HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Kihívások

2015.01.05. 19:28 csendes macska

 

Január 2-án néztük Orsival a Vámpírok Bálját, hogy csodálatosan kezdődjön az év. Bárhogy kiszámítottam az indulás és ehhez mérten az elkészülés paramétereit, mégis megcsúsztam öt perccel induláskor, és csak azért érkeztem mégis szinte pontosan, mert most már közelebb lakom a metróhoz, és egy megállóval kevesebbet kell megtennem, mint tavaly ilyenkor.

… Orsi rám várva az Alkonyat 4. kötetét olvasta a metróperonon, én pedig a Fekete Tőr Testvériség 2. kötetét hagytam otthon :-D Megjegyezném, hogy Orsi idén lesz 40, én pedig 38. Erről ennyit :-)

A darab megint szuper volt, de hát mitől is lett volna rossz? Egyedül az nem tetszett, hogy Herbertet Pirgel Dávid helyett megint Szemenyei János játszotta, akinek szerintem egyáltalán nem való ez a szerep, bár nagyon igyekezett, de azért nekem nem ő volt az igazi. De hát neki csak egy nagyobb dala van, és kész. Szóval ennyit simán elviseltünk, és Géza másfél alkalommal kicsit más szöveget énekelt, mint kellett volna, de ezenkívül minden isteni volt, a Carpe Noctem táncszólójánál, mint mindig, szó szerint le akartam ugrani az erkélyről a színpadra, hogy a magamévá tegyem a táncos srácot, de szerencsére a jólneveltség és a gyávaságom visszatartott ettől.

Hazafelé majdnem végig egy irányba jöttünk – jó helyen van ez az albérlet –, és Orsi mesélte közben, hogy a Futaneten van egy „kihívás”, miszerint fussunk 2015 kilométert 2015-ben! Lehet ilyen szövegű pólót venni, ami majd inspirál. Jó gondolatnak tűnt, amíg utána nem számoltam már otthon, hogy ez a 2015 km/év annyit jelent, mint 38,75 km hetente, vagyis 5,5 km naponta. Ez nagyjából a szokásos távom. Mindennap. Hőségriadókor, ónos esőben, menstruációkor, torokgyulladáskor, szenteste, nyaralás alatt (pl. Erdélyben??? Tusnádfürdőn, a medvék elől!... jesszusom, a frász tör rám a gondolattól is :-).

Na de, ha a 2015 km lehetetlenség is, talán az ezer km kivitelezhető. Ahhoz csak kétnaponta kéne a szokásos távomat futni, néha úgyis többet futok, pl. két Szigetkört, már amikor a Margitszigetet épp nem dúlják fel. Az 1000 km talán egy reális cél.

Egy húron pendülünk Orsival, mert a következő e-mailjében ő is az ezer km-s kihívás ötletét vetette fel. Őszintén szólva tök csodálom Orsit, hogy fut, ráadásul gyorsabban, mint én, miközben két évvel idősebb nálam és két gyereke is van, hogy hogy fér bele az idejébe és hogy veszi rá magát fizikailag, azt nem tudom. Nekem néha konkrétan birkóznom kell magammal, és úgy kell kilökdösnöm magam az ajtón, mint egy tudathasadásos Gollamnak, hogy lemenjek futni, pedig nem vár utána a családi munka. Igaz persze, hogy én népesebb területen futok és irtózom a tömegtől, Orsi pedig kihalt helyen, ami viszont kissé félelmetesebb.

Összesítettük a 2014. évi futásokat, Orsi 440 km-t futott tavaly, én meg 411,2-t. Ez hihetetlen, hogy még mennyiségileg is ő futott többet.

A korábbi években még kevesebbeket futottam, 2010-ben 96 km, 2011-ben 165 km, 2012-ben 266 km, 2013-ban 210 km, és tavaly ez a 411,2. Azért ez szép, hogy majdnem kétszer annyit futottam tavaly, mint az előző évben, viszont ha az ezer km-t valóban el akarom érni, akkor idén a tavalyihoz képest kell kétszer annyit futnom.

Most ezért elhatároztam, hogy ha nem is mindennap fogok futni, de hacsak elháríthatatlan külső akadály nem jelentkezik, a futós nap lesz a szabály és a futás nélküli a kivétel.

Például máris futottam vasárnap, és ma, hétfőn is. Marha ritkán futok kétszer egymás után, mert olyankor úgy érzem, mintha sárkányokkal birkóztam volna, és egy oroszlán kiharapta volna a fél szívemet; de végül is rengetegen futnak konkrétan minden egyes nap, van hogy sokkal többet is!

Egyszer felnéztem egy futófórumra, ahol leírta egy sporttárs, hogy „ma annyira nem volt kedvem futni, de végül csak nekiindultam, és futottam egy félmaratont” (csak úgy hétköznap este). Utóbb kiderült, hogy ez az ember a 60+ kategóriában versenyzik. Csöndesen elsüllyedtem a székem alá.

Tehát futottam ma, meg tegnap; most nézem az időjárásjelentést, hogy mi várható. Ha ónos eső vagy hó, akkor semmiképp sem lehet, mert a rakpart betonja lefagy, a hó csúszik, és a futóút mellett rögtön ott a villamos. Csak az hiányzik, hogy megcsússzak, egyenesen a villamos alá, amilyen az én formám.

… Ó, +1 és -4 közt, csapadék nem várható. Akkor talán holnap este is nekilódulok. Vajon hogy fogom bírni? Idén már összegyűjtöttem 10,4 km-t az 1000-ből!

komment

Címkék: időjárás színház futás kollégák

süti beállítások módosítása