HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Robotkassza-kaland

2020.05.08. 14:00 csendes macska

  

Új infó: a Westendben nem kell maszkot hordani! - Én ugyan felvettem, meg a kormányrendeletben is azt mondják, hogy kell, de a gyakorlatban velem egyszerre jött be egy tetovált, szakállas fickó maszk nélkül, és a szőke biztonsági őr nő valamit lagymatagon utánamotyogott ugyan, de amúgy nem történt semmi. Kifelé menet pedig két tinédzser jött szembe, egyiken sem volt (a biztonsági őr csaj a telefonját nyomkodta).

Mérges lettem, mert ez a BKK-szindróma: ha ötfős, sötét bűnözőknek látszó férficsapat megy a mozgólépcső felé, a kallerok néznek a plafonra, a cipőjük orrára, vagy becsukják a szemüket, csak meg ne kelljen látni őket (természetesen jegyet nem mutatnak); no de ha ÉN jövök, 163 centimmel, szemüvegben, egyedül, rögtön odapattannak elém mindnyájan és a bérletemet követelik. (A kallerok, nem a bűnözők.) Utálom ezt a sunyi kaller/biztonsági őr hozzáállást, hogy csak a „gyengébbtől” követelik a jegyet/maszkot, az agresszív fejű nagydarab mehet nyugodtan.

Vagyis hát megértem, de akkor innentől majd mástól se várják el, hogy jegyet/maszkot mutasson/hordjon; ha pedig nem tetszik, hogy elvárjuk a szigort a bűnöző arcúval szemben is, hát akkor ne kaller/biztonsági őr legyen, hanem menjen pizzafutárnak, azt mindenki szereti.

… Na, hát ez a mozzanat csak megalapozta a vicces kalandomat a Westend Spar robotkasszájával :-D

Általában nagyon szeretem az önkiszolgáló kasszákat. Ezeket direkt nekem találták ki, nem kell beszélni a pénztárossal, nem kell kapkodva pakolni, mert öten sorakoznak mögöttem, hanem addig pakolok, amíg jólesik. Sőt a nagy pénzeket is simán felválthatom mindössze egy sportcsoki vásárlásával, mert a robotkassza nem kezd sírni, mint a biokassza, hogy jaj, nincs kisebb?? Nincs vazze, pont azért fizetek ezzel, hogy felváltsam…

Épp ezért idegesítő és stresszel, amikor húszból egyszer mégis valami esemény van a robotkasszánál. Általában az alkoholhoz jóváhagyást kér, de ez már többnyire automatikus; kivéve pl. a Blaha Sparban, mert ott többnyire elkolbászol valamerre a robotkasszás eladó és várhatok, míg előjön (többször volt már).

Aztán csomószor van, hogy „váratlan árucikk a csomagolóterületen” – miközben én csak a normális árukat tettem le oda. Komolyan nemtom, hogy vannak beállítva ezek a hülye érzékelők. De van a fordítottja is, hogy követeli a robot, hogy tegyem le az árut, miközben rég ott van. Szóval hülyék ezek is, nem vitás.

Egyik legkellemetlenebb eset a Mamut Sparban volt pár hónapja. Ötezressel fizettem (készpénzzel), és mikor vissza kellett volna adni, az aprót kidobta a gép, de a fennmaradó 2.000.- Ft papírpénzt nem. Kiírt mindent, hogy ennyi még jár, meg hogy a pénzfiók nem jó, meg hogy üres a pénzfiók, meg effélék. Akkor odajött az eladó kiscsaj és nyomkodott ezt-azt, de továbbra sem történt semmi. Pár perc múlva megint jött a kiscsaj és nyomkodott, de semmi. Megint eltelt némi idő – közben ugye a többi vásárlónak is segítenie kellett –, a kétezres még mindig nem jött ki. Komolyan, ha a visszajáró valami száz Ft lett volna, esküszöm, otthagyom a picsába, de az volt a baj, hogy így még a blokkot sem adta ki a gép.

