HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Kötelező nyári szünet

2023.08.01. 23:00 csendes macska

 

Tavaly télen volt ez az ostoba igazgatási szünet, amivel sokáig ment a cigánykodás, hogy lesz/nem lesz/lesz/nem lesz. Végül aztán lett, a két ünnep között OK, sőt helyes is, csakhogy idén január első hetében is szünet volt, aminek meg már semmi értelme. A csapat fele home office-ban dolgozott, a többinek – nekem is – csak a szabadsága fogyott.

Mindezt azért, hogy „csökkentsék a fűtési költségeket”, miközben 1., épp +10 vagy +12 fok volt és szinte nem is kellett volna fűteni, 2., akik jártak az épületben, utólag mondták, hogy amúgy mellesleg ment a fűtés. Tehát nyugodtan bejárhattunk volna normálisan dolgozni és akkor megmarad az a januári 5 nap szabadságom is.

Kormányrendelet, miért is vár tőle értelmet bárki is?

No de aztán idén januárban is jöttek a hírek, hogy majd 2023-ban is lesz kötelező igazgatási szünet, mégpedig augusztus 7-től 15-ig, meg a két ünnep között télen.

Nagyon fasza. Direkt nem szoktam augusztusban – egyáltalán: főszezonban – szabira menni, mint már sokszor írtam itt, mert minden drágább, iszonyú a tömeg, és őrületes a hőség.

De hát ha szünet lesz, akkor szünet lesz; tavasszal kezdtem tervezgetni a nyaralást, viszont még csak újsághírek voltak a kötelező igazgatási szünetről, kormányrendelet nem.

A kötelező szünetet nem az újsághír rendeli el, hanem ugye jogszabály. Hát erre vártunk, hogy most végül is lesz, nem lesz, mikor lesz??

Kérdeztem is a kollégákat, hogy szerintük? Petra – akinek egyik jó tulajdonsága, hogy ellenzéki – mondta, hogy ha a kormánytól függ, akkor az augusztus eleji igazgatási szünet nyilván majd július közepén fog megjelenni a közlönyben.

Nagyon faszányos. A szállást minél előbb le kell(ene) foglalni. És honnan a faszomból tudjam, hogy mikorra, ha egyszer nincs hivatalos infó?! Mégis miből áll kihirdetni egy kormányrendeletet? A Tömjén Zsótinak valahogy simán sikerül mindig 23.59-kor; de ezt, ami fontos lenne, ezt nem képesek sehogy sem összehozni.

Már simán tavasz lett és igazán le kellett foglalni a szállást. Semmi hír nem volt az augusztusi igazgatási szünetről. Akkor úgy döntöttem, hogy egészen nyugodtan kapják be, én ugyan nem fogok főszezonban +40 fokban nyaralni, és simán lefoglaltam a szokásos balatonfüredi szállást. Utána a két éjszaka Hévíz már szopacs volt, mivel addigra – köszi a tökölődést! – már nem volt szabad hely a szokásos szállodánkba, ezért mentünk a másikba, ami nem annyira tetszett.

Különben sem nagyon tudtam volna augusztus 7. és 15. között nyaralni, mivel augusztus 6-án Sakk, a következő hétvégén pedig Vámpírok Bálja, amiket – főleg a Bált – legfeljebb akkor hagyom ki, ha meghaltam, vagy még akkor sem.

Már benne voltunk a júniusban és még mindig nem tudtam, hogy most akkor ki kell-e majd venni azt a 7 napot augusztusban vagy sem; végül úgy simán elhalt az egész. Baromi dühös voltam, mert nem lehetett volna elmotyogni még márciusban, hogy „izé, hát mégse lesz kötelező szünet most augusztusban, menjen szabira mindenki úgy, ahogy akar”.

De azóta jött a hír, hogy a két ünnep közt tényleg lesz szünet (habár a kormányrendeletet még nem láttam, de őszintén szólva leszarom). És hogy majd ezentúl minden év december 15-ig lesz kormányrendelet, hogy a következő évben mikor lesz a kötelező igazgatási szünet.

Mármint nyáron. Mert a bíróságokon is van, és az micsoda királyság. Hát ez kell az egész közigazgatásban is! Micsoda jóság lesz már!

Én a fejemet fogtam, és nemcsak azért, mert lázadásból már csakazértis rühellek kb. mindent, amit ez a „kormány” kitalál, hanem mert ez tényleg egy faszság.

Elsősorban, hogy magamat ismételjem, miért menjek én augusztusban nyaralni, amikor minden 50 %-kal drágább, minden tele van csürhével és a beton megolvad a hőségtől?!

Másrészt, pont azért – is – szoktam elő- és utószezonban nyaralni, amikor még/már többnyire tanítás van, hogy a gyerekes kollégák mehessenek főszezonban a kis Jázminnal és Zsomborkával, és így folyamatosan van jelenlét az irodában, hisz az én júniusi nyaralásom alatt ott ülnek a családanyák, amikor pedig ők áztatják magukat Siófokon, akkor én vagyok bent. És így mindenki nagyon jól jár.

