HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Megint nincs fűtés a közintézményekben!?

2024.10.21. 19:25 csendes macska

 

Most majdnem ugyanaz van nálunk, mint 2022-ben volt,: nem óhajtanak fűteni! Nem tudom, csak nálunk-e vagy az egész közszférában, csak még senki nem írta meg a hírekben. Most a szobámban, ahol írom ezt, 20,6 fok van, a melóhelyen ennél legalább 1-2 fokkal hidegebb. Bár még nem vittem be hőmérőt, de talán holnap beviszem, lefotózom, kiteszem a Facebookra.

Ahogy jött az október, elkezdett kellemes hűvös lenni. Király. Nálam otthon ugye már szeptember vége óta van őrlángon gázkonvektor. Bent nem volt ilyesmi. Hát jó, végül is nincs még fűtési szezon. De azért elég hideg volt reggelente. Én fél 8-ra járok, de van, aki 7-re, és mondták, hogy rohadt hideg volt reggel. Nem egyszer mondták, hanem rendszeresen.

Hát jó. Biztos belecsap a villám a hivatalba, ha október 15. előtt befűtenek. De azért már kezdett komolyan hűvös lenni; olyan hőmérséklet, ami kifejezetten remek, ha fut az ember, vagy kirándul, szóval mozog, jól beöltözve. De amikor relatíve „elegáns” ruhában ülsz egész nap egy fűtés nélküli irodában, ahol előbb-utóbb elkezd kihűlni az ember orra és keze, akkor az 9 óra munka után már kurvára szar!

Ráadásul a faszari főnököm beteg lett, és bejárt úgy betegen. Az osztályvezető csaj főzögette neki a gyógyteát, mert ez, mint oly sok férfi, képtelen gondoskodni magáról (pedig bazmeg velem egyidős, igazán nem mondhatni, hogy 1912-ben volt gyerek, amikor a férfiak még a konyhának a színét se látták…) Szóval, ez szarul volt, de csak bejött minden kurva nap, ott krahácsolt meg lélegzett közöttünk, marhára idegesítő volt. Aztán még volt egy kilépő kolléga búcsúztatója, ami összesen másfél órán át tartott, abból nettó egy órát – nem túlzok! – ez a barom pampogott nekünk; miközben a fűtetlen irodában ott ültünk összezárva vele, aki lehelte a vírusait.

Aztán menjél vissza a saját fűtetlen szobádba dolgozni.

Természetesen akinek volt hősugárzója vagy olajradiátora, az már rég elővette és beüzemelte.

Na, aztán végre eljött az október 15., addigra már kurvára fáztunk, sőt én ráadásul éreztem, hogy a hülye Ágoston megfázását legalább részben elkaptam! (Persze, a tömegközlekedésen is rám lehelhette bárki, de én azért az Ágostont okoltam :-D)

Fűtés? Sehol. – No jó, reggel néha-néha bekapcsolták kicsit, akkor örültünk, de 12.00-kor már újra jéghideg volt a radiátor.

Vártam pár napig, nem történt semmi, akkor már kapart a torkom, és olyan kurvára felhúztam magam, hogy én – aki inkább sosem szólok semmiért – most már írtam egy mailt az üzemeltetésnek, hogy itt kurva hideg van, fázunk, most már elmúlt október 15., úgy mégis mikor óhajtják elindítani egész napra a fűtést?!

Hát erre visszaírják ám egy órán belül, hogy délelőttönként szokott lenni próbafűtés, de egyébként „a kormányzati épületekben az állandó fűtés beindítása az központi döntés”, és nekik arra nincs ráhatásuk.

Hogy MICSODA??! KÖZPONTI döntés az, hogy október 15. után sem kapcsoljuk be a fűtést egy hivatalban – vagy talán az összes hivatalban?! –, mert csak. Mert így döntött „a központ” (wtf?)

Mi az, hogy „központi döntés”? Jó, tudom, a Viktor; de nyilván a Viktor valamelyik segglyuka szól konkrétan a mi hivatalunkhoz, hogy "hé, most már elég hideg van, most már fűthettek!” És az mikor lesz, december 15-én?

