HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Maszktalanul

2020.04.11. 11:05 csendes macska

 

Sajnálom, nem hordok maszkot. Kicsit bűntudatom is van emiatt, de mégis ez van. Először is, eleinte alig volt valakin maszk, és én utálok bármivel is feltűnni, így eszembe sem jutott, hogy kellene hordanom. Utána aztán már egyre több ember hordott maszkot, most már kb. 40 %. Na ekkor elgondolkodtam, hogy kéne, de még mindig ezer vita volt a vonatkozó szakcikkekben, hogy kell/nem kell; mindenképpen hasznos; ha rosszul használjuk, akkor többet árt, mint használ, akkor már inkább ne használjunk semmit stb., az isten sem igazodik itt ki.

Több patika ajtaján, amik előtt járok, kint van a felirat, hogy sem szájmaszk, sem kézfertőtlenítő, sem semmi efféle nincs. Hát akkor ebben maradtunk.

Aztán ahogy nőtt a betegek száma és terjedtek a hírek, hogy maszk továbbra is hiánycikk, már kezdtek érkezni a maszkok és kapható is lett. Elméláztam, hogy vegyek-e. De azért nem vettem :-) viszont mindig jó nagy távolságot tartok az emberektől nyilvános helyen. Mint mindig.

… Egyébként is végiggondoltam, hogy sok értelme nincs pl. a tömegközlekedésen maszkot hordanom, amikor a melóhelyen ott rohadunk 9 órát – hja, mi dolgozunk, közintézménybe ugye nem jön be a vírus, megtorpan még a kapuban –, és ott egymással beszélünk, folyton össze vagyunk híva gyűlni, lejárunk a büfébe, szóval ott sem hord senki maszkot… Ha csak az esetek bizonyos százalékában van maszk az emberen, nem pedig folyamatosan, akkor szerintem mintha nem is lenne.

Ez olyan, mint mikor tizenéves korunkban az egyik barátnőm már szexelt, és én még nem, és pont akkoriban volt itt a HIV miatt a nagy para (1990-es évek első fele), és én megkérdeztem, hogy ugye használnak óvszert? Igen, néha – mondta a csaj.

„Néha”??? – néztem ki a fejemből. De ha pont akkor kapja el, amikor épp nincs gumi, akkor kurvára mindegy, hogy előző nap használt, meg másnap is használt, hisz a teljes biztonsághoz mindig kéne használni, hisz ha egyszer épp nincs gumi, viszont van HIV-vírus, akkor az 100 %, hogy elkapja.

Hát ugyanez van a maszkkal is véleményem szerint. Hiába hordom a metrón, ha a vírust a főnököm fogja rám lehelni. Vagy éppen én lehelem rá valamelyik kollégámra, mármint ha fertőzött vagyok. Akkor nem a metrón utazó idegen kapja el tőlem, hanem csak a 17 kollégám, akikkel napi 9 órát együtt vagyunk. Az tényleg sokkal jobb, nem?

Míg ezeken tépelődtem, a mutter az egyik látogatásomkor (akkor még nem volt kijárási korlátozás) hirtelen adott nekem egy textil maszkot! Nagyon megörültem, remek, textil, mosható, vasalható (bár vasalóm nincs), szuper, majd ezt hordom. Azonban feltettem a maszkot és annyira nagy volt rám, hogy a maszk és az arcom közé úgy ahogy van, befért volna Zétény unokaöcsém gond nélkül.

Csodálkozva jöttem rá, hogy talán túl kicsi az arcom??... Mindenesetre a textilmaszkot hazavittem és beraktam a fiókba. Nem árt, ha van. De így nem hordtam, hisz a., tiszta röhej, ahogy kinéz, b., szart sem használ. Hisz minden szakcikkben ott van, hogy a maszknak jól kell illeszkednie. Ez meg nem illeszkedik jól.

Nem sokkal később azonban a melóhelyen is osztogattak maszkot, legnagyobb meglepetésemre, mivel a melóhely eddig szart rá, hogy megbetegszünk-e vagy sem. Fejenként kettő darab eldobható, sima világoskék maszkot adtak. Ezt is felpróbáltam és nagy örömömre valamivel kisebb volt, mint az előző, szinte passzolt rám. Eldöntöttem, hogy végszükségben majd ezt fogom hordani, ha majd kötelező lesz, vagy ha már olyan sokan hordják, hogy meglincselik, akin nincs.

Aztán egyik hétvégén Faterral kirándultunk a hegyen, tök néptelen helyen. Erre az alkalomra magammal vittem a futáshoz használt csősálat, mert ahhoz szép emlékek fűznek, valamint Fater már 66 éves, cukorbeteg és még dohányzik is :-(, szóval gondoltam, amíg közel leszünk egymáshoz, majd felveszem. Így is lett, a liftben és a kocsiban felhúztam a csősálat az orrom elé. No de ez se volt valami remek megoldás… A csősál ugyanis lecsúszik. Ha felhúztam volna a fejemre, mint hidegben futáskor, és úgy az orrom elé, valszeg tartott volna, de most szép idő volt és nem akartam a hajamat összeborzolni, így a nyakamban lógásból húztam fel az orrom elé, de többnyire kézzel kellett tartanom, mert ha 1 mm-t lefelé néztem, már csúszott is le az a szar. Érthetően, hisz a másik vége, hátul, a nyakamban volt, ergo lehúzta a gravitáció. Nem értem, hogy akik maszk helyett sálat használnak, hogy nem csúszik le nekik?

