HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Elég a lezárásokból

2021.01.23. 21:00 csendes macska

  

Ritkán van ilyen, de most kivételesen én is ugyanúgy érzek, mint a lakosság 90 %-a: a tököm tele ezekkel a rohadt lezárásokkal, korlátozásokkal, maszkviseléssel!!

Baromi türelmes ember vagyok, egy ideig. November közepe viszont már kurva régen volt. Mi a faszért kell nekem reggel 6.00-kor a -2 fokos sötét utcán maszkot hordani?! Miért nem lehet elmenni egy nyomorult moziba, beülni a Burger Kingbe a Zsuzsival úgy, mint ősszel? Eplényben egymás seggében állnak a népek a kis síléceikkel, ahogy azt minden nap látom az Időkép webkameráján. Az tök rendben van. Akkor miért nem nyithat ki legalább az a szerencsétlen Állatkert??

Orsi barátnőm fia becsavarodik, mert neki a falmászás a sportja, de a terem zárva van november óta. Én még szerencsés vagyok, hogy a futás – és gyaloglás – a sportom, amihez különösebben nem kell semmi.

Persze azért is szerencsés vagyok, hogy egészséges vagyok, a család is az, az állásom is megmaradt. Ennek örülök és hálás is vagyok érte, de így bezárva nem lehet élni, komolyan.

Most már egyre több embertől olvasom a neten, hogy tele a hócipőjük. A vendéglátósok közül többen már dacból kinyitottak (bátor rendőrök jól meg is bírságolták őket, pedig a Deák téri asszem elvitelre adta a piát. Csak épp odagyűltek az emberek, akik november óta szeretnének végre inni egy sört.) Február elsején lesz valami demonstráció is a Hősök terén.

Milyen jó, hogy nem vagyok vendéglátós, akik most már biztos a tartalékaik végén járnak, vagy alkalmazott egy budapesti gyógyfürdőben, vagy egy mozi dolgozója. Én viszont járni szeretnék ezekre a helyekre, néha – ritkán – beülni egy jó, becsületes nem drága étterembe, péntek délutánonként áztatni magam a forró gyógyvízben, megnézni egy filmet moziban. A Frei kávézók nyitva vannak elvitelre, de az milyen igénytelen már, hogy megvesszük a rettentően finom kávét, megkapjuk egy vacak papírpohárban, aztán az ajtó előtt állva megisszuk a mínusz öt fokban, mint a csövesek.

Nyárra úgyis „elmúlik” a vírus, ahogy tavaly is történt, mert Lőrinc szállodáinak kell a bevétel. Na de itt álljunk is meg egy szóra! Hogy a picsába’ vannak ezek a Covid-számok?? Tavaly márciusban volt X db fertőzött, azonnal zárás meg kijárási korlátozás. De utcai maszkviselés pl. nem volt. Most szerintem több a fertőzött, de azért napközben oda mehetek, ahová akarok (mármint ami nyitva van). Május 4-én aztán hipp-hopp, mint a mesében, a Covid megszűnt létezni, Viktor kiböfögte, hogy „Május 4.!”, mire minden fidesznyik operett-törzsös beállt mögéje bólogatni, és onnantól, csodák csodájára, egyetlen fertőzött sem volt! Sem halott! Hát ez csoda!

Egész nyáron full egészséges volt mindenki, annak ellenére, hogy a svédasztalos szállodai vacsinál és reggelinél kerülgettük egymást; júliusban egymillióan voltak a Balatonnál, augusztusban Zalakarosban egymás ölében ültünk a forró gyógyvízben, de mit ad Isten, valamiért nem fertőzödött meg senki…. halott sem volt… Aztán hirtelen, ahogy elmúlt a nyári nyaralási szezon, hirtelen „visszatért” a vírus. Hát ilyen csodát az isten sem látott még!

Halottakról nem is beszélve. Az elkámpicsorodott fejű öregasszony már – kérdésre válaszolva, naná – közölte, hogy azt számolják bele a covidos halottak közé, akinek a halálkor pozitív volt a tesztje. Szóval, azt is, akit a cigányok késelnek meg a IX. kerületben, ahogy ez mostanában mindennapos, de épp pozitív tesztje IS volt. Vagy aki a metró alá ugrik, de mellesleg tünetmentesen benne volt a vírus. Vagy a leukémiás beteget, aki talán még 10 évig elélhetett volna, de pozitív volt. Szerintem azt kellene covidos halottnak nevezni, aki a semmiből elkapta a Covidot, és attól halt meg. Nem bagatellizálni akarom a vírust, tudom, hogy komoly dolog, de lássuk már be, ezek úgy sakkozgatnak a számokkal, ahogy éppen kényelmes nekik.