Harmadrészt pedig, a teljes közigazgatás úgysem állhat le 1-2 hétre. Ezt csak nagyon hülye emberek gondolhatják, seggüket vakaró, életükben nem dolgozó államtitkár-félék a minisztériumokban.

Nem állhat le pl. a kormányablak, ahol az ember a személyit csináltatja, mert az eléggé határidős, vagy az útlevelet, pont nyaralás előtt ugye, ha észrevette a család, hogy hopp, most járt le. Nem állhat le az ÁNTSZ vagy mi most a neve, mert be kell záratni az éttermet, ha rohangál benne a patkány. Nem állhat le a gyámügy, mert SOS kellene kiemelni a családból a kiskorút, ha fojtogatják és szexuálisan molesztálják a „családtagok”. Mindezekre nem lehet mondani, hogy „oh, kérem, most itten igazgatási szünet van, tessenek kitartani augusztus 15-ig!”

Tehát a közigazgatás – mondjuk – egynegyedének tkp. folyamatosan működnie kell, és akkor már nemcsak maguk az ügyintézők kell hogy dolgozzanak, hanem a ’kiszolgáló személyzet’ is. Működjön az informatikai részleg, mert ha a rendszerek leállnak, akkor megdöglik pl. a gyámügy. Ehhez bizony kell az épület, ergo a portás meg a biztonsági őr is be fog jönni, és ha azok sem akarnak megfőni a +40 fokban, akkor bizony kell a klíma is.

Tehát költséghatékonyságból nemigen lehet spórolni ezzel a hülye szünettel, szóval ilyen szempontból értelme nincsen.

Az én munkakörömben éppenséggel elmehetnék augusztusban is szabira, mert az nem életbevágó, csak én nem akarok akkor :-D

Sokat gondolkoztam rajta, hogy mi a fene értelme van akkor ennek a baromságnak. A szokásos fidesznyik-neres logikára tippeltem: csak úgy megtetszett nekik az ötlet, mert micsoda baró már, hogy a bíróságokon „ítélkezési szünet” van, hát akkor itt is legyen! Az illető mindazt már nem gondolta végig, amiket én fentebb leírtam.

Vincent első törvénye úgyis kimondja, hogy a Fidesz minden intézkedése megmagyarázható a lopás, a dilettantizmus vagy az öncélú kibaszás valamely kombinációjával; ez most nyilván a dilettantizmus.

De aztán tovább gondolkodtam és eszembe jutott a törvény folytatása: „Ha valami intézkedésnek nem egyértelmű az oka, akkor lopni akarnak.”

Ekkor megvilágosodtam! Hát persze hogy lopni akarnak!

Spórolnak ezek a tetű magyarok a nyaraláson! Némely rohadék már nem is nyaral, mert nem telik rá, a többi szemét alak Horvátországba jár, sok sunyi állat pedig elő- és utószezonban megy, amikor olcsó! Így aztán a szállodák, melyek nagy része a Rasi meg a Lőrinc kezében van, nem tudják rendesen megszedni magukat.

Hát, ezért kell ez a nagy híres kötelező országos közigazgatási szünet.  Hogy menjen csak mindenki szépen főszezonban nyaralni, amikor a félpanzió nem 22.000 Ft/fő/éj, hanem 39.000 Ft/fő/éj.

Örültem, hogy rájöttem végre egy engem idegesítő baromság okára. Sakál módjára, gúnyosan vihogtam ugyanakkor magamban, mert azt már most elhatároztam, hogy 2024-ben is előszezonban fogok nyaralni menni, főszezonban ugyan be nem teszem a lábam egyetlen szállodába sem, főleg ami fidesznyik kézen van. Esetleg a nerhotel.hu-n is lecsekkolom előtte az összes szállást, habár úgy tudom, a szokásos törzshelyeim tiszták.

Majd – ha tényleg lesz ez a szünet, mert ezeknél már tényleg nem tudni, lesz-e, amit épp kitaláltak, vagy meggondolják magukat addig – szépen itthon fogok pihengetni, egynaposakra megyek, esetleg strandra.

A téli, két ünnep köztivel ugyanakkor egyetértek, ez szerintem lehetne általános, mert a legtöbb helyen a fű sem nő december 26. és január 2. között. Kivéve persze, amiket fentebb felsoroltam és létfontosságúak. Ezt mondjuk lehetne máris kormányrendeletbe iktatni, ha egyszer már el van döntve, mert ezzel kivételesen egyetért a nép is, és van is értelme, tehát már most lehetne róla hivatalos jogszabály (nem csak újságcikk), hogy aki téli üdülést akar, esetleg mielőbb tudjon szállást foglalni, vagy egyeztetni a külföldi rokonlátogatást. De persze miért is várok logikát ezektől?

 

 

 

komment

Címkék: vélemény politika szabadság munkahely

süti beállítások módosítása