Arról már nem is beszélek, hogy erre a kirándulásra direkt kontaktlencsében mentem, és így is a szememig felért a sál – mi lett volna, ha szemüveg van rajtam, mint hétköznap mindig??

No aztán ahogy közeledett a húsvét és a kéthetes kijárási korlátozás vége, felmerült, hogy majd szigorítás lesz, kijárási tilalom és/vagy kötelező maszkviselés. Ezért elhatároztam, hogy az egyik napon majd maszkban megyek dolgozni, hogy szokjam, arra az esetre, ha kötelező lesz.

Így felvettem a melóhelyen osztogatott sima kék eldobható maszkot reggel. – Egyébként az Árkád patikában vettem azóta még kettőt magamnak. Simán adtak, igaz ugyan, hogy 780.- Ft volt darabja. Normális körülmények között állítólag pár száz Ft. Ja és ez eldobható maszk. Szóval igazából minden használat után ki kéne dobni és újat felvenni – gondoljunk bele, az napi kettő (munkába oda és vissza), naponta 1.560.- Ft lenne, egy hónapban 46.800.- Ft!!!

Egyébként olvastam, hogy a „sima” maszk nem engem véd, hanem a többi embert tőlem. Tehát nekem ezt csak úgy lenne buli, ha az összes többi ember is hordana maszkot mind. Van olyan is, ami engem véd, viszont az meg nem védi a többi embert. Az sem az igazi. Van aztán olyan maszk, ami mindkét irányba véd, de az kurva drága, és inkább csak a kórházi dolgozóknak való, vagyis én átlagemberként, ha egy ilyenhez hozzájutnék, szégyellném magam, amiért nem a Lászlóban kapja ezt az intenzíves nővérke.

Szóval felvettem reggel ezt a sima kék maszkot, amit már egy hete a táskámban hordtam, hogy hátha csak úgy engednek be valamelyik boltba. A felső részén van egy kis drót, azt rá kell igazítani az orrnyeregre és úgy „tapad”. Egész jól fel tudtam venni, le se csúszott, a szemüveg sem lett párás, olvasni is tudtam. De mégsem volt jó.

… Most, hogy rajtam is maszk volt, valahogy a tömegközlekedésen hirtelen alig láttam maszkos embert, holott eddig reggelente legalább az emberek felén volt :-D

Másrészt a maszk ugyan nagyon vékony, de mégis, ahogy lélegeztem, már negyedóra után is tök megizzadt az arcom. Harmadrészt pedig, ami a legrosszabb volt, hogy valami rémes állott, büdös, dohos szagot éreztem a maszkból…. Most lehet, hogy csak képzeltem, vagy az arckrémem illata áradt vissza felém, vagy a táskámban hordástól lett valami állott szaga ennek az izének, de hogy itt volt közel az orromhoz és jött belőle ez a szag… Mire beértem a melóhelyre, azt hittem, elhányom magam. Komolyan az étvágyam is elment. Tudtam, hogy képtelen vagyok hazafelé is felvenni ezt a szart, vagy ha mégis, még órákig nem bírok enni utána. A gondolatra is felfordult a gyomrom, hogy még egyszer az arcomra tegyem :-(

Viszont érdekes módon pont ezen a napon a melóhelyen osztogattak megint maszkot, és ez most textil volt! Nagyon megörültem, merthogy mosható stb., de azért szkeptikus voltam, hisz a másik maszk is nagy volt rám. (Az Árkád patikában rá is kérdeztem, hogy nincs-e gyerekméretű vagy kicsi maszkjuk, de nem volt. Nem értem, hogy a maszkos kölykök honnan szedik a maszkjaikat, mert nem mind házi gyártású, az látszik.)

Itthon felpróbáltam ezt az új textilmaszkot, és ez szinte jó rám, legalábbis erősebb a gumija és így jobban tapad. Viszont ebben meg nincsen kis drót, amivel az orrnyeregnél a pofámra szögezhetném. Magyarán a leheletem felfelé áramlik és prímán behomályosítja majd a szemüvegemet. Azért jó alaposan, forró vízben és mosószerrel kimostam ezt a maszkot is. Majd betettem a fiókba a másik mellé…

Szóval ez van, most van összesen 3 db kék, eldobható, büdös maszkom; egy anyámtól kapott textil, ami leesik a fejemről, meg egy új munkahelyi, nem illeszkedő, vastag textil. Ebből majdnem mindegyik a fiókban, az új munkahelyi textilt a ridikülömben hordom, hogy hátha egyszer megvernek és/vagy nem eresztenek be a DM-be nélküle. De a fent leírt tapasztalatok alapján sajnálom, de életvitelszerűen majd csak akkor fogok maszkot hordani, ha kötelező lesz :-( Addig is távol megyek a népektől, és tegyenek ők is így.

 

 

komment

Címkék: egészség öltözködés

süti beállítások módosítása