HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Filmvadászat

2013.04.16. 22:34 csendes macska

Történelmi jelentőségű esemény fordult elő filmes fronton: sikeresen letöltöttem egy filmet a netről, szinkronosan, remek minőségben. Mégpedig éppen a Phaedrát!! Ez eddig életem informatikai sikerélménye! Hogy mint filmnéző ember mennyire boldog vagyok, hogy végre megvan a film, azt pedig nem is tudom kellőképpen érzékeltetni.

A Phaedra nem az első kísérletem volt a filmletöltésre, amit ezen a héten csináltam életemben először. Mint már írtam, alapvetően legális DVD-n szeretem a filmeket, vagy tévéről VHS-re felvéve, legrosszabb esetben feketepiaci másolt DVD-ről, és ha ez se megy, valaki töltse le nekem a netről, aki ért hozzá. Ha sehogy máshogy, akkor talán valami weblapon fent van a film, és megnézem online.

Ezen a héten viszont az Anthony-féle rajongói fórumról – amely az elmúlt napokban inkább technikai/informatikai tanácsadó chatszolgálat lett – javasoltak egy filmes gyűjtőoldalt, amiről tudtam ugyan, de mindig kerültem, mert onnan csak letölteni lehet, online nézni nem, és féltem tőle, mint macska a víztől. De most direkt figyelmeztettek a csajok, hogy húzzak bele, mert onnan idővel letörlik a filmeket!

Erre én rémületemben azonnal regisztráltam és tíz perc múlva már töltöttem is lefelé a Szereti ön Brahmsot? első részét, mivel ezek a filmek több fájlban vannak felrakva, amiről eddig fogalmam sem volt. Óránként egy fájlt enged letölteni, ezért több napig is eltartott a folyamat, mivel csak este jutok géphez és ha tölt, mindenkit távol tartok tőle, nehogy nekem belenyúljanak és megszakítsák a letöltést…

Közben megérdeklődtem a fórumon, hogy mégis hogyan lesz egy film az öt fájlból? Tájékoztattak, hogy Total Commanderrel kell összeilleszteni őket. Van-e Commander a gépemen?

… Hát így alakult át időlegesen az eredetileg Tonyval foglalkozó fórum afféle technikai segítőszolgálattá. Rajtam kívül még több embernek vannak most hasonló gondjai: van, aki DVD-ről akar filmet másolni és van, aki megszerzett egy amúgy beszerezhetetlen filmet, és azt szeretné feltölteni és továbbítani, de technikailag kb. ott tart, ahol én, így a többiek folyamatos tanácsokkal segítik. Gondolom, ha Tony olvasná most a fórumot, erősen elcsodálkozna. Persze néha észbe kapunk, és úgy tíz hozzászólásból egy azért vele is foglalkozik, de alapvetően az érdekel most minket, hogyan szedjük le az adott filmet és konvertáljuk át? :-)

Megnéztem a gépemet és láttam, hogy nincs Commanderem. Eddig nem kellett. Töltögettem a Brahms részeit, és napközben megkérdeztem Barbit, aki informatikai zseni, hogy honnan szerezzek Commandert, és ha megszereztem, hogyan hegesszem egybe a filmet?

Csütörtök reggel, mikor bekapcsoltam a gépet, tök véletlenül észrevettem egy floppy alakú ikont az Asztalon. Hát ez meg mi a fene?? Nézem, és kiderült, hogy igen, ez tényleg a Total Commander, ami van a gépemen, csak én nem ott kerestem, ahol kellett volna, az Asztalon lévő ikonokat pedig a fene sem szokta nézegetni … Juhéj, most már össze tudom illeszteni a Brahms fájljait!

Péntekre kiderült, hogy mégsem, mert az utolsó fájlt, ami a „hegesztő” fájl, időközben törölték. Nagyon lekonyultam, bár a fórumon megírták, hogy talán anélkül is menni fog a lejátszás. De még nem mertem nekifogni.

Közben több online megnézhető filmet felpakoltak a netre, amiket én képtelen voltam megnézni. Nem mintha horror lenne vagy én lennék buta egy online film elindításához, hanem egyszerűen nem akart engedelmeskedni a gépem. Segítséget kértem a fórumon – igen, Anthony helyett egy órán keresztül az én számítógépemről folyt a beszéd, szégyelltem magam –, és a lányok ezer megoldást javasoltak, de semmi, holott éjfélig próbálkoztam. Arra gyanakodtam, hogy talán a gépem videókártyája rossz. De az mégsem lehet, hisz rengeteg mindent meg tudok nézni, csak egyes fájlokat nem… Végül felderengett egy gondolat az agyamban, amit reggel a csajok is megerősítettek: valószínűleg nincs Adobe Flash Player a gépemen.

