HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Beszéljünk a hüvelygombáról

2019.01.06. 12:37 csendes macska

 

Bár ne kéne. De hát ez van, tavaly decemberben életemben negyedik alkalommal rám támadt a hüvelygomba. Négy alkalom, négy különböző ok, sorba veszem őket ezennel:

Első eset: pasitól.

Kb. 18-19 éves lehettem, akkor kezdtem a szexuális életet. Mivel a hüvelygomba nagyjából egybeesett ezzel, így gondolom, hogy valószínűleg Karesztól kaphattam el, előtte még sosem volt ilyen. De persze akkor még fogalmam sem volt, hogy mi a fene lehet ez, és párhuzamot sem vontam a két dolog közt. Fiúknál, úgy tudom, többnyire nem okoz tüneteket.

Nekem viszont folyton viszketett, és ha megdörzsöltem, még jobban viszketett. Minél jobban dörzsöltem, annál jobban viszketett, így idővel rájöttem, hogy nem kéne dörzsölni. (Ezt később a kötőhártya-gyulladásnál is tapasztaltam.) Váladék is volt. Hm, mai fejjel nem tudom, miért nem mentem el dokihoz, pedig még internet sem volt, ahol beazonosíthattam volna a tüneteket. A lényeg, hogy nem csináltam vele semmit, és végül úgy két hét alatt magától elmúlt.

Második eset: a strandon.

Több év múlva olyan munkahelyen dolgoztam, ahol a dolgozók részére edzőterem volt, meg egy ’saját’ strand is. Ide elvileg csak a melóhelyi belépőnkkel lehetett bemenni. De a strand valahol a nyóckerben volt, és idővel észrevettük, hogy a kerítésen másznak be a helyi gyerekek, valamint a biztonsági őrök is előszeretettel engedik be csak úgy – ingyen – a rokonaikat. Na, lényeg a lényeg, hogy napok múlva érzem ám, hogy viszket, ég, tükörrel láttam a váladékot is.

Ekkor már elmentem dokihoz a kerületi szakrendelőbe. Kissé kínos volt, már eleve az, hogy nem csak úgy rákszűrésre megyek, hanem konkrét tüneteim is vannak, ráadásul a doki egy fiatal, helyes, szőke szemüveges srác volt. Na de orvos, orvos, szóval mondtam, hogy mi van, ő megvizsgált, közölte, hogy hüvelygomba, és felírt Canesten kenőcsöt meg kúpot. Akkor még vényköteles volt. Elhasználtam a kúpokat, a kenőcsöt, és hamar rendbe is jött.

… Az évek során rájöttem, milyen szerencsés vagyok, mert életemben eddig összesen ez volt az egyetlen alkalom, hogy strandon valamilyen fertőzést elkaptam. Kati barátnőm például ahányszor csak uszodába vagy strandra ment, MINDIG összeszedett valami nőgyógyászati fertőzést, olyannyira, hogy idővel egyszerűen abbahagyta a strandolást és SOHA nem ment vízbe. (Illetve majd rákérdezek, még mindig így van-e, de jó pár éve ezt mondta nekem.) Én pedig 41,5 év alatt mindössze ekkor, egyszer kaptam el ilyesmit! Nem is megyek azóta olyan strandra, ahol a kerítésen bemásznak a helyiek. Bár a Balatonba is bárki bemászhat, sőt a hattyúk és halak is beleszarnak, rám ez mégsem hat.

Harmadik eset: antibiotikumtól.

Néhány éve egyszer megfájdult a torkom. Elbaktattam a dokihoz, aki kiírt táppénzre és felírt antibiotikumot. OK, rá volt írva, hogy szedni kell 7 napig, nem szabad abbahagyni javulás esetén sem. Én szedtem szépen, de már a második napon rémes hasmenéseim lettek, napi három-négy, vagy öt alkalommal is akár. Ekkor már rákerestem a neten a dologra, ahol írták, hogy probiotikumot kell szedni a gyógyszer mellé. Elmentem a patikába probiotikumért, ami meg is szüntette a hasmenést, csakhogy addigra már a napi több hasmenés miatt rettenetes végbélviszketésem lett. Ami szépen átterjedt a szomszédba is, és onnan már evidens…. igen, hüvelygomba lett.

A hasmenés is vacak volt, a végbélviszketés még rémesebb, de a hüvelygombát aztán végképp utáltam. De ekkor már tudtam, mit kell tenni, a Canesten sem volt már vényköteles, így vettem kenőcsöt, kúpot, és házilag kikúráltam magam. A torokfájásom már rég nem volt sehol sem, de az antibiotikum mellékhatásaként kapott gombával még egy hónap múlva is viaskodtam. Öcsém és sógornőm halálra röhögték magukat, hogy képes voltam antibiotikumot beszedni. Addigra már én is átláttam, hogy ha egyszerűen csak fekszem, C-vitamint és bodzateát iszom vagy max. Algopyrint mellé, már rég túl lennék az egész torokfájáson, na de ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem a háziorvost?...

Negyedik eset: a stressztől/édességtől.

Ez volt most, december közepén. Egyszer csak éreztem ám, hogy viszket stb. … Most már tutira profi voltam a témában. Eszem ágában sem volt dörzsölni. Vártam pár napot, hogy múlik-e. Nem múlt. Akkor rákerestem a neten, hogy milyen fajta Canesten van, és megcéloztam azt, amiben 3 tabletta és egy kenőcs van, de az – mi ad isten! – régóta hiánycikk, így azt vettem meg, amiben 1 tabi és egy kenőcs van.

Az Aquamant úgy kellett megnéztem moziban, hogy nem csak Jason Momoa látványa miatt viszketett a … bugyim :-DDDD Utána mentem a gyógyszertárba. Ez ráadásul az a nap volt, amikor az ellenzéki tüntetők az MTVA székháza elé vonultak – szóval fel voltam dobva a film miatt, le voltam törve a gomba miatt, a tüntetést meg élénken figyeltem, és végül ezek után ágyba bújva, fekve – mert a tablettát vízszintesen kell felhelyezni – helyeztem a helyére a tablettát.

Emlékezetes nap volt :-D

Elég rossz időpontban jött a dolog, mert nem sokkal később már szabin voltam, és fürdőbe akartunk menni, de addigra a Canesten 95 %-ban helyre tette a dolgokat, így mentem is fürdőbe. Utána pedig megjött, ami végül teljesen „kimosta” a gombát.

Ez az utolsó hüvelygomba egyrészt a stressz miatt lehetett, amit az ostoba főnök egész őszi baszogatása miatt nyeltünk; másrészt paradox módon azért, mert a baszogatást abbahagyta valamikor december első napjaiban, miáltal megjött a csesztetés miatt elment étvágyam és többet ettem, sőt több édességet is, márpedig a szénhidrátban dús táplálkozás kedvez a gomba elszaporodásának.

… Persze mivel karácsony jött, nyilván nem fogyasztottam kevesebb édességet, de a gomba azért nem jött vissza, ezt le is kopogom most …

 

komment

Címkék: betegség

süti beállítások módosítása