HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Kérj és megadatik!

2013.12.19. 20:00 csendes macska

 

Bár minden kívánságom ilyen gyorsan és flottul teljesülne! :-)

Nemrég nyivákoltam, hogy képtelenség Tom Hiddleston-filmeket beszerezni, már amelyikben sokat szerepel. Tegnapelőtt ezért kínomban felkúsztam arra az ingyenes filmletöltő oldalra, aminek a linkjét Barbi küldte meg nekem, de én mindeddig oda se bagóztam, mert csak végső kétségbeesésemben töltök le filmeket.

De most kellett. Elsőként a 2011-es Örvényre kerestem rá, aminek mint írtam, magyar címe is van, szerelmes film is, csak sehogy sem hozzáférhető. Hát az ingyenes filmletöltő oldalon ott volt!

Totálisan lehátaztam, de regisztráció nélkül simán le lehetett tölteni – az igaz, hogy csak másodszorra sikerült, mert elsőre 67 %-nál valamiért megállt a letöltés. Ezután még egyszer nekifutottam, de most erősen koncentrálva le sem vettem a szememet a monitorról. Ezzel a módszerrel tíz perc alatt lejött a film .rar fájlként. Kicsomagoltam, és pikkpakk ment .avi fájlként, magyar szinkronnal, mint az álom.

Teljesen odavoltam a boldogságtól. Azóta sem néztem még végig, csak bele-belenézegettem (természetesen Tom jeleneteit). Sajnos úgy érzem, hogy nem épp az évszázad filmje, viszont a két főszereplő első osztályú, az a fajta, aki egy rezdüléssel is regényeket tud elmesélni. Tipikusan az a film, amit csakis a színészek miatt érdemes megnézni. Majd írok róla bővebben, ha végignéztem. Egyelőre csak annyit tudnék, hogy Tom milyen jól és visszafogottan játszik, és milyen furcsa 1950-es évekbeli cumókban látni, a saját civil hajával.

E sikerélmény után vérszemet kaptam, és a port.hu-n rákerestem Tom további filmjeire, hogy mit szedhetnék még le :-)

… A szerzői jogvédőknek és a filmforgalmazóknak ismételten üzenem, hogy bármilyen filmet boldog örömmel megvennék legális DVD-n, amennyiben lennének szívesek kiadni, ami kell nekem :-P 

Szóval a port.hu-n kurkásztam, ahol a filmjei között egyszercsak ott volt a Coriolanus, amiről tudom jól, hogy színdarab, és a címszerepet játssza Londonban. Ezt olvastam már az első interjúban, ami elém került vagy egy hónapja a Metró újságban, amit a melóhelyen kajálás közben szoktam olvasni. Zabáltam a májas fornettit, hát egyszerre csak ott volt előttem Loki fotója, és civil interjú Hiddlestonnal, ebből tudom a Coriolanust is.

Tehát ott volt a Coriolanus, ráadásul rákattintható link képében, ami a Porton csak akkor van, ha hozzáférhető filmről vagy színdarabról van szó. Ejha, csak nem DVD-re tették és kereskednek vele? Mert akkor megveszem ész nélkül… Rákattintottam a linkre, és látom ám, hogy az Uránia vetíti, 2014. január végén.

A homlokomra csaptam. Én vadállat!! Hát persze, az Uránia szokta a londoni National Theatre előadásait vetíteni, hol élőben, hol felvételről… Ezt mindig látom a Pesti Estben, csak nem érdekelt. Eddig!

Mivel ekkor már este volt, boldogan lefeküdtem, és ma délelőtt a munkahelyen azonnal rávetődtem az Uránia honlapjára – rég tojok a nettilalomra, ahogy egyébként mindenki más is ;-) – és rögtön láttam a londoni előadásokat.

Az elmúlt csütörtökön például a Frankensteint közvetítették, ami önmagában nem nagy cucc, de Benedict Cumberbatch és Jonny Lee Miller volt a két főszereplő. Erősen csikorgattam a fogamat. Na de most nem ez érdekelt, hanem a Coriolanus.

Már ki lehetett választani a 2014. januári előadásokat is. Volt egy csütörtöki élő adás, meg egy pénteki, felvételről. Némi habozás után a péntekit választottam. Már csak azért is, mert a csütörtökire már alig volt szabad hely.

Hihetetlen! soha nem hittem volna, hogy egy angol nyelvű, magyar feliratos Shakespeare-darabra, ami még több mint egy hónap múlva lesz, itt Budapesten egy mozi nagytermében majdnem minden jegy elkeljen, ráadásul inkább színházi, mint mozijegy-áron! Mégsem annyira kulturálatlan nép a magyar :-)

Kényelemből is a péntekire foglaltam a jegyet. Az már felvétel lesz, biztos szépen összevágják nekem. Meg mi van, ha szegény Tom megérzi a tévékamerákon keresztül az én ezer kilométerrel odébbi izgatott kisugárzásomat, és ettől rosszul lesz, vagy elfelejti a szövegét? Nem akarok én rosszat neki.

Különben a pénteki, felvételről sugárzott előadásra is több mint a jegyek fele elkelt. Most, december közepén. Csodálatos! Mikor felmerült bennem a Coriolanus megnézésének gondolata, kicsit féltem, hogy majd én meg a jegyszedő néni kettesben fogunk ücsörögni a teremben :-)

Szóval: két napon belül meglett az Örvény és a Coriolanus is. – OK, utóbbira még nem veszek mérget, addig Tom Hiddleston eltörheti a bokáját vagy valami. Egy színházi előadásban én már soha többé nem merek teljesen megbízni, amióta a Vámpírok Bálján az a tragédia történt, hogy a főszereplő félidőben lecserélődött. No de bízzunk abban, hogy ilyesmi nem történik.

Addig el kell olvasnom a Coriolanust. Amúgy is évek óta akartam, csak valahogy sosem jött össze, pedig jókat hallottam róla, és nem más fordította magyarra, mint Petőfi.

Most akkor nekifogok lottó ötösre vágyni, vagy más hasonló jókra, miután ez a két vágyott mű így az ölembe hullott secperc alatt :-)

komment

Címkék: színház filmek filmletöltés Tom Hiddleston

süti beállítások módosítása