HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Tojásos hajmosás

2014.04.06. 20:00 csendes macska

 

Halálosan idegesít, hogy újabban megint túl gyorsan zsírosodik a hajam. A négynaponkénti hajmosásról már vissza kellett állnom a három napira, és már így is alig vállalható a harmadik napon. Holott váltogatom a samponokat, és szilikonost már egyáltalán nem használok, sem balzsamot. Sajnos pont a Lush szilárd samponjától volt sajátságos módon a legrémesebb a haj, de nem mintha rossz sampon lenne, hanem úgy szárította a hajamat, hogy az erre védekezésül extrán bezsírosodott.

Persze sima egyenes hajam van, ami rendes körülmények között sem tud túl sokáig frissen mosottnak hatni. Nem értem, miért akarják egyes emberek direkt kivasalni a hajukat!

Átváltottam egy Alverde olívás-hennás samponra, azzal egy picit jobb lett a helyzet, de a harmadik napon már így is rémes. Tudom, hogy belsőleg kéne egészséges kajákat enni meg édességet elhagyni, de hát gyerekkoromban hetente egyszer mostunk hajat, akkor is WU2-vel, és kilószámra zabáltuk a csokit, vitamint viszont csak betegség esetén ettünk, a hajam ennek ellenére kimondottan csodálatos volt.

…Annyira kétségbeestem, hogy egy szédült pillanatomban, vettem is egy literes flakon WU2-t! – Ha a hajamon nem javít, padlómosásra is jó állítólag.

Utánaolvasgattam, és több helyen írták, hogy a Lush vagy Manna-féle szilárd samponok után savasöblítést kell(ene, hehe) alkalmazni, tehát ecetes vagy citromos vízzel öblíteni. Ezt eddig átugrottam, különben sincs itthon ilyesmi.

Most hétvégén viszont Öcséméknél tartózkodtam, ahol sógornőmnek is elsírtam a hajügyi bánatomat. Ő ajánlotta az ecetes öblítést, és adott is mintát egy full natúr samponból.

Ezt ki is próbáltam április 1-jén este, miután már behívtak véradásra, hogy oda mégse menjek ocsmány hajjal. Két nappal azelőtt festettem, és már kezdett rusnyán kinézni. Rendes körülmények között reggel szoktam hajat mosni, de most nem akartam még korábban kelni, mint az egyébként is túl hajnali véradás miatt muszáj volt. Ezért már előző este megmostam Alverdével és leöblítettem ecetes vízzel – életemben először vettem ecetet, mert mi a fenének kéne nekem, a hajmosáson kívül? – aztán megmostam a biosamponnal, azt is leöblítettem az ecetes vasszerrel, majd tisztával is, és elégedetten lefeküdtem.

Én nem tudom, mitől, a stressz vagy a szokatlan sampon miatt, vagy mert nem öblítettem ki elég alaposan, de már másnap reggel, a véradóágyon fekve éreztem, hogy csimbókokba összetapad a frufrum (amit növesztek, de még frufru az sajnos). A munkahelyi tükörben már úgy festettem, mint aki szaunázott – és ekkor még 24 óra sem telt el a hajmosást követően!!

Szóval a véradás napján kínomban, érthető módon, a munka mellett megnyitott másik  ablakban hajzsírosodásra való természetes csodaszereket nézegettem, és ott találtam a tojássampont. Ez marha egyszerűnek tűnt, a kommentek pedig pozitívak voltak, ezért úgy gondoltam, kipróbálom délután, amennyiben ébren leszek.

Mivel délutánra az álmosságom elmúlt, a mosógép pedig makacskodott, elkeseredésemben nekiugrottam tojással hajat mosni. Ezt el sem hiszem, hogy leírtam…

Szóval a tojássampon alapvetően ennyiből áll: két tojás, egy nagy citrom leve, és esetemben (zsíros haj) pár csepp teafa illóolaj.

