HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Géza a Barátokköztben, Eredet a moziban

2020.08.25. 23:00 csendes macska

 

Fellendült a kultúréletem :-D Ezt az izét, Barátokköztöt soha a büdös életben nem néztem, illetve csak csatornák közti kapcsolgatás idején kb. 20 másodpercig, amikor is fintorogva továbbléptem a mű díszletek meg a Szomszédok-szerű dialógusok miatt. Azonban Egyházi Géza FB-oldalán egyszercsak azt láttam, hogy majd Géza is fog szerepelni ebben!

Na, ez remek! Akkor majd biztosan nézem. Műsorújságot ugyan már rég nem veszek (alig nézek tévét), neten a műsort megnézni lusta voltam, de gondoltam, hogy majd Géza oldala jelezni fogja, hogy: „hülyék, holnap este figyeljetek!”

Egy reggel aztán 4.55-kor a kávém fölött félálomban láttam is, hogy Géza oldala valóban jelzett, ezelőtt 7 órával, hogy „na most lesz!” Kösz… Pont mikor indult az adás, szóval erről lemaradtam vazze. Nem lehetett volna kicsit korábban szólni… Szerencsére volt valami ismétlés, arra ráállítottam Muttert, hogy vegye föl nekem.

Anyám föl is vette, szerencsére Géza több epizódban is szerepelt, nagyon helyesen :-) A legközelebbi ősök-látogatáskor ezeket szépen végig is néztük.

Már nagyon aktuális volt, hisz a bioritmusomhoz hozzátartozik az évi (legalább!) egy-egy Sakk-, illetve Vámpírok Bálja-előadás, és mivel ezek idén elmaradtak a tetves vírus miatt, így komoly musical- és Géza-elvonásom volt. Hálistennek, volt annyi eszem, hogy tavaly novemberben a Nyomorultakat legalább megnézzem a Madáchban, most pedig, hálistennek, Gézát a Jóisten belepakolta a Barátokköztbe, így mégiscsak láthatom idén nyáron is, még ha csak így is :-)

Beletekerve végignéztük a Gézás jeleneteket, amik nagyon kellemesek voltak. Itt ugyan nem énekelt, de azért igazán jó volt, noha egy ellenszenves alakot játszott, de az kit érdekel? Javert se volt kedves :-D Filmben, prózai szerepben még sosem láttam Gézát és nagyon tetszett, bár ezt előre tudtam. Filmen még talán jobb is látni őt, mint színpadon, hisz itt vannak közeliek is, míg színházban csak a helyemről, a 8. sorból láthatom. Például a tévében jobban látszik, hogy milyen szép magas és milyen aranyos göndör haja van, és milyen szépen le van barnulva.

Gondoltam, majd itthon figyelem tovább a sorozatot, hátha azért még felbukkan benne ezután a pár epizód után is később, de megdöbbenve láttam, hogy a tévémen nincs RTL Klub, sem TV2. Ez meg hogy lehet? Nem hinném, hogy van ilyen tévécsomag, valszeg az előttem lakók elállították a csatornákat valahogy. No nem baj, talán a neten is megtalálom a vonatkozó epizódokat, illetve Géza oldala majd biztos megírja, ha lesz még.

Mikor Mutterral – Frei kávézás után, mmm… szép nap :-) - néztük az eddigi utolsó Gézás Barátokköztöt, ott láttunk egy enyhén ismerős, mérsékelten dekoratív fickót. Persze csak beletekerve néztem – engem csak Géza érdekelt –, de a fickó tényleg ismerősnek tűnt; mondtam anyámnak, hogy ez olyan, mint a Damu Roland öregebben. Valszeg ennyire megöregedett a Damu. Érdekes. Az epizód végén a stáblistán láttam aztán, hogy nem a Damu volt, hanem Földes Tamás (hja, az én arcmemóriám…)

Ettől nőtt a szememben az RTL, mert a Földes is musicalszínész (legalábbis én musicalekben láttam az Operettben, több ízben is). Na végre! Mióta mondogatom én – mármint magamban, és haveroknak –, hogy a musicalszínészeket is igazán lehetne filmben mutogatni?!

Elsősorban persze Gézát, aki magas, helyes, humoros, jó a hangja (beszélve is), és ha nem is egy Olivier, de azért elég hitelesen tud játszani. De rajta kívül is sok kimondottan jó színészt láttam a musicalekben az évek során.

