HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Hazaengedés

2021.12.27. 09:00 csendes macska

 

Különösen ünnepek előtt szokás (jobb) munkahelyeken, hogy esetleg hazaengedik az embereket korábban. Néhol csak a nőket, ami szerintem igazságtalan, kezdenek is erről leszokni.

Régebben ez úgy volt, hogy reggel szólt a főnök kacsintva, hogy „ma ám haza lehet menni délben!”, és mi örültünk, és úgy osztottuk be a melót.

De az utóbbi években, én nem értem, miért, valahogy sunnyogva lapít a mindenkori főnökség, a világért nem szólnának időben, hogy hazaengedés lesz…. Ezért az ember úgy készül, hogy „OK, nem mehetünk el előbb, akkor ráérek a munkát fél ötig/kettőig stb. megcsinálni”. … Mire 11.58-kor körbeordítanak ám, hogy „Délben el lehet menni!”

Ami persze nagyszerű dolog, csakhogy akkor én már úgy készültem, hogy még két órát itt kell lennem, még nem ettem meg a második szendvicsemet, még hátra van három akta és a munkalap kitöltése és minden programot bezárni stb, ami még további tíz perc.

Én nem értem, mi a fenéért nem lehet mondjuk egy órácskával előbb bejelenteni a hazaengedést, vagy akár rögtön reggel. Tudom, tudom, örüljek, hogy egyáltalán hazamehetünk – főleg ünnep előtt, amikor a „hazaengedés” azt jelenti, hogy rohanunk az üzletekbe a többi tízezer ember közé tolongani.

Ez is olyan kis apróság, ami egyszerre bosszantó és röhejes. Nemtom, mért titkolózik ilyen esetekben mindig a főnökség; az is igaz, hogy – az előző melóhelyen – volt egy többéves időszak, amikor akkora köcsög volt a legfelsőbb vezetés, hogy egyáltalán sosem mehettünk előbb el ünnepek előtt.

De legalább nem is számítottunk rá. Mostanában viszont hol elmehetünk, hol nem, de ha igen, általában tényleg az utolsó tíz percben szólnak. Én meg reggel, mivel nem is számítok rá, hogy hazaengednek – készülj a legrosszabbra, és nem ér csalódás – szépen úgy osztom be a napomat, mintha teljes munkaidőm lenne, holott ha tudom, hogy két órával rövidebb lesz, akkor előre veszem az SOS dolgokat és a bonyolultakat, és indulás előtt félórával megcsinálom a munkalapot stb. De nem…

Na, hát ez nem valami lényeges téma ugyan, de már régóta böki a csőrömet, és most végre leírtam :-D Kedves főnökök, hazaengedés esetén ugyan szóljatok már időben a rabszolgáknak!

 

komment

Címkék: vélemény munkahely

süti beállítások módosítása