlogikát. De hát ezt magyarázzák meg maguknak a hívek.

Előny egyébként, hogy most jóval kisebb a tömeg az igazolványos helyeken, mivel a fele ember csak elvitelre fogyaszt, plasztik híján. Pl. az Allee-ben lévő Freiben kényelmesen volt hely, holott 10.16-kor már a 28-as sorszámot kaptam. Normális körülmények között pankráció és tömegjelenetek lennének ilyenkor.

komment

Címkék: vélemény mozi egészség

süti beállítások módosítása