HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Könyvkiadók és filmforgalmazók

2022.01.18. 05:00 csendes macska

 

A közelmúltban megint berágtam egy könyvkiadóra… Már írtam a Halhatatlan-trilógiáról, ahol is a magyar kiadó valamiért úgy döntött két kötet után, hogy ő márpedig a harmadikat ugyan meg nem jelenteti! Valószínűleg rajtam kívül még érdeklődött egy-két olvasó, hogy ezt mégis hogy gondolták, mert a végén aztán mégiscsak kiadták.

Akkor tanultam meg, hogy könyvsorozatot a teljes megjelenésig nem olvasunk. – Kivéve persze a sorban egymás után megjelenő skandi krimiket, hisz azokból lehet még akármennyi, amíg él az adott író, és ír. De az ilyen összefüggőeket már el se kezdem, amíg minden kötet meg nincs magyarul.

Nyaralás alatt olvastam – többedszerre – a Hát persze, hogy iszom! könyvet és a második részét, a Hát persze, hogy káromkodom! címűt :-D Ezeket már korábban olvastam, nagyon tetszettek, mivel pont olyanok, mint a Bridget Jones sorozat, csak épp fordított alapállásból: itt egy kétgyerekes dolgozó anya írja le a mindennapokat, ahogy lavírozik a munka, gyereknevelés, háztartás, házasság, szülői munkaközösség stb. között. Marhára tetszett, mert nagyon szórakoztató és tök viccesen van megírva. Meg azért is, mert annyira nem az én világom – egyedülállóként az inkább a Bridget Jones –, és „jó” volt arról olvasni, hogy a „másik oldalnak” is vannak gondjai. Nem kárörvendezésül írom ezt, de a szinglik talán hajlamosak azt gondolni, hogy akinek családja van, annak egy merő földi paradicsom az élete, mint ahogy a családosok is szokták gondolni, hogy a szinglik éjjel-nappal csakis buliznak és Jimmy Choo cipőkben grasszálnak Manhattan utcáin, és semmi gondjuk nincs a világon.

Szóval nagyon üdítő volt erről a férjem-gyerekem-állásom-más anyukák világról olvasni, és még a stílus is olyan jó fajta vicces, könnyed, de nagyon is élvezetes, tiszta kikapcsolódás volt.

Örömmel vettem észre, tiszta véletlenül a moly.hu oldalán, hogy azóta már még egy, sőt talán több folytatás is megjelent angolul ebből a sztoriból. Hurrá! Zsírkaraj, ez az én könyvem, már rendelem is meg.

De meglepve láttam, hogy magyarul azonban se híre, se hamva a harmadiknak sem, nemhogy a negyediknek (most fejből nem rémlik, 3, 4 vagy 5 kötet van már). Írtam mailt a kiadónak, hogy hát olyan kellemes kis könyvek ezek, nem tervezik-e most már kiadni a folytatást is, ha már meg van írva. Két napon belül pimaszul visszaírtak, hogy ők bizony nem!

Felforrt az agyam. OK, persze ez a könyv nem a világirodalom csúcsa, nem a Háború és béka, sem pedig Shakespeare összes, de vazze, olyan könyvek sorakoznak százszámra a könyvesboltokban, amiket valami tehetségkutató első válogatójában kiesett kis fityfasz rittyentett össze arról, hogy ő hogyan főzi a vajas kenyeret, és azokat kiadják!

Az ilyenekhez képest a Hát persze hogy…. valóságos irodalmi remekműnek minősül, de azt az istennek sem adják ki. Elöntötte a szar az agyamat és csak reménykedni tudtam, hogy azért esetleg hátha mégis meggondolja majd magát a kiadó, vagy másvalaki is rákérdez, és akkor fontolóra veszik. Ráadásul angol nyelvű az eredeti, nem hottentotta vagy hasonló; ja és a fordítás is élvezetesre sikerült.