Nyáron nem teszteltek egyáltalán, hát nem is volt egy fertőzött sem. Ha teszteltek volna, nyilván lett volna fertőzött. Csak hát akkor nem lehetett volna kinyitni Lőrinc meg Rasi szállodáit, az meg milyen már, még éhen haltak volna szegények.

Ezek után hogy a picsába vegyem már komolyan a „járványügyi intézkedéseket”? Pl. tavasszal a fodrászatok is bezártak. Most nyitva vannak. Tavasszal ki lehetett menni este, most nem. És? November közepe óta van ez a mostani faszság, csökkent valamivel a betegek száma? A hivatalos statisztikákban nem látom. Bő két hónap alatt azért már jelentkeznie kellett volna a pozitív hatásnak, nemdebár? Ha pedig nem javult, akkor minek a korlátozás?

A plázák nyitva vannak – legyenek is, legalább azok –, de az Állatkert, ahol jó szellősen, szabad levegőn ellennének az emberek, az legyen bezárva. Múzeumban sem szokott ordas tömeg lenni; legyen csak az is bezárva. (E helyeken lehetne például létszámkorlátozás.) A boltok bezárnak este 19.00-kor, hogy a munkából jövők a rövidebb nyitva tartás alatt még jobban összetömörüljenek, tehát pont hogy kontraproduktív intézkedés a járvány ellen; no de hát az sebaj. Idősek idősávját, amit gyűlölt idős is, fiatal is, és haszna kb. semmi, időről időre belengetik tök értelmetlenül, holott mindenki leírta már a neten, hogy felesleges.

Ősszel még meg lehetett nézni a Macskákat – hála az égnek – úgy, hogy a színház teljes területén maszkot hordott mindenki. Pár hétre rá már kitalálták, hogy csak minden 3. helyen ülhet néző! Szerencsétlen színházak kezüket-lábukat törték, hogy valahogy megfeleljenek ennek a faszságnak; mire egy hét múlva kitalálták, hogy ja nem, totál bezárjuk az összeset. Akkor minek kellett szarakodni ezzel a két hely kihagyással, és fölöslegesen dolgoztatni szegényeket??

A mozik nyugodtan kinyithatnának maszkviselés mellett például (színházak dettó). Majd a popcornzabálást valahogy megoldják, de hiszen az utcán meg a buszmegállókban sem kell a maszkot hordani, ha az állampolgár épp eszik, iszik vagy dohányzik, soha nem megy oda egy rendőr sem, hogy rászóljon.

Ma már az Allee Sparban is mondták egymásnak az eladók a fülem mellett, hogy beleőrülnek már, hogy sehová nem lehet menni, csak a munkából haza, és kész. Most még kirándulni sem lehet, mert szar idő van – természetesen mindig hétvégére, hétközben +10 fok és ragyogó napsütés volt –, és még más városba sincs értelme, hisz ott is csak ténferegnénk a kihalt utcákon. Közben a nyomorult vendéglátósok éhen döglenek, én pedig elsorvadok, hogy nem lehet beülni egy becsületes rántott húsra egy kellemes kisvendéglőbe. A kávét sem normális dolog állva inni az utcán, mint az állatok.

Egyébként meg szerintem a vírust nem az utcán meg a kávézókban kapják el az emberek, hanem a munkahelyen meg a családban, ahol nem tartanak távolságot és nincs maszk. Nálunk pl. elvileg már bent az irodában is kell hordani, ennek ellenére sokan nem hajlandóak – sajna az én szobatársam ragaszkodik hozzá –, gondolom, sok melóhelyen egyáltalán nem hordják, beszélgetnek, kávézgatnak, cigiszünetke stb., aztán persze hogy megfertőződnek. És/vagy otthon a gyerekkel, pasival, nagymamával. Szóval ezt kellene korlátozni, de nyilván családi és baráti társaságokban nem lehetséges, max. a munkahelyeken, mint nálunk. Nem hiszem, hogy úgy kapnám el a vírust, hogy maszkban bemegyek a Vámpírok Báljára, ami végig rajtam van, vagy maszkban rendelek egy finom kávét a Freiben, amit a többi embertől távol iszom meg.

… Különben ha idén is elmarad a Vámpírok Bálja, én ott a Pesti Magyar Színház előtt vágom fel az ereimet, a fogam között a színházjeggyel, ezt most megmondom. Még akkor is látni akarom azt a darabot, ha 35 fok lesz júliusban, és vegyvédelmi ruhában kell végignéznem, állva!!!