Citromom nem volt itthon, csak mandarin; teafa olaj sem, csak levendula, így a sampon kicsit fapados lett, de így is elfogadható. Az elkészítés előtti  utolsó pillanatban láttam egy megjegyzést, miszerint először a sárgájával, aztán a fehérjével mossuk a hajat. Fogtam két tálkát, felütöttem a tojásokat – életemben először választottam ketté sárgáját és fehérjét – kettévágtam a mandarint, és belefacsartam a levét a két tálkába. Aztán belecsöpögtettem a levendulaolajat, és összekevertem a trutymót. Nagyon undorító lett…

Közben olykor oldalba rúgtam a mosógépet.

A használati utasítást követve felvittem a száraz hajamra először a tojássárgájás trutymót, mosdókagyló fölé hajolva, mert híg az egész, és ha visszafolyik, azt újra fel lehet kenni. Rémes a hajam különben, most már olyan hosszú, hogy nem férek rendesen a hajtövekhez, mert mindig az arcomba zúdul egy adag hajvég. De azért úgy-ahogy sikerült rátennem a tojást a hajamra – csak anyám meg ne hallja ezt –, belemasszíroztam, úgy hagytam pár percig és leöblítettem. Aztán ugyanezt a másik tálkával, amiben a tojásfehérje tartózkodott.

A recept szerint elég sima vízzel kimosni, így ezt tettem, baromi alaposan zuhanyoztam a hajat tíz percig. Aztán egész este magától száradt, amíg vártam a mosógépre.

Még nem számolhatok be róla, hogy hosszabb távon hasznos-e a zsírosodásra, mert csak tegnap este használtam először. De míg a kedd esti hajmosást követően szerda délre már rémes volt, a szerda esti tojásos hajmosást követően most, csütörtök este még egész jól tartja magát, úgy-ahogy normális esése van és szép fényes. Persze ez még nem sok idő, majd holnap derül ki, hogy összeesik-e egyik percről a másikra, vagy szép fokozatosan – lehetőleg lassan – zsírosodik be. A frufrumat kell figyelnem, ott kezdődik mindig a csapzottság…

Bevallom, hogy a csütörtöki munkanap egy részében is természetes hajmosótippeket gyűjtöttem a netről, kihasználva, hogy immár a harmadik főnöktelen, csöndes napunkat töltjük. Ebédszünetben vettem igazi citromot, igazi teafaolajat, mert az eredeti tojássampon-receptben ezek szerepeltek, továbbá vettem még citromolajat és ylang-ylangot is, mert azokat is ajánlják.

Hazafelé pedig beugrottam még a város egyik legpöpecebb bioboltjába, bár ide már nem csak a haj végett, hanem mert igen jó kis gyógynövényes cikkekbe futottam bele újabban, és két-háromszáz forintokért csodatevő teákat venni igazán jó befektetés.

Most majd felváltva akarok „rendes” samponnal és tojással hajat mosni. Mondjuk a tojás nem olcsó, de ha tényleg beválik, megéri egy ideig a befektetést. Nyilván életem végéig nem csinálom. De most, hogy van citromom és teafaolajam, valószínűleg még jobb lesz az eredmény.

Sőt, szódabikarbónás tippet is olvastam, miszerint az is jó a zsíros hajra, vagy csak úgy egyáltalán a hajra. Azt is vettem tehát, mert nem egy tétel, és mert a gyomromnak is jó lehet. Valamint a diólevél-teát is ajánlgatták, zsíros hajra is, meg hajnövesztőnek is. Komolyan, annyi gyógynövényt és receptet olvastam az utóbbi napokban, mintha bájitaltan-vizsgára készülnék :-)

Remélem, beválnak. Most főleg a hajam izgat – én is igazi H. P. vagyok, csak mást takar a rövidítés –, majd beszámolok, ha valami érdekes hatást tapasztalok.

 

Frissítés: három nap elteltével megállapíthatom, a tojássamponos hajmosás nagyjából bevált. Szerda este megmosva a csütörtököt igen jól bírta, pénteken még egész elviselhető volt, ma szombaton pedig már tipikusan „harmadik napos” csatakos lett a haj, bár mivel a lakást nem hagytam el, nagy gond nem volt belőle. Szóval kellemes meglepetés lett, bevallom, hogy rosszabbra számítottam :-) Három napig kihúzni egy tojással megmosott hajjal!! :-)

komment

Címkék: hajnövesztés

süti beállítások módosítása