HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Regisztráció bökkenőkkel

2019.10.21. 21:00 csendes macska

 

Hosszú halogatás és tépelődés után tegnap végre felregisztráltam magam az egyik álláskereső portálra…. amit nevezzünk ezentúl Portálnak :-)

Nagy lelkierő kellett, hogy nekikezdjek, bár fejben már hónapok óta készen álltam, de mégis, fizikailag megtenni az első lépést, hát… szóval ez nem erősségem. 

Előzőleg előkerestem a régi önéletrajzomat, amit három éve frissítettem utoljára, mikor a mostani melóhelyre jelentkeztem. Beírtam az aktuális helyet, aktuális munkakört meg hogy miket csinálok. Itt mondjuk hosszan gondolkoztam: basszus, mi a fenét is csinálok én?! Az igaz, hogy kapok egy halom aktát reggel és ezek zömét kivégzem délutánig, de voltaképpen pontosan mi a francot is kezdek velük? Elő kellett vennem a munkaköri leírásomat, és onnan kijegyzetelni :-D

Mivel ez az önéletrajz egy csúnya Excel, amit kitaláltak, hogy egységes legyen mindenkinek a közszférában, és szerintem ronda, így a Portálon először nem regisztrálni kezdtem, hanem fogtam egy jó kis önéletrajz-mintát és azt kezdtem kitöltögetni. De úgy félúton észrevettem, hogy ha kitöltöm, akkor nem egy saját doksim lesz a gépemen, hanem ezzel feltöltöm magam az adatbázisukba, és láthatnak a munkaadók! Hát erre még nem álltam készen. Így ezt akkor abbahagytam, és arra gondoltam – úgyis ez az első lépés –, hogy inkább majd először regisztrálok, és utána csinálok szép önéletrajzot.

Tegnap délutánra lett annyi bátorságom, hogy nekifogjak a regisztrációnak. Kitöltöttem az alapadatokat. Aztán jött, hogy töltsem fel az önéletrajzomat. Hohó! Milyen jó, hogy szépen frissítettem azt a rusnya közszolgálati Excelt! Fogtam, rákattintottam, mire kiírta a Portál, hogy Excelt nem lehet, csak Wordot meg Wordhöz hasonlót.

Na bakker! Nekem csak ez az egy Excelem van. És a regisztrációs folyamat közepén tartottam, amit nem akartam most leállítani.

Így végigmentem a regisztráción, hogy majd később csinálok a Portál egyik mintájából önéletrajzot. De mikor be akartam fejezni a regisztrációt, közölte az oldal, hogy mivel nem töltöttem fel önéletrajzot (én akartam, vazze!), ezért most még válaszoljak erre-arra. És jöttek a kérdések, hogy mit dolgozom most, hol dolgozom, mi a legmagasabb végzettségem stb. …. Abba szerettem volna hagyni, mit erősködnek, majd később csinálok igazi szép CV-t és nézegessék azt a munkáltatók! De a Portál ragaszkodott hozzá! Úgyhogy végigmentem a kérdőíven, elég kellemetlen élmény volt. A nyelvtudásra például kénytelen voltam beírni, hogy „nincs”, miközben igazából egészen-egészen alapfokon végül is értek angolul meg olaszul, de olyan rovat nem volt…

A végén teljesen kétségbeestem. Jött egy olyan kérdés, hogy miféle területen keresek melót? Feladott vagy húsz nagyobb területet (építőipar, HR, jog, bankszakma, mérnök meg effélék), és hogy ezeken belülről válasszak, összesen legfeljebb négyet.

Hát… hát… honnan a fenéből tudjam ezeket? Mi van, hogy ha a bankszakmán belül valamire alkalmas vagyok, amit még nem csináltam, de nem tudhatom, amíg ki nem próbálom… Nyilván ezen szakmai területek egyikében sem pipálhattam be semmiféle szakmai dolgot (mérnök, jogász, efféle nyilván nem vagyok), így kiválasztottam párat ötletszerűen és beikszeltem megalázóan az asszisztens meg asszisztensre hasonlító munkaköröket, és nagyon szánalmasnak éreztem magam, mintha 25 év alatt semmi hasznosat nem dolgoztam volna és most jönnék az iskolapadból.

De még ennél is rosszabb volt, hogy a végén meg kellett (volna) adnom 25 szakmai erősségemet. Azért írom a volnát, mert ezt nem töltöttem ki. Eddigre már tisztára elfáradtam és el is keseredtem, másrészt fogalmam sem volt, mit kellene ide írnom. Tudom, hogy a szakmai erősség az olyasmi, hogy elsőrangú szívsebész vagyok, vagy ügyes kamionsofőr, vagy profin nyomozok ki gyilkosságokat, de hát ezek egyikét sem csinálom. Leírhatnám, hogy lojális vagyok (ha a munkahely is az énhozzám, hehe), és kitartó, és ritkán vagyok beteg, és gyorsan olvasok és gépelek, meg kerülöm a konfliktust, de ezek egyikét sem éreztem szakmai erősségnek, hülyeséget meg nem akartam beírni, így egészen kihagytam, és ennyi volt a regisztrációm.

A Portál már küldött is néhány állásajánlatot, amire elvileg jó vagyok – bár a felében kellett angol meg német nyelvtudás, ezt nemtom, miért küldték –, de hétvége volt és este, így nem foglalkoztam velük.

Kicsit el voltam kenődve, mert most nincs fent sem fotóm, sem az életkorom, sem az összes eddigi melóhelyem, csak az, hogy most hol dolgozom. Azt nem tudják, milyen dolgos ember vagyok, aki 17 éves kora óta keccsöl és nincsenek hiányzó évek az önéletrajzában.

Úgyhogy úgy gondoltam, hogy belépek újra és kitöltök egy jóféle CV-mintát, alaposan. És fotót is feltöltök. Amihez mondjuk kellene keresnem egy normálisabb fotót magamról, mert ami a jelenlegi életrajzomban van, az egy nyaralási fénykép kivágva, és elég hülyén festek, habár kb. minden fotón hülyén festek és mindegyik csak nyaralási vagy szabadidős fotó lesz körülvágva, merthogy csak olyan van. Szóval most az első, hogy végignézem a nyaralási fotós CD-ket és keresek normális portrét, a következő, hogy belépek a Portálra és csinálok rendes önéletrajzot. Nem értem, regisztrációkor miért nem azt kínálja fel az oldal, na mindegy, még sosem jártam ilyen honlapon, lehet, hogy így a jó…

Viszont ami nagyon jó, hogy a nettó fizetési igényt is be lehetett írni, így legalább nem kell olyan állásinterjúkra járnom, ahol nettó 120-at terveznek adni. 

Azért büszke vagyok magamra, hogy legalább az első lépést megtettem, még ha csak ilyen bénán, tipikusan Macskásan is :-D

komment

Címkék: internet munkahely

süti beállítások módosítása