HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Lomtalanításkor hová tűnnek a közteresek?

2019.02.23. 10:14 csendes macska

  

Megint lomtalanítás lesz a környéken, két napig járkálhatok a dzsuvát kerülgetve. Mindig ez van, két nappal a szigorúan meghirdetett határidő előtt kirakják a sok szart, de már akkor sincs egy közterület-felügyelő sem az utcában, hogy az idő előtt kipakolókat megbüntetné, holott a plakáton ekkora betűkkel ki van írva, hogy SZIGORÚAN és csakis akkor, és korábban nem, mert a helyszínen főbe lövik az ilyen embert!! De betartatni, azt nem. 

Gyerekkoromban egész buli volt a lomtalanítás – amire valamiért nagyon sokáig azt hittem, hogy az LOMBTALANÍTÁS, és csodálkoztam, hogy ugyan mi köze lenne a fa lombjának ahhoz a sok kidobott régi szarhoz az utcán? :-D Családilag néha végigjártuk az – akkori – környéket, és pár jó cuccot találtunk is, például kidobott festményt, ami alatt volt egy másik, sokkal értékesebb festmény, meg olyan kütyüket, amik letisztogatva még tök használhatók voltak évekig.

Aztán – gondolom – a rendszerváltás után jöttek ezek a rosszarcú bandák, kb. mint a koldusmaffia, akik „lefoglalták” az adott területet, odaültettek mindig egy embert rozoga széken, aki őrizte a szajrét, és a társaság meg jött a hihetetlenül szakadt kocka Ladájukkal, vinni, ami mozdítható és valamelyest értékes. Ami nem, azt persze szétszórják a picsába, tele a járda meg az úttest is félig a lomokkal, de szólni persze nem mer senki a járókelők meg lakók közül, mert a lomizók mindegyike úgy néz ki, mintha az életéből többet töltött volna a sitten, mint szabadlábon. Ez a „ránézésre is tíz évet adnék neki” típus. Még kajabálnak is az utcán, hogy pihenni sem lehet tőlük.

A járdán nem lehet haladni, és nekem még OK, én átmegyek a túloldalra vagy gyorsan kikerülöm a szemetet az úttesten, de egy öregember, vagy babakocsis mama, vagy látássérült számára mennyire veszélyes már az ilyesmi?!

Ami pedig a legviccesebb, és a címben már említettem: ilyenkor soha, sehol, semmikor sincs egyetlenegy rendőr, vagy közteres, vagy akár a sarki kocsma kidobóembere. Szabad a ganajozás. Évekig tudtommal nem is volt szabályozva ez a dolog, aztán pár éve hozták azt a törvényt vagy rendeletet, hogy a lomokhoz nyúlni szigorúan nem szabad, és korábban kipakolni is szigorúan nem szabad, szóval ez mind törvény- vagy szabálysértés, és noha érdekes módon ha 50 helyett 51-gyel mész az autóddal, rögtön kiugrik a bokorból a traffipaxos zsernyák, de az, hogy az utcán simán két nappal korábban ki van rakta a szemét, és nemhogy hozzányúlnak, hanem viszik iparszerűen a ránézésre is körözés alatt álló figurák, az tök rendben van.

Ha most írnék a közterület-felügyelet (vagy minek nevezik most) Facebook-oldalára, biztos vagyok benne, hogy kerek szemekkel visszaírnának ártatlan arccal, hogy ugyan már honnan is tudhatnák ők aztatat, hogy mikor és hol lesz éppen lomtalanítás?.... Hiszen azt csak titokban plakátolják ki a házakban, a lakóknak!