Mondjuk, az illetékes miniszter (= Viktor aktuális beszélő segglyuka) az, aki döntést hoz erről. Például tegyük fel, hogy a Központi Statisztikai Hivatalban majd akkor fognak fűteni, ha a homár Gulyás is fázni fog már.

Csakhogy a homár Gulyás nem fog fázni soha, mert lefogadom, hogy a homár Gulyás, sőt a tapló Lázár, a maffiózó Pintér meg az összes többi buzernyák miniszter-féle saját irodájában kivétel nélkül 22 és 25 fok közötti kellemes langyos meleg van, és mind leszarja magasról, hogy a dolgozók fáznak a hivatalokban.

Igaz ugyan, hogy spórolás itt nem lesz, mert hiszen a már most is beüzemelt olajradiátorok és villamos hősugárzók fogyasztanak annyi energiát, amibe az kerülne, ha a normális fűtést beindítanák; no de hát az nem számít. Minek keressünk logikát ezeknél? Fő, hogy basszunk ki a dolgozókkal! Kíváncsi vagyok, ha a homár Gulyás ülne a 18 fokos irodámban fél 8-tól fél 5-ig és nonstop végezné az ülőmunkát, hány óra alatt hűlne át.

Sőt – ez már kicsit üldözési mániás gondolat, de ez is megfordult a fejemben, és szerintem van alapja, tekintve hogy egy paranoid skizofrén „vezeti” az országot 14 éve – simán elképzelhetőnek tartom, hogy ez a fűtés-mizéria afféle Viktor-bosszú. Mondjuk valahogy tudomására jutott – biztos nem a lakájai mutatták meg neki, hisz szerintem semmit nem mutatnak már neki, ami nem foci, pályinka, kóbász vagy skizofrénia-gyógyszer –, hogy a Fidesz népszerűsége kb. 0,5 %-kal előzi a Tiszát, és erre – még jobban – beborult az agya, és kitalálta, hogy „Igeeeeeeen?! A nép nem szeret minket?! No akkor szívjon a nép! Gyerünk, Jani, kit is tudnánk most így hirtelen megszívatni?!”

„Ö….. A közalkalmazottakat! Fenség, a hivatalokban most kéne beindítani a fűtést….”

„Ezaz! A fűtés! No, hát nem lesz fűtés a rohadék árulóknak! Mostantól csak központi utasításra lesz fűtés, vagyis ha én mondom, és én aztán nem fogom azt mondani, hihi, hihi; adjatok egy kis pályinkát….”

Jó, hát ez talán túlzás, de lehet, hogy nem is akkora.

Mindenesetre most már október 20. is elmúlt, reggelente itt Budapesten +5 fok van, viszont mikor bemegyek fél 8-kor, jéghideg a radiátor, és 12.00-től egészen estig jéghideg a radiátor, és egész éjjel is jéghideg a radiátor, tehát a falak kihűlnek az éjszaka folyamán, ahelyett hogy értelmes temperáló fűtést nyomatnának.

Nyilván vannak valamiféle munkavédelmi szabályok, és esetleg írásban panasszal élhetnék én saját magam, de ugyan mi haszna lenne…. Még mindig próbaidős vagyok; aztán meg a saját nagyfőnökünk még majd elolvasná azt a papírt: „Mecsoda?! Munkaügyi szabályok, meg írásos panasz a hideg miatt?! Melyik dolgozó írta ezt? Áhá, a Csendes Macska; na jól megjegyzem a nevét, aztán majd tudom, ki legyen az első a listán, ha majd leépítések jönnek!”

Hiányzik ez a faszomnak, inkább ülök bent a pufidzsekimben, ami ugyan rohadt röhejes, de pont leszarom; aztán ha megfázom, elmegyek betegácsiba, aztán kapják be.

 

komment

Címkék: vélemény időjárás betegség munkahely kiborulás

süti beállítások módosítása