HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Vágyak kicsomagolása

2013.05.04. 11:10 csendes macska

A jelenlegi kedvenc színészem (és) filmjei iránti elragadtatás sajátos módon nem is annyira a filmtörténeti ismereteimet vagy a műveltségemet, hanem leginkább az informatikai tudásomat fejleszti :-) Péntek este például sikerült egy 1958-ashoz hozzájutnom!

A számítógép hetek óta gyengélkedik – lehet, hogy részben nekem és valami gyanús letöltött vagy kitörölt dolognak köszönhetően –, ezért most már napokon belül elvisszük javíttatni. Hogy ne vesszen el a nehéz munkával megszerzett, letöltött, átmásolt Psycho, Phaedra és Tall Story, azokat kimentettem pendrive-ra.

Pendrive-om sem lenne, ha nem kaptam volna még  karácsonyra Barbitól. Eleinte nem is nagyon értettem, minek ez? Azóta már vágom a témát :-) Nyolc gigás, pont ráfért ez a három film, amiket muszáj volt átmásolnom, hátha kitisztogatják őket a gépből, és mivel kettő közülük teljesen beszerezhetetlen,  hát biztosan agyvérzést kapok, ha eltűnnek.

Május elsején a Brahmsot is sikerült lejátszhatóvá varázsolnom, tehát azt is ki kell menteni. Viszont a 8 gigás pendrive-om már betelt. Így vettem egy új, 16 gigásat (mit árthat, ha több is van, nem igaz?), rámásoltam a Brahmsot, és a pendrive-ról megnyitva is leellenőriztem, tényleg ott van-e.

Ezeken kívül már csak az 1958-es Vágy a szilfák alatt volt a gépemen, amit több becsomagolt .rar fájl alakjában már három hete letöltöttem, de nem tudtam kicsomagolni őket, így csak ott pihentek. WinRar alkalmazás kellett volna hozzá, ami nem volt, és már igazán nem mertem új programokat leszedni a netről… De most muszáj volt, hogy kicsomagoljam és át tudjam tenni a pendrive-ra.

Mint a huzat, letöltöttem a WinRart egy ingyenes oldalról. Aztán kisebb nehézségek árán feltelepítettem a gépre. Ezután még húsz perc ügyeskedésbe és egyoldalú veszekedésbe került („Maga összeveszett egy géppel?”), amíg történt valami a hat fájllal, és már nem így, hanem úgy néztek ki, de még mindig nem álltak össze és nem akartak filmmé lenni. Kattogtattam összevissza, kiléptem, beléptem, összekulcsoltam a kezem, minden módon próbáltam varázsolni a fájlokat, mígnem egyszer feltűnt, hogy az egyik fájlnak már .rar helyett .avi a kiterjesztése. Rákattintottam, kiválasztottam hozzá a MediaPlayert, és egyszerre csak megindult a film!!

Erről a filmről már olyan szinten mondtam le magamban, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem is hiányzott. Sosem éreztem úgy, hogy „Úristen, a Vágy a szilfák alatt-ot feltétlenül látnom kell!” Pedig a lányok a fórumon erősen dicsérték, és a főcímről látom is, hogy egy Eugene O’Neill drámából készült, tehát rossz semmiképp sem lehet.

Annyira fáradt lettem már így estére, hogy éppen csak beletekertem, hogy megnézzem, mégis milyen. Más körülmények között azonnal végignéztem volna, de éjjel keveset aludtam, futottam három kört, vásároltam, erőlködtem a számítógéppel, ezért csak néhány jelenetbe pillantottam bele összesen pár perc erejéig. Majd a hétvégén bepótolom, az sem érdekel, ha éjjel kell néznem… Anthony jóképű, és valahogy nyersen férfias – pedig csak 26 volt. Nem két napja mondtam, hogy idősebb korában lett belőle igazán jó pasi? Hát ez a tétel megdőlt, nyomokban sem található kisfiús báj vagy tündérkirályfi-feeling. Ami roppant helyes is, egy színész legyen színész, ne fotómodell, akkor is, ha csinos. Ezek után természetesen alig várom, hogy végignézhessem nyugiban. A női főszereplő Sophia Loren (mint a Kés a sebben – komolyan, kezdem irigyelni azt a nőt); a díszletek kissé fapadosak, mintha rosszabb stúdióban vagy színpadon forgatták volna, de ez az, ami engem nem tud zavarni. Én már végignéztem a Dogville-t is, és öt perc után elhittem, hogy az üres színpadon falak vannak, ahol a valóságban csak krétacsíkok, nem beszélve az Equus lovairól.

Egyelőre ennyit állapítottam meg a Szilfákról (jó szinkron, férfi & női főszereplő: papírforma :-), vacak díszlet), de nagy reményeket fűzök hozzá, és előre, látatlanba állítom, hogy jó lesz.

… De hogy én, a műszaki analfabéta, képes voltam hat .rar fájlból összeállítani egy komplett filmet, ami működik és lejátszható, az itt az igazi csoda! Fel sem tudom fogni, úgy látszik, nagyon hajtott a megszállottság! :-)

komment

Címkék: számítógép filmek filmletöltés Anthony Perkins

süti beállítások módosítása