Filmekkel is jártam így, most éppen – 2020 eleje óta folyamatosan – a Tőrbe ejtve és az Úriemberek, amiket megszállottan kutatNÉK DVD-n, ha lenne belőlük DVD, de nincs :-(

A Tőrbe ejtve már hónapok óta izgalomban tartott, mert a VOX 100 %-ra értékelte és 2019. novemberben kellett volna a mozikba kerülnie, de csak 2020. januárban jött, és nekem elképesztő módon tetszett. Teljesen egyetértettem a VOX 100 %-ával. Már akkor is tetszett volna, ha csak közepes a film, mivel annyira szép helyszínen játszódott, hogy legszívesebben odaköltöznék most azonnal. De ezenkívül a sztori, a szereplők, a humor, a forgatókönyv, az alapötlet is baromira tetszett, és még mielőtt kijöttem a moziból, már eldöntöttem, hogy még a megjelenés napján megveszem a DVD-t.

Az Úriemberek pedig 2020. februárban jött a mozikban, az is nagyon tetszett – bár másmilyen kissé – és szintén volt egy jó hangulata, a dumák, a színészek stb., szóval rögtön elhatároztam abból is a DVD-t. De aztán a hónap végén bejött a járvány.

Az Úriemberek aztán Öcsémnek lett az első számú kedvence, akinek már csak neten tudtam átlőni a moziban felvett kamerás verzió linkjét, mert akkorra bezártak a mozik is. Neki az Úriemberek, nekem a Tőrbe ejtve (még jó, hogy végül is kétszer láttam moziban még a zárás előtt, így megmaradt bennem).

De gondoltam, OK, hogy zárva a mozik, de azért a DVD-kiadás csak működik. Azt otthon nézik az emberek a fotelben, nincs fertőzésveszély. Kivártam a négy hónapot, ami a DVD-megjelenés határideje szokott lenni, de nem történt semmi. Kinyitottak később a mozik, az Úriembereket meg is néztük Tesómmal a Sugárban; Tőrbe ejtve már nem jött mozikban, viszont DVD-n sem.

Türelmesen vártam, hogy mégis mi lesz. OK, Úriembereket nyilván nem viszik DVD-re, míg a mozikban játsszák. De aztán a mozikból is kifogyott, de DVD-re nem jött az se. Tőrbe ejtve sem. Még szerencse, hogy időről időre feltöltötték őket a Videára, és így felváltva nézegethettük a kettőt.

Végül aztán már annyi idő eltelt mindkét film mozipremierje óta, és annyi szektor újranyitott már, hogy írtam a forgalmazó Freeman Filmnek, hogy lesz-e és mikor az Úriemberek és a Tőrbe ejtve (= 2020 két legjobb filmje) DVD-premierje. De még csak nem is választoltak. Azt hiszem, hogy talán még a Facebook-oldalukra is írtam kérdést, de azt is leszarták.

Akkor írtam a VOX oldalára, amihez többen is csatlakoztak, hogy őket is nagyon érdekli. Itt derült ki – nem hittem a szememnek!! – hogy a Freeman Film joggal szarta le a DVD-re vonatkozó kérdésemet, mivel ők csak moziforgalmazással foglalkoznak, DVD-kkel nem.

Mi a fene!? És akkor most soha nem fog megjelenni DVD-n ez a két film? Mi van, ha egyszer végleg leszedik a Videáról!

Onnantól kezdve, ha egy mozifilm előtt megláttam, hogy a Freeman Film a forgalmazó, legszívesebben kimentem volna, mert most már tudom, hogy ha ez a cég hozta be, akkor a DVD-re keresztet vethetünk, és ha különösen jó a film, akkor ennyi volt.

Megfordult a fejemben, hogy talán mailt kellene írni néhány nagyobb magyar filmforgalmazónak, de hát az istenért…. Az én dolgom ez?! Nem a filmforgalmazók dolga lenne utánasasolni, mik a különösen sikeres ÉS egyben szuper filmek is, és kiadni azokat?

