HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Fura hajfesték

2021.11.09. 16:00 csendes macska

  

A legutóbbi hajfestéskor, októberben, hajszínt és márkát is váltottam. Mióta visszatértem a vegyi festésre a hennáról, állandóan a Palette Natural Colorst (vagy hogy hívják) használtam. Most aztán a Garniernek az ugyanilyen Naturals stb. nevű festékét választottam, mert rádöbbentem, ha már nem hennázom, akkor bármilyen színt és márkát választhatok. A régi időkben, a sokéves hennázás előtt, váltogattam a hajfesték-márkákat, attól függően, hogy melyiknek volt olyan árnyalata, amit épp akartam.

Most a természetes hajszínemhez közelítő sötétbarnát akartam, nem vöröses, hanem hideg árnyalattal, ezért az ún. „jeges barnát” választottam. Azt fel is vittem, és szinte fekete lett, de ez nem zavart, mert számítottam rá.

A festék kibontásakor olyan ammóniaszag csapott meg, hogy megtántorodtam, holott nem is igazán érzem a szagokat. Rockynak lehetett ilyen szaga (a Hail Maryben :-) Bár mások már írták a szagot, szóval azért fel voltam készülve.

Az érdekességek később kezdődtek. Az első hajmosás után már másnap este összetapadtnak, zsírosnak éreztem a hajat…. Ejnye, talán a szilárd sampont nem mostam ki eléggé/nem sikáltam meg eléggé a fejbőrömet? Legközelebb ezért rendes samponnal mostam és alaposan, de mégis, már a második napon ocsmány kezdett lenni. Általában 3 naponta mosok hajat, sajna a teljesen sima és vékony szálú hajam három napig vállalható, utána iszonyatosan összecsapzik és zsíros lesz. (Nem értem, a néger nők miért akarják folyton kiegyenesíteni a hajukat.) Szóval a hajam most, a Garnier festék után, minden hajmosásnál már a 2. napon olyan volt, mintha már a 3. napon járnék, úgy, hogy délután futottam is egyet és közben összeizzadtam, vagy mintha kánikula lenne.

Hmmm. Ekkor újraolvastam a hajfestékről írt véleményeket, és az emberek felének volt ilyen gondja, mint nekem – fokozott zsírosodás, fokozott hajhullás –, bár igaz, a másik fele teljesen meg volt elégedve. Nyilván a második csapat véleményét vettem figyelembe, mikor megvettem. Előre különben sem lehet tudni, mi lesz a jó, mert nekem csomó kozmetikum bejön, amitől mások gyíkká változnak, és fordítva.

Aztán még minden hajmosáskor eresztett egy kicsit a festék, de tényleg csak egész kicsit, épp csak hogy a jól besamponozott haj öblítésekor látszott egy kicsi barnás szín a vízen. Ez mondjuk annyiból jobb volt, hogy fokozatosan „kopott” a szín, közelítve a természeteshez. De azért kicsit bosszantott mégis, mert nem azért festem be a hajamat, hogy négy hét múlva úgy nézzen ki, mintha be sem festettem volna.

Egyébként valóban, a 4. hétre már kijött annyi festék, hogy a hajam fokozott zsírosodása megszűnt. Szóval a festéktől volt. Nem hiszem, hogy maga a festék rossz, hanem asszem, beletettek mindenféle ápoló olajakat – ez van a dobozon, ha jól emlékszem – és ezektől zsírosodott szerintem a hajam.

Őszülés tekintetében egyébként nagyon is jó volt ez az igen sötét barna hajszín. Mert lenövéskor nem az látszott, hogy egy tök más szín jön fel alatta, hanem kb. ugyanaz a hajszínem maradt, mint amilyen a festett rész, csak éppen a saját hajamat már átszövik az ezüst szálak :-D Ugyanaz az árnyalat, ezüstös csillogással. Szinte tetszett is a látvány. – Ha nem épp az lenne a célom, hogy a hajfestéssel elleplezzem az őszülésemet ;-)

No ezek után a Garniertől inkább búcsút vettem – bár a szín tényleg tetszett, és az is, hogy jó híg volt a festék állaga, vagyis jól el lehetett oszlatni a hajamon. Visszatértem a Palette-hez, azzal, hogy nyilván ennek is van egy hideg(ebb) árnyalatú sötétbarnája.

Választottam is egy tök jó színt, ami a dobozon étcsoki színű volt, sejtettem, hogy a hajamon elsőre majdnem fekete lesz.

Így is lett. Tegnap befestettem a hajat – isteni volt, semmi ammóniaszag. Rajta hagytam 35 percig, lemostam, szárítgattam, aztán belenéztem a tükörbe. Hörögve hőköltem hátra, mert a hajszín remek volt ugyan, de a homlokomat meg a halántékomat tök befogta a festék!

Vissza a fürdőszobába! Megint lehajoltam a zuhanytálcába, és szappannal erősen sikáltam a bőrömet. Nem lett valami hatalmas eredménye… De körömlakklemosóval mégsem akartam nekiesni, olyan érzékeny a bőröm. Elolvastam pár tippet a neten, aztán a rendes, radíros arclemosómmal mostam arcot ÉS utána még a micellás lemosómmal is lesikáltam. Így aztán 90 %-ban lejött, a maradékból 5 %-nyi lekopott az éjszaka, ma reggelre csak kb. 5 % maradt, amit nem is vettek volna észre mások, ha a hajamat nem hátrafogva hordanám.

A szín egyébként megint csak jó, egész sötétbarna – most még majdnem fekete –, jó drámai, természetes, persze kellett hozzá az is, hogy a szemem ki legyen festve, különben úgy néztem volna ki, mint egy olasz zombi.

Most tanulmányoztam a Palette színskáláját, és azt hiszem, legközelebb eggyel vagy kettővel világosabb árnyalatot választok, úgyis sok sötétbarna-féle szín van. Eddig még nemigen volt olyan, hogy egy hajfesték ilyen erősen befogja a bőrömet! Bár ez legalább nem ammóniaszagú és nem fog zsírosítani, mármint ha ugyanolyan, mint két hónappal ezelőtt.

Ennyi macera után már az is megfordult a fejemben, hogy fodrásszal kéne festetni a hajamat, de az sokkal többe kerül, nem bírom hátrahajtani a fejemet a hajmosó tálba, és ha a fodrász netán meghal, akkor soha többé senki nem tudja majd kikeverni nekem ugyanazt az árnyalatot…

 

komment

Címkék: haj kozmetikum

süti beállítások módosítása