Megint megnéztem a gépet, és ezúttal nem volt szerencsém: Flash Player tényleg nincs. Na de így már legalább érthető, miért nem hajlandó lejátszani egyes filmeket. Csak azt nem értem, miért nem képes szólni az adott videómegosztó, hogy „Helló!, nincs Flash Playered, telepítsd!”, mint ahogy más weboldalak más programokkal kapcsolatban teszik. Például DivX Playerem szintén Tony egy 1978-as filmje miatt lett, mert azt a filmet csak az a program játszotta le, és az online oldal azonnal felkínálta, hogy nesze itt van, telepítsd.

Flash Playert egyelőre nem vadásztam, a Brahms lejátszására, utolsó hegesztőfájl nélkül, még nem mertem kísérletezni. Végignéztem a vonatkozó filmes gyűjtőoldalt, ahol színészenként vannak kigyűjtve a letölthető filmek, és mindegyik több fájlból állt.

Kivéve a Phaedrát, ahol csak egyetlen link volt.

Péntek este keresztet vetettem és nekikezdtem a Phaedra letöltésének, de jóformán az esélytelenek nyugalmával, hisz oly hihetetlen, hogy pont ezt az isteni filmet, pont nekem, pont most, sikerüljön letöltenem… amúgy persze ez is fent volt egy online oldalon, ahol annak idején meg is néztem, de onnan azóta már törölték. Remek! :-(

Ezután három órán keresztül köröztem a gép előtt idegesen, mint egy éhes cápa vagy mint atya a szülőszoba előtt. Közben megnéztem a Nagy kékséget, amit előző este vettem videóra (pontosabban majdnem éjfélkor, mivel akkor kezdődött; előtte pedig a Flash Player hiányából fakadó gondokkal küszködtem, így azon az éjszakán viszonylag keveset aludtam).

A Nagy kékség nagyon szép volt, ahogy emlékeztem is rá, és a végére megint csak kijött a könnyem :-)

Kora estére letelt a Phaedra töltési ideje. Reszketve mentem a géphez, megnyitottam a gépemen lévő mappát, és láttam, hogy benne van a film fájlja. Megnyitottam, de semmi jóra nem számítottam. Olyan pechem van filmek terén… Erre egyszer csak jön a fekete-fehér oroszlán, és úgy hirtelen meglepő módon elkezdődik a film!! Leesett az állam, de akkor jött a stáblista! Kiírták a szereplőket és bemondták a magyar hangokat, és akkor elkezdődött maga a film, én pedig belerogytam a székbe és nem tudtam, hogy sírjak-e vagy nevessek… Belehúztam a gördítősávval a filmbe, hogy csakugyan végig ott van-e, és csakugyan végig ott volt! Istenem, ha nem lettem volna fizikailag annyira fáradt, mint amennyire voltam, valószínűleg elsírom magam örömömben, így csak rettenetesen vigyorogtam és lezártam a gépet.

Az örömnek itt még nem volt vége, bár a Phaedrát aznap este nem néztem végig – gépről, pláne péntek este, nem szeretek filmet nézni. Viszont volt egy 1963-as film, a Kés a sebben, amit még az elsők között vettem vagy egy hónapja, mert ezt éppen, valami rejtélyes okból kifolyólag, lehet kapni szinkronos, legális DVD-n. Hogy pl. a Phaedrát miért nem, azt már nem is firtatom, nagyobb rejtély, mint a fekete lyuk.

Ráfolytam a kanapéra egy sörrel (ami hiba volt, mert meghozta az étvágyamat, és felfaltam miatta a fél frigót), és nekifogtam a filmnek. Nem annyira elmondhatatlanul szuper, mint a Psycho vagy akár a Phaedra, de azért nagyon kellemes kis film. Az a jófajta, 60-as évekbeli becsületes ’régi film’, aminek van története, eleje, közepe, vége, nincs üresjárat, nincs felesleges vekengés, passzol a filmzene és tulajdonképpen nincs vele semmi baj. Sophia Loren a női főszereplő, akit nagyon bírok. Tony pedig 31 évesen simán 25 éves, fekete szemű, gyönyörű tündérkirályfinak nézett ki, pedig inkább simlis gazember volt, aki kavarta rendesen, de minden gazemberséget követően azonnal az arcára tette azt az édes, kisfiús mosolyt, amitől az ember az ilyen pasiknak, valamint öccsöknek és kutyáknak szinte mindent megbocsátana :-)

 

komment

Címkék: fórum internet filmek filmletöltés Phaedra

süti beállítások módosítása