HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Igazolványt kér a Facebook!

2019.07.24. 22:00 csendes macska

  

A múlt héten egy este be akartam lépni a Facebook-fiókomba. Már az gyanús volt, hogy nem a szokott nyitóoldalt kínálta fel (profilképem, nekem csak a jelszót kell beírni) – hanem az e-mail címemet is kérte. Be is írtam, a jelszót is, erre kérdezte, hogy milyen néven kívánok szerepelni a FB-n? Beírtam az ott használt nevemet. Erre kiírt egy párbeszédpanelt, hogy milyen fontos, hogy a való életben használt nevünkkel szerepeljünk, és most szkenneljek be és töltsek fel 3 db igazolványt, amin ott a nevem.

WTF??!

Se köpni, se nyelni nem bírtam. Még háromszor végigjátszottam a bejelentkezés folyamatát, de mindig elutasított, és mindig visszatértem ehhez az igazolványkérős képernyőhöz. Már arra is gondoltam, hogy egyszerűen beszkennelek három üres Word-dokumentumot, hogy elkussoljon, de mivel azt is írták, hogy „leellenőrzik”, tudtam, hogy ez sem járható út.

Sejtettem, az lehet a macerálás oka, hogy álnéven vagyok fent. Illetve anno a valódi nevemmel regisztráltam, jöttek is az ismerősök, de egy ponton úgy döntöttem, nem kell nekem, hogy fű-fa megtaláljon (elég ritka a nevem, nem egy Kovács Mária), mert aztán kénytelen vagyok elutasítani az ilyent, akit nem kívánok ismerősnek tudni, abból meg sértődés van, sőt ha főnökféléről van szó, még bosszúállás is. Elég bajom van ezzel. Így fogtam a vezetéknevemet és csináltam belőle álnevet. Az eddigi ismerőseim jól tudták, hogy én vagyok az, újak meg nem kellenek, illetve ha igen, majd megkérdeznek személyesen, hogy te, nem talállak a FB-n, milyen néven vagy fent?

Így természetesen igazolványom sincs erre az álnévre.

De ha az igazi nevemen lennék fent, természetesen akkor sem tölteném fel semmiféle igazolványom fotóját! Hát hülye vagyok én?! Egy Facebooknak, egy amcsi cégnek? Még az Ügyfélkapura sem tölteném fel (főleg mert a magyar állam informatikai háttere egy rakás szar), na de pont a FB-ra, ami tele van pedofillal, adathalásszal, célpontra vadászó betörővel stb.?! Igaz, írták, hogy majd hogy vigyáznak, meg nem adják ki senkinek, na de én jól tudom, hogy amit egyszer kiraktunk a netre, az ott marad.

Különben egy halom ismerősöm van fent álnéven, fejből-kapásból rajtam kívül 5 db embert tudok. Néhány, úgy mint én, a családnevét írta át, az egyik a vezetéknevéből csak a Sz.-t írja ki, egy pedig kivándorolt, és „felvett” egy új nevet az új országa nyelvén (de hivatalosan nem, ezt tudom, mert egyszer kíváncsiságból rákerestem a lakcímnyilvántartásban – ott az igazi neve van). Ezeket is baszogatják? Kati barátnőmet tuti nem, mert rákerestem és ő még nem is hallott róla.

Különben kíváncsi vagyok, hogyan „jutottak el” hozzám. Érdekes módon ez előtt az eset előtt osztottam meg  a 444.hu cikkét a szarvasi csicskáztatókról, csak annyi kommenttel, hogy „Magyarország, 2019”. Mire másnap jött ez. Nagyon érdekes…. Lehet, hogy van valami fidesznyik spicli az ismerőseim között?

Írtam kör e-mailt (gmailen) a fontosabb ismerőseimnek, hogy akikkel FB-n tartom a kapcsolatot, tudjanak róla, hogy momentán nem enged be. Voltak is megrökönyödött válaszok. De engem is érdekelt a kérdés, így rákereste a neten, hogy mi ez a faszság?

Kiderült, hogy mások is jártak már így, sőt már évekkel ezelőtt is voltak effélék. A FB felvásárolt valami céget, és így joggal kérheti az igazolványt. Sőt még az is lehet, hogy a jövőben csak személyivel lehet majd regisztrálni. Na, ez a jövő zenéje, de engem a meglévő fiókom érdekel. Nem csinálok ugyan túl sok dolgot, de három csoportnak a tagja vagyok, és például a Dementorok is a FB-n írják ki a havonta támogatandó állatmentők adatait.

Elhatároztam, ha továbbra is szívózik és nem enged be – bár több embernél pár nap múlva feloldotta a blokkolást –, akkor befejeztük, nincs több FB részemről. Eszemben sincs új, valódi profilt készíteni, mert macerás és mert „rám találhat” olyan, akinek nem kéne, volt pasitól ellenszenves kollégán keresztül hülye ügyfélig. Aztán pedig mondjuk megváltoztatnám megint a nevemet az oldalon, és kezdődne az egész elölről… Na nem, köszi.

Olvastam, hogy volt egy német csaj, aki pert indított és meg is nyerte, mert bebizonyította, hogy azért használt álnevet, hogy a tetű ügyfelei ne akadjanak rá. A bíróság neki is adott igazat; de nagy kérdés, hogy mi lesz vele igazából, mert a FB európai irodája Írországban van, így nem biztos, hogy a német bíróság döntését elfogadják.

Én persze nem megyek bírósághoz, csak el kívánom a FB-t oda, ahova valók…

Másnap este aztán sikerült mégis belépnem, olyan ravasz módszerrel, hogy az eddigi „vezetéknevemet” írtam a keresztnevem helyére és fordítva. Meglepő módon így simán beengedett.

Barbi azt javasolta, mikor kérdeztem, hogy szerinte mit kéne tennem, hogy egyszerűen ne lépjek ki a FB-ból, csak zárjam be az ablakot. Most ezt is csinálom azóta, és valóban, így „beenged”, mivelhogy ki sem jelentkeztem.

Azért kicsit aggaszt, mi van, ha jön egy betörő, vagy feljön a tulaj vagy apám a távollétemben és belép a FB-ra? Fater tutira, mert ő függő.

Szóval ez van most a Facebookkal, kurvára be vagyok rájuk rágva, és ha megint nem enged be a rendszer – mondjuk, ha véletlenül kijelentkezem – akkor részemről kapják be az összes akármimet! Dögölj meg, Zuckerberg…

komment

Címkék: internet kiborulás

süti beállítások módosítása