HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Tamponnal fürdés

2017.02.12. 18:00 csendes macska

 

Érzékeny gyomrúak vagy férfiak ne olvassák.

Nem szeretek menstruáció alatt fürdeni, és ha lehet, elkerülöm. De néha pont így jön ki a lépés! Először életemben 16 éves koromban kellett kipróbálnom a dolgot.

Pont indultunk a Balatonra egyhetes nyaralásra, és pont azon a reggelen jött meg! Mit csináljak?! Az természetesen nem létezik, hogy ott üljek a Balaton partján malmozva, és ne ússzak. Így aztán tampont tettem be és simán úsztam, csak ügyeltem rá, hogy amikor a tampon meg akar telni, kicseréljem; vagyishogy ideje se legyen a tamponnak megtelni, tehát gyakrabban cseréltem.

Párszor még történt ilyen balatoni nyaralás alatti tamponos fürdés. Igyekszem az első napokban nem fürdeni, és ha strandról van szó – tehát, amit lemondhatok – akkor le is mondom.

De ezen a héten nagy dilemma előtt álltam! A részarányos 3 nap szabimat ki kellett vennem, így szerdától péntekig voltam szabin. Már előre megbeszéltük Faterral, hogy szerda reggel elmegyünk a szokásos termálfürdőnkbe ázni egy jót, mert hétvége reggel alig van ott ember. Viszont én azt is tudtam, hogy pont e hét közepe körül fog megjönni. De hátha késik egy kicsit és megúszom!

Kedden már el is kezdődött az enyhe barna folyás, no de ez még nem vészes. Ez a barna foltos időszak nálam néha három napig is elhúzódik. Ez esetben nincs vész. Azonban pont szerda reggel hatkor, amikor felkeltem volna, hogy készülődjek a fürdőbe, elkezdett úgy istenigazából megjönni!

Vacilláltam.

Az esetleges fertőzés engem nem érdekel, nem szoktam elkapni ilyesmit, negyven év alatt csak egyszer kaptam el egy hüvelygombát strandon.

De az nagyon is érdekel, hogy esetleg a tampon mellett kifolyik a vér a vízbe! A Balatonban ez hagyján, az átlátszatlan, és különben is belepisilnek a halak, kacsák, hattyúk, szóval, nem számít. Na de ez a gyógyfürdő iszonyú tiszta vizű, full átlátszó. Meg merjem kockáztatni a dolgot?

Végül lemondtam sms-ben a szerdai fürdőt azzal, hogy menjünk másnap reggel. A második napon talán már könnyebb lesz. Mivel Faternak reggel dokihoz kellett mennie, így csütörtök délután fürdőztünk.

Addigra már jócskán lecsitult a ciklusom. Hja, a kor szinte egyetlen előnye, hogy sokkal rövidebb és enyhébb a menstruációm. De azért nem mertem sima tampont használni, hanem egy nagyobb méretűt helyeztem be, amit még anno a négygyerekes kolléganőm adott nekem még öt éve, mikor iszonyú erősen megvolt nekem, és félóránként megtelt egy saját tamponom, így az én készletem elfogyott. Akkor adta ezt a nagy méretűt a kolléganő, és vettem is később magamnak, kizárólag vészhelyzet esetére (pl. néhány éve a Mozart első felvonását is ilyennel néztem végig, mert az is természetesen egy XXXXXL méretű menzesz közepére esett).

Hát most is ezt tettem be, de azért ötpercenként sandítottam lefelé, hogy nem történik-e baj. És egy óra után kicseréltem. Semmi baj nem volt, a dolog mintha kicsit szünetelt is volna, szinte alig volt nyoma, hogy zajlana valami…. De azért betettem a második mamatampont is. Ezzel már kihúztam a fürdés végéig, sőt úsztam is, és még haza is mentem, és útközben vettem egy gyrost is, és még így sem folyt ki semmi.

Elolvastam pár női fórumot erről a témáról, hogy fürdenek-e más csajok menzesz alatt vagy sem. Érdekes, de van, aki totál elzárkózik, hogy gusztustalan a gondolat. Szerintem sem épp jó dolog, de ha épp nyaral az ember, mi mást teherne? – Ami a mostani hetet illeti, én szabin vagyok, ki tudja, mikor lesz legközelebb alkalmam munkaidőben, hétköznap fürdőzni – muszáj volt, nem lehetett kihagyni!

Aztán van olyan is, aki simán úszik tamponnal. Érv: az úszónők is csak megoldják. Hát ez igaz. Bár azért én a legerősebb napo(ko)n még tamponnal sem merném megkockáztatni, igazán ciki helyzetbe lehet kerülni….

Van még egy kategória, aki a fertőzéstől fél. Menstruáció alatt nyitott a méhszáj meg minden. Ez lehet, hogy így van, de én tényleg, hála a jó égnek, szinte sosem kapok el semmit, „ez rám nem hat”. Összesen háromszor volt hüvelygombám: egyszer partnertől, egyszer strandon, egyszer antibiotikumtól kaptam. És egyetlenegyszer, tavaly novemberben volt egy pici felfázásom, de az is elmúlt pár nap alatt.

… Most megnyugodtam, mert már évek óta nem kellett tamponnal fürdenem, és féltem, hogy most is simán megy-e a dolog, de hálistennek simán ment. Fertőzés nem jött, és a tiszta vízbe sem került semmi olyan, ami nem odavaló. Fatert nem akartam idegesíteni előzőleg, ezért csak utána meséltem el neki, hogy miért mondtam le a szerdát és hogy tudtam mégis fürdeni csütörtökön :-)

U.i.: később még aktuálisabb lett a téma, akit érdekel :-)

 

 

komment

Címkék: úszás szabadság menstruáció

süti beállítások módosítása