HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Koffeinfüggőség

2013.02.02. 19:26 csendes macska

Próbálom csökkenteni a koffeinfogyasztásomat. Megvan már egy hete is, hogy elkezdtem. Teljesen nem tudnék leszokni  róla, hisz hogy lennék képes kilépni egyáltalán a lakásból a reggeli tejeskávé nélkül? Jó, amikor valami éhgyomros orvosi vizsgálat van, akkor kénytelen vagyok így tenni, de olyankor a szellemi képességeim egy retardált szarvasmarháét közelítik.

Egyébként is alacsony a vérnyomásom, egészségügyi okokból is   k e l l   a koffein, meg tudom magyarázni. De annyi nem, mint egy héttel ezelőttig…. Nézzük csak: reggel otthon egy zöld vagy fekete tea és tejeskávé, nescaféból. Beérek a munkahelyre, a főnök által meghagyott főzött kávét felszippantom. Ettől magamhoz térek. Még egy zöld/fekete tea, amivel kihúzom reggel tízig. Akkor főzök egy tejeskávét nescaféból, és elkortyolgatom fél tizenegyig. Ideális esetben ezzel elvagyok kora délutánig, akkor meg már úgyis mindegy. Ha nem ideális az eset, akkor ebéd után betolok még egy tejeskávét a csökkentett koffeintartalmú nescaféból. És, ha mondjuk rettenetesen álmos vagyok, akkor délelőtt egy koffeintablettát is bekapok, amiben 100 mg koffein van.

Mindezekre talán mentség a 90/50-es vérnyomás, de úgy döntöttem, elég ebből. Már csak az anyagiak miatt is. A nescafé sem olcsó (főleg, mióta azonos áron 50 gramm, és nem 75 gramm van egy utántöltőben), a tej olcsó ugyan, de utálom folyton a doboz tejeket cipekedni a közértből ebédszünetben. És még tiszta szerencse, hogy alapból nescafét iszom; volt olyan időszak, amikor valamiért zsinórban két hétig főzöttet ittam az irodában, és a két hét végén már felfordult a gyomrom a szagától.

Az új rendszer a következő: reggel egy tea és egy tejeskávét. Munkahelyre beérve egy tea (zöld, fekete, mindegy) – megvárom, míg az szépen hatni kezd (a tea szép lassan emeli a vérnyomást, nem úgy, mint a kávé, ami rögtön fejbecsap…. áááá, de jó érzés is az!). Mikor a tea elfáradt, megfőzöm a tejeskávémat, és soha többé semmi koffein, egészen másnapig. Az első ilyen napon 14.00-kor úgy éreztem, mint akibe három altatólövedéket lőtt egy mesterlövész a szemközti ház tetejéről. Fekete pöttyök ugráltak előttem, a pulzusom pedig percenként kb. tízet vert. Mélyeket lélegeztem, lelógattam a fejem a földig – a kollégák érdeklődve néztek – aztán húsz perc után kissé jobb lett. Másnap már ilyen nem volt, azóta pedig – kemény egy hete! – már egész jól kibírom a 11.00 után kávétlan napokat.  

Estére így eljutok abba a kellemes álmossági állapotba, ami kívánatos a jó alváshoz. A túl sok vagy túl késői kávé úgy felpörget, hogy csak nagyon, nagyon késő este leszek álmos, és mivel mindenképpen fel kell kelni fél hatkor, nem alszom ki magam jó. Ettől aztán sok kávét kell innom napközben és így tovább, ördögi kör. Aludni imádok, főleg jól aludni, és a kevesebb koffeinbevitellel sikerült elérnem, hogy úgy kilenc felé egészséges álmosság tör rám, és viszonylag jól is alszom.

Persze egy idegesítő munkanap után és egy minden bizonnyal még idegesítőbb munkanap előtt 100 %-osan jól aludni lehetetlen, de legalább végigalszom az éjszakát, sőt, egyáltalán képes vagyok elaludni este félórás vergődés nélkül, már ez is szép eredmény. És ha kevesebbet költök kávéra, több pénzem marad, teszem azt, csokira (következő házi feladat: csökkenteni a szénhidrát-bevitelt! :-)

 

komment

Címkék: kávé koffein leszokás

süti beállítások módosítása