HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Arcmemória és ázsiai filmek

2020.12.31. 09:00 csendes macska

 

Valamiről eszembe jutott A tégla c. film a napokban, arról meg az, hogy mennyire nem voltam megelégedve vele. Scorsese ide vagy oda, de mégiscsak egy remake, amellett egyes részei nem tetszettek, aztán meg a zsaruk közé beépült bűnözőt, meg a bűnözők közé beépült zsarut DiCaprio meg Matt Damon játszotta, akik egykorúak, egyforma magasak, baromira hasonlítanak. Az én arcmemóriám meg olyan, hogy ha a beszélgetőpartnerem 5 percre kimegy a szobából, visszajövés után újra be kell mutatkoznia (ezt nem én találtam ki, egy hozzám hasonló ember írta kommentben, de rám is illik :-D) 

Ezért, mikor a moziban néztem a filmet, és az egyikük osonva bujkált a másik elől, a másik meg osonva követte az egyiket, mindkettő szemébe húzott baseballsapkában, akkor magamban káromkodva, összehúzott szemöldökkel fürkésztem a vásznat, hogy „baszki, ez most melyik?! nem hiszem el vazze, hogy két ilyen egypetéjű ikret kellett választani erre a filmre!” Leót totál Matt Damonnak néztem osonás közben, és viszont. Ami még rosszabb, Jack Nicholson is 60 %-ban tök ripacs volt, így aztán többször meg se néztem a Téglát.

És most a téli szünetben valahogy elém került a Tégla és hogy az eredetije, a hongkongi Szigorúan piszkos ügyek mennyivel jobb film. Ezt mondjuk már korábban is hallottam, de nem érdekelt a dolog – de most valahogy, talán mert sok időm van, elhatároztam, hogy adok én egy esélyt a Szigorúan piszkos ügyeknek. Már csak azért is, mert az igazából egy trilógia, és 3 filmben biztos jobban kibontanak minden szálat.

Fent is van a neten szinkronnal, el is kezdtem nézni tegnapelőtt – most már a 3. rész elején tartok! –, és valóban, nagyon kellemes filmek. Még nyugati szemmel nézve is ott van a feszkó, jó a színészi játék, akciók, meg minden, ami kell.

Az egyetlen bökkenő az volt, hogy nincs arcmemóriám, ezek a színészek meg ázsiaiak!!! :-D

Erre akkor döbbentem rá, amikor még az 1. film elején a zsaruk közé beépülő fiatal bűnözőt, meg a bűnözők közé beépülő fiatal zsarut megláttam. Teljesen egyformák voltak. Most próbálj meg egymástól megkülönböztetni két fiatal, hasonló korú, hasonló magasságú, hasonló fazonú kínait… Főleg az én arcmemóriámmal! :-D Ekkor jöttem rá, hogy Matt Damont meg DiCapriót mégiscsak könnyebb megkülönböztetni, mint ezt a két kínai színészt (azért mondom, hogy kínai, mert olvastam, hogy Hongkong lakossága 93 %-ban kínai származású, ezek meg tényleg annak látszanak).

A többi szereplővel sem volt egyszerű, de azért idővel ráállt a szemem, hogy „a kövér, alacsony, ősz hajú”, meg a „magas szemüveges felügyelő” és effélék. No de a két főszereplő, apám!! Először is, mindkettő 30-nak látszott, holott 40 fölött voltak; aztán amelyiket több évvel fiatalabbnak saccoltam, az a másiknál egy évvel idősebb. Ráadásul a kettő közül Tony Leung az egyik, akit már láttam az Ellenséges vágyakban, ami elég emlékezetes film, már csak az erotikus jelenetek miatt is. Ezért biztosra vettem, hogy a zsaruk közé épült bűnöző lesz az. Holott a másik volt. De erre rohadtul nem jöttem volna rá, merthogy tök más karakter volt, mint az Ellenséges vágyakban.

Az volt a szerencsém, hogy a bűnözőkbe épült zsaru a film egy pontjától borostás lett, így aztán őt fel tudtam ismerni; illetve egy idő után azért a főbb szereplők nagyjából letisztultak. De még így is voltak jelenetek, amikor egyszerűen elengedtem a logikát, és csak úgy hagytam magam sodortatni az eseményekkel.

Elégedett voltam a filmmel, mert tetszett, bár kissé azért nyomasztó volt. De másnap nekifogtam a második részének is. Ez is nagyon jó volt – csak ugrált az időben, amit erősen figyelve kellett követni. Valamint, mivel 10 évvel korábban (is) játszódik, ezért a két főszereplőt természetesen két másik, fiatalabb színész játszotta. Csókolom. Kezdhettem elölről az „ez most itt melyik?!” játékomat :-D

Mindegy, a lényeg lejött, és igen jó volt a második rész is, most már, mint írtam, a harmadiknál tartok és most már ezt is végignézem. Azért meglepően jó filmek, ázsiai létükre. Viszonylag ritkán nézek echte ázsiai filmet, mint pl. az Élősködők, ami joggal kapott Oscart. Vagy a Ringu. A Tigris és sárkányt, meg a Hőst láttam annak idején, de az másmilyen műfaj.

Szóval ez történt a napokban, és kénytelen vagyok szembesülni vele, hogy az arcmemóriám pont olyan, mint a szaglóérzékem: 10 %-ban ha működik…

Következő kihívásként talán fekete-afrikai filmeket kellene néznem, ahol minden színész afrikai fekete, és így még csak olyan eltérések sincsenek köztük valszeg, mint az amerikai feketéknél, ahol legalább a vérkeveredés miatt meg lehet különböztetni pár, világosabb szemű vagy bőrű színészt a többitől :-D

komment

Címkék: filmek

süti beállítások módosítása