Szóval ezeket érzem én, de ahogy olvasom nap mint nap a cikkek alatti kommenteket, pár nagyon félős/nemnormális embert leszámítva mindenki így érez. Persze óvatosnak kell lenni, de így már becsavarodik az ember. Remélem, a Fidelitas olvassa a kommenteket és valaki végre Viktor elé tárja őket, úgyis a kommentek alapján hozzák az intézkedéseiket, ahogy erre már sokan rájöttünk. Mert valahogy mindig azt lépik meg, amit jó sokan leírnak a neten. Most ehhez képest a Viktor csak topog, mint a fosó galamb, hogy nem lehet nyitás, amíg nincs tömeges oltás meg ehhez hasonló faszságok.

Ez pedig a másik téma: a Covid-oltás! Hogy majd csak akkor lehet feloldani a korlátozásokat, ha elég oltott ember lesz, meg csökkennek a számok. Ami éktelen nagy hazugság, mert ha most május 31. lenne, akkor is feloldanák az összes korlátozást, ha napi tízezer halott lenne, hisz Lőrinc és Rasi szállodáiba kellenek a vendégek.

Az oltás iránt már eleve nagy volt a bizalmatlanság, de a Pfizerrel és a Modernával mostanra úgy-ahogy megbarátkoztak az emberek. De aztán jött a szokásos fidesznyik „hétfőn ezt mondunk, kedden azt” sóder… Először volt, hogy lehet majd választani a vakcinákból, két hétre rá, hogy mégsem; aztán a közfelháborodás hatására visszavonultak és leszögezték, hogy de mégis lehet majd választani.

Most a nyakunkra eresztik a szovjet meg a kínai oltást, ami szó szerint a fasznak sem kell. De komolyan, 100 emberből 99 azt írja, hogy őt ugyan ne oltsák az orosszal, sem a kínaival. Nagyon érdekes módon még a Fidesz-hívek sem akarják valamiért ezt a kettőt… :-D Ki érti ezt?! Illetve a 60+ beteg agyúak, mint pl. a Szamóca, benyögik, hogy ők úúúgy szeretnének orosz oltást, de ezt már csak azután mondják, miután már biztonságosan megkapták a Pfizert.

Viszont a mittudomén, mennyi pénzért megvett oroszt meg kínait csak el kell sütni valahogy, és így jön be a képbe, hogy irgumburgum, nem lesz itt enyhítés, míg sok oltás nem lesz! Csakhogy még a teljesen beteg fideszrajongók sem akarják ezeket. Mi ellenzékiek persze többször leírtuk a neten – illetve én nem, de helyettem sokan mások –, hogy lehet menni sorakozni az orosz/kínai oltásért, de ők valahogy nem akarnak :-D Vakcinából valamiért jó nekik a gonosz nyugati is, mint Gazsinak az angol katonaiskola, ki érti ezt.

Azért is nőtt meg most a statisztikákban az oltási hajlandóság, mert kezdődtek a fenyegetések, hogy így meg úgy nem lehet sehová menni, ha nincs oltás (illetve oltási igazolás). Engem ez főleg csak a Vámpírok Bálja miatt érdekel. De vegyük úgy, hogy az ember szeretne oltást, akkor is mi van? Regisztrálni kell hozzá.

Természetesen – ahogy már itt is többször írtam – a közszolgálati informatika egy rakás fostalicska, szar az egész, bármelyik rendszert nézzük. Mindig csodálkozom, hogy az SZJA-bevallás oldala úgy-ahogy rendben van. No de az oltásregisztráció az olyan, hogy az ember beregisztrál, de nem kap visszaigazoló e-mailt. Komolyan nem tudom, Viktor melyik lányának melyik ostoba kis cimbije berhelte össze ezt a rendszert, aki szintén süket az internethez, de még a legutolsó pizzarendelő alkalmazás is küld visszaigazolást. Így pl., ha én most regisztrálnék, hogy igazolom majd, hogy regisztráltam?! Júliusban Vámpírok Bálja, addigra kéne oltás (vagy legalábbis oltási igazolás). Egyrészt addigra még nem kerülök sorra, mert 60 alatt vagyok. De ha valamiért mégis oda lehetne baktatni egy oltópontra csak úgy, hogy történik majd? Mondom az embernek, oltásra jöttem. Hohohó, nem úgy van az! Regisztrálni kell! Mondom, regisztráltam még januárban. Höhö, azt bárki mondhassa, hol a visszaigazolás! Hát azt nem kaptam. Na, akkor menj te az anyádba! – és elküld a vérbe.

