HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Golyóvadászat az Ázsiában

2019.10.20. 08:36 csendes macska

 

A sok gépeléstől és főleg az intenzív egérhasználattól kezd kissé kikészülni a jobb csuklóm. Na nem végzetes, meg nem is állandó, de azért fárasztó dolog. Még jó, hogy balkezes vagyok és legalább írni nem azzal a kezemmel kell :-) És sajna a szabadidőmben is sok egérhasználat van a netezés miatt, otthon.

Eszembe jutott, hogy már évek óta van otthon – mármint az ősöknél – olyan két kínai fémgolyónk, amik csilingelnek, és az ember forgathatja a tenyerében és az jó a kéz ízületeinek. De nem akartam emiatt elmenni az ősökhöz és különben is, a csilingelés hosszú távon idegesítő, így arra gondoltam, veszek magamnak új golyókat, csilingelésmenteset.

Mivel a régi golyók kínaiak voltak, logikusan kínai boltokban kezdtem a kutatást.

Elmentem az összes általam ismert kínai boltba, de – hogy rövid legyek – golyó sehol nem volt.

Hát először is a „kínai boltok” alapvetően három fajták: az elsőben kávék, csokik stb.-k vannak olcsón, a másik fajtában illatszerek és kozmetikumok vannak olcsón (e kettő közt lehet átfedés), a harmadik fajta a ruhás bolt. Ezek egyikében sem találtam semmit, aminek direkt ilyen hagyományos kínai dolgokhoz lett volna köze. Egyedül a WestEndben, egy indiai jellegű üzletben láttam egy golyós dobozt, de ott a golyók túl kicsik voltak, meg nem is kínai volt, így otthagytam.

Netes rendelésen is gondolkoztam, de letettem róla, jobb az ilyesmit személyesen látni. Meg az árak is nagy szórást mutattok. Volt jádekőből készült golyó, 7.000.- Ft-ért. Annyit azért nem adnék érte.

Az összes kínai boltot végigjártam, de golyó sehol sem volt, a józsefvárosi piacra nem voltam hajlandó kimenni, mert az egy dzsumbuj és szar környéken is van, meg nem is tudom, most éppen bezárták-e vagy működik. Így maradt utolsó esélyként az Ázsia Center. Ami meg kint van a halál fülén, még sosem voltam ott, de a Pólusban voltam és az is arra van, csak a másik irányba, szóval megkockáztathattam. De előtte megkérdeztem Carmelát, aki már gyakran járt ott, hogy az Ázsiában tulajdonképpen ugyanolyan „kínai” boltok vannak-e, mint a városban, vagy vannak ilyen hagyományos kínai izék is? Mire ő megnyugtatott, hogy persze, ez egy speciális kínai hely, van egy csomó efféle.

Ezért lecsekkoltam az útvonalat a Google Mapsen és nekivágtam egy szép napon. A busz egy életen át ment odafelé, de csak odaértünk; az Ázsiát meg már könnyen meg lehetett találni a buszvégállomástól. Sőt könnyebb volt odajutni, mint vártam. Ez pozitív érzésekkel töltött el!

Bementem az Ázsiába – két épülete van – és elkezdtem körbejárni. Olyan boltokat kerestem főleg, aminek füstölők vannak a kirakatában, mert netes tippek szerint az olyanban vannak a chi kung golyók is. Hát, rengeteg üzletnek volt füstölő a kínálatában, aztán itt meg is álltak a „hagyományos kínai dolgok”.

Őszintén szólva öt perc bóklászás után hatalmas csalódást éreztem. Kurvára nem láttam semmiféle hagyományos dolgot, golyókat a legkevésbé. Az összes bolt illatszereket, sminket meg mosószert árult, a másfajta boltok ruhákat, a harmadik fajta boltok pedig kávét/csokit/fogkrémet.