Mikor már ötödször játszottuk ezt, akkor már kicsit indulatosan mondtam a kiscsajnak, hogy most már a kurva életbe csináljanak valamit, mert itt állok húsz perce. Mire megsértődött, meg hogy az nincs is húsz perce még, meg hogy lehet szépen is szólni (kapd be, nem elsőre kezdtem így), de akkor végre képes volt odahívni valami kompetens nőt, akinek volt kulcsa a géphez, az kinyitotta, kurkászott valamit a pénzes fiókban, aztán visszazárta. Elsőre még így sem jött ki a visszajáróm, még egyszer kellett szaroznia vele, na és akkor végre, miután ott rohadtam egy fél életen át, végre megkaptam a visszajáró két rugót meg a blokkot is.

Akkor elhatároztam, hogy a Mamut Spar robotkasszájában többé nem fizetek kápéval.

Most pedig a Westend Sparban volt egy vicces eset. Vettem csomó mindent, köztük három csomag gyufát is, mivel otthon kezd megcsappanni a készletem és gyufa nincs mindig. Így ha látok, rögtön több csomaggal veszek. Igen, de ezek tkp. tíz doboz, egybe csomagolva. De hát honnan a fenéből tudjam én, hogy van a gépbe táplálva a kódja? Feltételeztem, hogy mivel egybe van csomagolva, úgy tartják nyilván az árát, hogy „10 doboz”.

Most is az volt, hogy ahogy pakolgattam az árukat, mindenféle előzmény nélkül azt mondta a kassza, hogy „váratlan árucikk a csomagolóterületen”. Mondanom sem kell, semmiféle váratlan árucikk nem volt ott, csak amit eddig becsipogtam. Jött az eladó srác (mindketten maszkban voltunk, így mimika nulla :-D). Nézegette az árukat, a kijelzőt, aztán valamit mondott a gyufáról, hogy az háromszor van beütve – mondom igen, mert hát három csomaggal veszek. Akkor beütött, kiütött, csipogott valamit, és végül valami pénzösszeg jött a gyufákhoz – fogalmam sem volt, hogy most ez jó vagy nem jó, a rendes gyufaárat ütötte-e be vagy átvágott és kurva sokat fizettem a rohadt gyufákért. Diszkalkuliám van, örülök, ha az ujjaimat meg tudom számolni. Így végül bizonytalanul végigvittem a további vásárlást és fizettem, kápéval.

… Míg vártam, hogy az ötezresből visszaadjon a gép, azt vettem észre, hogy a visszajáró érmék rekeszében már van egy százas. Holott az én visszajárómat még csak most kezdte végiggondolni. Tehát ezt még az előző vevő hagyta itt.

Villámgyors gondolatok száguldottak a fejemben: tegyem el a százast a saját visszajárómmal együtt? Hm, talált pénz, sose jön rosszul – de aztán rájöttem, hogy ezer kamera van mindenfelé és az eladó csávó pont a hátam mögött lévő kasszának támaszkodott. Ha látja a százast, és hogy én elteszem, az ciki és gondolom, lopásnak minősül.

Így, még mielőtt a gép kiadta volna a saját visszajárómat, gyorsan kikaptam a százast és feltettem a képernyő elé a gépre.

Kiköpte a robotkassza az én pénzemet, azt szépen eltettem és indultam volna, de akkor utánam szólt az eladó srác, hogy itt hagytam a százast. Én meg mondtam, hogy az már előttem is ott volt.

Erre nem hallottam, mit mondott, hanem kiindultam, de gondolom, azt gondolta, hogy hülye vagyok, hogy otthagyok egy talált százast. Na de ez megint milyen erkölcsi dilemma?! Ha elteszem a százast és észreveszi akár az eladó, akár a biztonsági őr a kamerán, az lopás. Ha nem teszem el, lúzer vagyok. Most tutira hülyének néz a srác. Nem elég a gyufás dolog, még ez a százas is…. Hát robotkasszával sem álom a vásárlás :-D

Ilyen tépelődések közepette indultam kifelé (lúzer vagyok? vagy becsületes? hülyét csinált belőlem a gyerek a gyufákkal?), és akkor láttam meg a két vihorászó tinédzsert maszk nélkül, miközben én majd’ megdöglöttem a saját maszkomban, és elfutotta a szar az agyamat. Ezért írtam le most ezt a sztorit :-)

 

komment

Címkék: vásárlás pénz

süti beállítások módosítása