Szóval? Tessék megmagyarázni, kedves Fidesz-hívek, ezt az egyetlen mozzanatot az oltás körül (és még ha csak ennyi lenne!)

Emiatt én pl. egyáltalán nem regisztráltam, mert hisz hogy bizonyítom, hogy regisztráltam; és még ha működne is ez a fostalicska rendszer, nyilván szeptember előtt nem kerülnék sorra.

De ha mégis? Akkor mi van, jön egy e-mail, hogy hová menjek? Vagy csak úgy odasétálok egy oltóponthoz? És azon a héten vajon éppen az az utasítás lesz érvényben, hogy választani lehet a vakcinák közül, vagy az, hogy nem lehet? És ha én Modernát vagy Pfizert akarok, de mit ad Isten, épp csak kínai vagy orosz van, akkor mi van? Visszajövök a jövő héten, vagy sose jöjjek vissza, mert örökre ki leszek tiltva a rendszerből mint olyan gonosz lakos, aki „megtagadta az oltást”? De, már bocsi, én olyan államok oltásaiban nem bízom, akik lesittelik az orvost, aki Vuhanban elsőként figyelmeztetett a járványra, és tobzoskát esznek denevérrel, bocsika. Mind Oroszországban, mind Kínában igen olcsó az emberélet, a vakcinák dokumentációiban én nem  bízom, simán lehet, hogy minden 10 beoltottból egy meghalt, csak épp nem írták fel sehová.

Egészen komolyan fontolgatom, hogy magán oltóközpontba megyek és pénzért adatok magamnak normális fajta oltást (vagy, ha a dokival meg lehet beszélni, oltás nem is kell, csak a plasztikkártya). De eddig egy helyen láttam effélét, ott is egyelőre még csak előregisztrálni lehet 5.000.- Ft-ért, vakcinájuk még nincs is egyáltalán, és ezért még ki sincs írva, hogy maga az oltás mennyibe fog kerülni. És tekintve, hogy még az állami oltópontokon is naponta kétszer változik, hogy mi a helyzet (megmaradt az oltás, túl sok az oltás, túl kevés az oltás, túl kevés a jelentkező, beoltottak mindenkit, abbahagyták az idősotthonok oltását stb.) – szóval, amíg ilyen istenverte káosz van, addig a normális magán oltópontokra nyilván egyáltalán nem is juthat jó ideig vakcina. Pedig ez az egyetlen lehetőség, amiben úgy-ahogy bíznék. Állami oltópontokból simán kinézem, hogy a kígyót-békát tartalmazó kínai vakcinát átcímkézik pl. a Moderna papírjával.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy ha regisztráció nélkül nincs oltás, akkor az eldugottabb zsákfalvakban élő analfabéták, vagy úgy általában az olyan emberek, akik azt sem tudják, mi van a falu határán túl, és a nevüket is csak üggyel-bajjal bírják leírni, ők hogyan fognak regisztrálni? Gondolom, leginkább sehogy. De mivel sokan vannak, járványügyi szempontból elég kockázatosak, tehát fontos lenne őket oltani; de ugyebár regisztráció nélkül nincs oltás, vagy itt az lesz, hogy most becsukjuk az egyik szemünket és gyorsan mégis beoltjuk őket? De akkor a ’rendes’ embereket minek kell szívatni ezzel a regisztrációs faszsággal? Csak úgy, hogy mégis mondjanak valamit?

Szóval nem tudom, mi lesz, de nekem már a tököm kivan ezzel a járvány ürügyén való bezárkózással. És ezt én mondom, aki szeretek egyedül lenni, utálom a tömeget és jól elvagyok békésen a lakásban!! Képzelem, mint mondanak a többi emberek… Úgyhogy valaki szóljon már Viktornak, hogy nyögje már ki, hogy „javultak a számok, holnaptól nyitás”, tudjuk jól, hogy úgyis szarik a számokra, csak a népszerűséget nézi, illetve hogy elég bevétel legyen a Lőrinc vállalkozásainak. De most koncentráljon inkább a népszerűségre, mert nagyon úgy látom, hogy még a híveknek is tele ezzel a tökük, nemcsak nekem. És a tönkrement vendéglátósok meg gyógyfürdősök is szavazni fognak ám egy év múlva, az egészen biztos.

 

komment

Címkék: vélemény politika egészség kiborulás

süti beállítások módosítása