Átmentem a másik épületbe is, hátha ott vannak a jó dolgok! De ott is csak ugyanez volt. Illetve, végül, egy nagyon eldugott kis helyen, ahol nagy nehezen ráakadtam néhány kínai jellegű elefántra meg dísztárgyra, ott láttam golyókat!! Nem is egy, hanem három doboz is volt! És kb. a jó méretben. Csak sajnos nem sima volt a felületük, hanem jin-jangos mintájú, de ami még nagyobb baj, hogy csilingeltek. Az összese felvettem, és mind csilingelt. (A neten azt olvastam, hogy a csilingelés jó hatással van a lélekre, de engem kimondottan idegesít, ha filmet néznék és közben a golyó csilingel a kezemben.) Meg is kérdeztem a kínai eladót, hogy nincs-e csilingelésmentes golyó, de mondta, hogy nincs :-(

Hát ennyit erről. Rettentő mérgesen és csalódottan jöttem ki a boltból.

De amint szembesültem vele, hogy golyót itt ma nem veszek, más szemmel néztem az Ázsiára és kezdtem rájönni, hogy ez egy földi paradicsom :-) Ugyanolyan olcsó (jórészt csempészáruval teli) kínai boltok hemzsegtek, mint a Lehelen vagy bárhol máshol, ahová az ember szívesen jár. Így be is mentem egy nagyobb boltba, és otthagytam 6.500.-Ft-ot csupa olyasmire, amiket amúgy is megveszek, csak itt minden olcsóbb. Például Elmex fogkrémet vettem 700.- Ft-ért, ami a DM-ben simán ezer fölött van, valamint C-vitaminport, Davidoff kávét, Öcsémnek diákcsemegét, sőt paradiót, sokkal olcsóbban a boltinál, meg csokit és hasonlókat, amiket most nem tudnék mind felsorolni.

A kasszánál vettem észre a feliratot, hogy csak kápéval lehet fizetni. Isteni szerencse, hogy eltettem egy ötezrest indulás előtt, a másik ezerötszáz meg úgyis volt nálam. Szóval remekül feltankoltam cuccokkal, és az Ázsiába lehet, hogy teszek még pár túrát. Nem is értem, hogy fekete zoknit mi a fenéért nem vettem, amikor tíz üzletet is láttam, ahol árultak, és nekem meg folyton kilyukadnak.

Részben elégedetten, részben csalódottan mentem haza. Golyóvadászat sikertelen… Ezek után valamelyik nap mégiscsak felmentem az ősökhöz és csodák csodájára meg is találtam a nagyon régi, fém, csilingelős kínai golyókat, és el is hoztam őket magamhoz. Csodás hatással volt a csuklómra és a tenyerem ízületeire, de sajnos a csilingelés eléggé zavart.

Viszont valahonnan a tudatom mélyéről eszembe jutott, hogy mintha egyszer, régen, valamikor karácsonykor (?) mintha valamelyikünk kapott volna ugyanilyen golyókat, csak sima kőből. Az csak nem csilingel belül! De ki kapta, talán én? És ha igen, hol a fenében lehet? – Anyámék lakásában megtalálni egy ilyen viszonylag kis tárgyat, hát nagy kihívás.

Végül aztán, mikor a csodálatos önkormányzati választás napján az ősöknél jártam ebédre és dumálni, szóba hoztam a mutternak a kőből lévő kínai chi kung golyókat, hogy nem-e emlékszik-e ezekre, és tényleg volt-e ilyen és ha igen, hol lehetnek? Mire eldöcögött a szobájába és alig öt perc múlva előhozott egy kisebb piros dobozt, benne a kő golyókkal!!

Nem jáde, hanem másmilyen fajtájú kő, de az mindegy.

Olyan arcot vágtam, mint egy éhes kutya, mire nekem adta a golyókat, mire én visszaígértem neki a csilingelős fémgolyókat, de a csilingelés őt is idegesíti, szóval abban maradtunk, hogy amennyiben találok a városban valahol máshol golyót – sőt neki a kisebb is jó! – ami nem csilingel, akkor cserébe megveszem neki azokat.

Szóval most van golyóm, szoktam is tekergetni filmnézés közben, és isteni jó a tenyeremnek. Bár hangja így is van, ahogy egymáshoz súrlódik a két kő. Na de most ez legyen a legnagyobb bajom :-D Ha ezt előre tudtam volna, nem megyek el egészen az Ázsiáig, viszont akkor meg nem tudtam volna meg, milyen kis pöpec hely az Ázsia.

komment

Címkék: vásárlás

süti beállítások módosítása