Utolsó próbálkozásként bementem a MediaMarktba, és ott ártatlan arccal érdeklődtem az Úriemberek és Tőrbe ejtve DVD-kről – mert korábban már volt, hogy az istennek sem fellelhető filmekről kérdezősködtem, és pár hét múlva hirtelen kaphatók lettek ;-) De mondta a csávó, hogy sajnos nincsenek, mire kérdeztem, hogy miért, mire azt mondta, hogy vagy nincs magyarországi forgalmazójuk (bizony nincs), vagy megvette őket valamelyik streaming szolgáltató, és addig nem is lehet.

Ami szintén igaz, mert legalábbis a Tőrbe ejtve fent van a Netflixen, viszont az nekem nincs, de nem baj, mert rendes oldalakra is fel van töltve. Viszont én fizikai formában akarom, DVD-n, hogy akármikor megnézhessem!

Rá-rákeresek időnként erre a két filmre, de semmi. Ami nagyon bosszant, hogy ez a kettő viszont nem olyan, mint a Hát persze hogy….  – ami esetleg véleményes, hanem tényleg mindkét film igen jó és színvonalas, főleg persze „az enyém”, szóval mindenki csak nyerne vele, de nem. Ja, kivéve a Netflix.

Most pedig elkezdtem olvasni a Szingli fejvadászt, mármint az első kötetet, és igen kellemes volt. Abból is van film, nem valami nagy durranás, és sok dolgot megváltoztattak benne, de azért felváltva olvastam a regényt és néztem a filmet, vicces volt így :-D Mindkettővel meg voltam elégedve. Olyan kis szórakoztató, könnyed, de azért nyomozgatós, igazi kikapcsolódás, nyaraláshoz vagy stresszes időszakban ideális. Négy kötete van, azokat – antikváriumból – mind beszereztem. Mígnem látom ám a moly.hu-n, hogy angolul ebből is van vagy 8, esetleg 10 kötet, és az utolsók állítólag már nem annyira jók, de addig!

Szóval megint itt a helyzet, hogy nyolc kötet van, de magyarul csak négyet adtak ki, itt a vége, lehet hazamenni. Most miért? Jó, ez se Dosztojevszkij, de ha az összes valóvilágsó szereplő kis 23 éves életkéjéről szóló nevetséges „könyveket” simán kiadják, akkor mi a baj a Szingli fejvadásszal?

Ráadásul az első hármat az Ulpius adta ki, ami azóta – asszem – feloszlott, a negyediket már egy másik kiadó. Most fogadok, ha írnék nekik mailt, hogy izé, nem-e tervezitek kiadni a további Szingli fejvadászokat is, már előre tudom, hogy majd udvariasan leírják, hogy de nem ám. De miért! Lenne kereslet rá. Ha a Szürke 50 árnyalatát megvették az emberek (bevallom, én is, most passzoljuk el a Vaterán) – aminél a Fejvadász sokkal élvezetesebb, akkor ebből is lenne bevétel.

Itt van még az Unortodox folytatása, az Exodus, amire nagyon kíváncsi voltam, mert az elsőt kb. négyszer elolvastam egy év alatt. Az Exodus megjelenése március 20. volt, de még mielőtt elérkezett volna ez a dátum, a kiadó csak úgy viccből átrakta októberre!!! (Hat hónap!) De még októberben sem jelent ám meg, hanem csak november végén, úgy rémlik. Holott már márciusban ott volt a honlapon, hogy hány oldal, hogy néz ki stb., tehát még a nyomdászok sztrájkjára sem lehetett fogni ezt a féléves csúszást. ...

Szóval ez van. Lehet, hogy a jövőben csakis egydarabos, folytatás nélküli regényeket kellene olvasnom. Sajnos a – DVD-n ki nem adott – jó filmeket nem tudom kiszűrni. Esetleg ezentúl minden mozi előtt lecsekkolom a magyar forgalmazót, és ha a Freeman az, akkor már meg sem nézem, főleg ha a film igazán jónak ígérkezik.

 

 

komment

Címkék: filmek könyvek

süti beállítások módosítása