Na de érdekes, hogy akkor a lomizós suttyók mégis honnan tudják? Ráadásul napokkal korábban? Ugyanonnan simán megtudhatná a közteres banda is, és lehetne szépen bírságolni. Mert nyilván tetemes bírságot lehetne beszedni a szemétgyűjtőktől, úgyszintén a rendőrség jó sok körözöttet elfoghatna (nem, nem arra gondolok, amit a kenyérre kennek :-D), de mégis, mit ad Isten, hogy valamiért soha nem jár lomtalanításkor még a környéken sem rendőr, sem pedig közteres…

És ez most nem költői túlzás, mint hogy „mindig esik, ha nem viszek esernyőt”, vagy „ha beállok a zuhany alá, rögtön csöng a telefon”, hanem TÉNYLEG így van, amióta kénytelen vagyok lomtalanításkor utcán járni, sajnos elég sokszor, még soha, de tényleg soha nem láttam egyetlenegy alkalommal sem közterest vagy rendőrt, hogy végigment és bírságolt, vagy akár csak figyelmeztetett volna.

Elvileg előfordulhat persze, hogy én 16.00-kor járok arra, a rendőr/közteres/FÖRI-s pedig pont 16.45-kor megy és szigorúan bírságol, de valamiért nem hiszem, ez esetben ugyanis a nagy számok törvénye alapján az elmúlt harminc évben legalább egyetlenegy alkalommal bele kellett volna botlanom egy ilyen jelenetben, de még soha nem láttam effélét.

Naiv persze nem vagyok, 2019-ben élünk Magyarországon, a korrupció szót előbb mondja ki a kisgyerek, mint azt, hogy mama: nyilvánvaló, hogy a lomisok lefizetik ilyenkor a helyileg illetékes hatóságokat. Le van ez zsírozva kérem. Vagy alkalmanként perkálnak, vagy évek óta ugyanúgy megy a rendszer, felkeresi a kapitányságon az illetékes osztályvezetőt a lomis vajda és otthagy egy piszkos borítékot. Látom is lelki szemeimmel.

De legalább tennének úgy, mintha nem így lenne! Csak úgy a látszat végett! Ugyan sétáljon már végig a Kovács 2. törzsőrmester és igazoltassa a Rézműves Kálmánt, és vigye el, csak úgy a látszat kedvéért, hogy „látjátok adófizetők, azér’ mi is csinálunk ám valamit!” – aztán majd elengedi két sarokkal odébb, a piszkos boríték ugye…

Nemcsak a kosz meg a kényelmetlenség zavar egyébként lomtalanításkor, hanem például turisztikai szempontból is elég ciki. Egyszer jártam a Váci utcában ilyen alkalommal. A déli szakaszán, a Csarnok és a Ferenciek tere között. Madzagon húzgálták az utcán maguk mögött a kibelezett mosógépet a guberálók, meg efféle – számunkra már megszokott – jelenetek követték egymást, a turisták nem hittek a szemüknek, sokan leálltak videózni, filmezni, mert ilyesmit maximum a Balkánon vagy Pakisztánban láthat az ember.

Aztán ott van a közbiztonság is, habár engem még nem ért atrocitás, de ki a fene szeret végigmenni az utcán, amin olyan népek hemzsegnek, akikből simán kinézek fejenként 15 év letöltendőt. Késő este haza se merek menni ilyenkor, képzeljük el ugyanezt pl. ha színházból jövök, 23.00-kor, amikor becsületes járókelő már nincs az utcán, a boltok is zárva, viszont Sittes Józsi és kis családja, haverjai még ott gyűlnek minden kapualj előtt. Pisztolyt hordjak magammal vagy mi?

Aki ismer közterest, rendőrt így magánemberként, az említse már meg neki, hogy milyen jó lenne, ha lomtalanításkor csak úgy végigsétálnának legalább az utcán, csak úgy megmutatni az adófizető lakóknak, hogy ők is a világon vannak (amit a Deák téri aluljáróban, ahol a pénzes turistákra lehet vadászni, elég jól demonstrálnak) – nem is kell bírságolni, csak vonják már össze legalább a szemöldöküket kissé…. Köszönettel.

 

 

 

komment

Címkék: vélemény közlekedés bűnözés

süti beállítások módosítása