HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Hideg lakás, meleg lakás

2020.05.04. 09:00 csendes macska

 

Egy egész évben meleg lakásból költöztem (vissza) egy egész évben hűvös lakásba :-D Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Az előző albérlet állandóan meleg volt. Ami télen isteni. Már ősszel, ahogy elkezdett hűvös lenni, a gondnok bekapcsolta a kazánt (házközponti fűtés), így a szobában már minimálisan ment a radiátor, de a fürdőszobai és az előszobai radiátor pláne, azokat nem is lehetett kisebbre csavarni. Olyan tehát sosem volt, hogy a fürdőben fáztam volna. Sőt, nyáron inkább ellenkezőleg.

Mikor aztán bejött a tél, már tökig fel lehetett tekerni a szobai radiátort is, isteni 23-25 fokok is voltak, akár több is, ha akartam volna, de annyira azért nem kellett. Néha éjszakára még le is vettem a fűtést, olyan jó meleg lett addigra a szobában. A konyha/előszobában pedig folyton olyan kellemes meleg volt, hogy akár pólóban is tudtam mosogatni, és a kabátjaim, közel a radiátorhoz, mindig jó melegek voltak, mikor télen munkába indultam. Szóval amikor eljött az ősz, a régi albérlet kezdett isteni lenni.

Aztán ahogy jött a tavasz, fűtés már egyáltalán nem kellett, így lekapcsoltam, és később a gondnok is lekapcsolta az egész házban; akkor viszont a helyzet a másik irányba fordult rosszabbra. A lakás nemcsak télen volt jó meleg, hanem nyáron is… Ahogy már írtam is régebben, amikor bejöttek a kellemes 20-22 fokok helyett az árnyékban 28, napon 32 fokos idők (májusban), a lakás 2-3 nap alatt átmelegedett és szeptemberig úgy is maradt.

Mindig több fokkal melegebb volt a lakásban, mint az utcán. Mivel legfelső emelet és lapos tető, keleti fekvés, a nap rögtön reggel odasütött, felmelegítette a lakást reggel nyolcra, és majdnemhogy elviselhetetlen volt a hőség úgy délután 2-ig. Akkorra a nap átment a ház másik oldalára, és délután már kissé jobb volt a helyzet nálam. De még így is nyáron naponta háromszor zuhanyoztam, egyszer reggel, egyszer mikor totál leizzadva hazaértem a munkából, valamint lefekvés előtt, amikorra megint megizzadtam…

Ebben a lakásban fordult elő olyasmi, hogy a hűtőben tartottam a palack vizet és onnan ittam. Én, aki utálom a hűtött italokat. Sőt, a sört is hűtve ittam.

… Kíváncsi leszek, az utódom mit fog szólni, ha majd ez a nyár eleji felmelegedés hirtelen bekövetkezik és megtapasztalja, milyen egy 33-35 fokos lakásban élni ;-) A káröröm!

Ezzel szemben a mostani lakásom a másik véglet, azaz hideg. Most, május legelején éppen tökéletes: mikor ezt írom, 22,9 fok van nyitott ablak mellett. De mikor beköltöztem, február vége volt és úgy egy hónapig elég kemény volt a helyzet. A fürdőszobában is hideg volt – ezt kiküszöböltem a hősugárzóval, no de mégsem lehet minden pisiléskor meg fogmosáskor bekapcsolni a hősugárzót. Vagyis hát lehet, csak erkölcstelennek és árampazarlásnak érezném.

Aztán a konyha/előszobában sincs egy darab fűtés sem, sőt a bejárati ajtó, mivel körfolyosós a ház, egyenesen a szabadba nyílik. Most, májusban OK, de pl. januárban… Mosogatni például elég kegyetlen dolog egy pólóban (mert a polárfelsőnek meg vizes lesz az ujja) – isteni szerencse, hogy Ágitól kaptam egy jó meleg pufi mellényt, amit majd lakáson belül fogok hordani a következő télen, pont emiatt.

A szobában van ugyan gázkonvektor, ami alapból épp csak temperál, de fel lehet tekerni. Február-márciusban fel is tekertem rendesen esténként, most már napok óta nem kellett. De télen még így is szétfagytam estére. Ugye felkeltem 4.30-kor, hazaértem a melóból, ettem, mosogattam, megnéztem egy filmet stb. – egy helyben ülve, és este hétre szép lassan elfáradtam és „kihűltem”. Először az orrom lett hideg, aztán a kezem. Na, ha a kezem hideg, akkor már közel a vég. Innen már csak egy lépés, hogy a lábam is kihűljön, és az tényleg a legrosszabb. Télen próbáltam bekenni melegítő lábkrémmel, de szart se használt, csak megijedtem kenés közben, hogy 0 fokos a lábam. Nem túl jó a vérkeringésem, az alacsony vérnyomás ugye.

Az ágyban ott van (még mindig :-) a báránybőr a lepedőn, de februárban még az is kevés volt, meg a plusz zokni és a pokróc a paplan tetején. Következő télen valszeg az elektromos ágymelegítőt fogom használni, lefekvés előtt tíz perccel bekapcsolva, és amit kinyit végre Budapesten is a Decathlon, meleg túrazoknit meg efféléket fogok venni. Illetve az Erdélyre vett plüsspizsama állandó használatban lesz majd.

No de nyáron milyen jó lesz itt! Már most is remek, hogy a nap nem tűz be kora reggel, így a lakásban normális az idő. (Most.) Az elmúlt hetekben többször volt, hogy napközben felment a hőmérséklet 25 fokra is, totál átizzadva, kimelegedve értem haza, de mikor beléptem a lakásba és megcsapott a kellemes hűvös, rögtön jobban éreztem magam. Hát ez majd egész nyáron így lesz :-) A hősugárzó a fürdőszobában már nem kell, tegnap már úgy festettem hajat este tízkor, hogy azt be sem kapcsoltam, holott csak egy póló volt rajtam. Szóval, meleg szempontjából ez a nyár biztos kellemes lesz, utána ősszel pedig majd találok melegítő megoldásokat.

Igazából persze valahol a kettő között lenne ideális, de hát ez van. Talán jobb a hideg lakás, mert újabban a meleg évszak(ok) a hosszabbak, és a hideget mégiscsak jobban viselem, mint a meleget, a migrénes fejfájásokkal és a tűző nappal. De majd meglátjuk, milyen lesz az első itt töltött nyaram után a helyzet.

komment

Címkék: időjárás lakás

süti beállítások módosítása