… Jó, az elmúlt pár évben nem járok annyit színházba, mint régebben, amikor az előző sógornőm ’miatt’ csomó musicalt és musical-estet láttunk sok jó énekes/színésszel, de azért pár év alatt sok változás nem történhetett. Miért kell a magyar filmekbe mindig ugyanazt a 20-30 embert beletenni? Itt van például Géza; de mondhatnám a Sakkból Szemenyeit is, akit ugyan eddig csak a Sakkban láttam (és ott zseniális), meg a Bálban (ott nem annyira, de Herbert nem is neki való). Szerintem ő óriásit alakítana bármilyen filmben. De most lusta vagyok felsorolni az összes tehetséges színészt, aki főleg musicalekben fordul elő, de, ha ezt olvassa valami illetékes, igazán lehetne közülük is válogatni a magyar filmekhez vagy tévésorozatokhoz. Géza és a Földes szerepeltetése már egy nagyon jó irány, kifejezetten megdicsérem ezúton az RTL Klubot, hogy ilyen tehetséges, filmes körökben „ismeretlen” színészeket szed elő és mutat meg nekünk a tévében.

Géza pedig főleg szerepeljen még sok más filmben is!! :-) - mert a színházi előadás elszáll, mint a füst, de a film megmarad!

Volt a közelmúltban más kellemes kulturális élményem is, ez pedig az Eredet moziban, ami idén 10 éves, és emiatt újra behozták a filmvászonra. Ugyan annak idején kétszer láttam moziban, és DVD-n is megvan természetesen, de annyira bírom ezt a filmet, hogy nem sajnáltam rá az 1.950.- Ft-ot, felkerekedtem és mentem az Allee moziba, annak ellenére, hogy tudtam, csak lézengeni fogunk a nézőtéren, az előzetes foglalások alapján. Online is elérhető a film, nyilván kevés a fanatikus, aki moziban is látni akarja. De én ilyen vagyok :-)

A 14.30-as előadásra mentem, azonban csak a bejáratnál vettem észre, hogy a 15.30-asra adott jegyet a srác. Vagy én mondtam rosszul, vagy ő értette félre. Mehettem volna a fél négyesre, de akkor a film végére éhen halok, amellett én mostakarom, ha már itt vagyok! Így visszacseréltettem a jegyet és beültem.

Lement a félóra előzetes, aztán pedig, mikor a filmet kellett volna kezdeni, hirtelen bejött a Tenetről készített kisfilm. Óóóó, bazzeg…! Csak ekkor esett le, hogy úgy hirdették az Eredet mozit, hogy előtte a Tenet-kisfilmet is leadják, és az milyen jó lesz.

Csakhogy nekem ez nem jó, két okból: egyrészt a Tenetet moziban akarom majd látni, egyáltalán nem érdekel, hogy milyen trükköt hogy csináltak, meg egyáltalán, semmit nem akarok tudni a traileren kívül. Én minden meglepetéssel a moziban akarok majd szembesülni! A „hogyan készült” majd utána jöjjön! Így direkt nem néztem oda, a fülemet is igyekeztem becsukni az angol szöveg elől.

A másik kellemetlen ok az volt, hogy menstruáltam, elég erősen, és az Eredet maga sem éppen rövid film, pláne előtte a baromi sok reklám, és most még ez a Tenet-kisfilm is, hát izé… Na de ekkor épp befejeződött a kisfilm (rohadt hosszú volt). Végre, az Eredet!

… De nem az Eredet kezdődött még ekkor sem!, hanem a rendező kezdett megint pofázni, hogy így tíz éve készült az Eredet, meg úgy tíz éve készült, és mi volt azóta, és milyen reakciók voltak… A jó anyátokat, azt! Nekem megtelik a tamponom… Felpattantam és kirohantam a mosdóba, kicseréltem a tampont és visszasprinteltem a helyemre, és ezt nagyon jól tettem, mert ezután 10 másodperccel végre kezdték az Eredetet, amiért eleve eljöttem; mintegy háromnegyed órával a kiírt kezdés után. (Soha többé nem jövök olyan mozifilmre, ami előtt valami másmilyen kisfilmet leadnak, az tuti fix!)

Megjegyzem, rajtam kívül csak másik 2 vagy 3 db ember volt a nézőtéren, de hol érdekelt ez engem…

Az Eredet így tizedik nézésre is éppolyan jó volt, mint mindig. Hiába hosszú film, de egy pillanatra sem untam. Már a kezdés is király volt, és mikor már épp nagyon tetszett a film, akkor még ráadásul felbukkant Tom Hardy, a szívem (egy másik) csücske, akit imádok, és akivel majdnem egyidős vagyok, úgyhogy nála nem kell számolgatnom, melyik filmben hány éves volt.

A 150 vagy hány perc jóformán elrepült és nagyon elégedetten jöttem ki a moziból, szinte teljesen elfelejtve az előtte lévő kellemetlenségeket.

… Azért a jövőben jobban utánanézek az apróbetűs résznek minden moziműsornál, nehogy még egyszer belefussak olyasmibe, hogy egy kellemes film előtt valami mást nyomnak le a torkomon. Képzeljük el, hogy beülök a Café Freibe egy finom erős tejeskávéra, mire azt mondják, hogy OK, de előtte kapsz egy tányér halászlevet! Persze szeretem a halászlevet is, de ha tejeskávéra vágyom, akkor tejeskávét akarok és pont.

 

komment

Címkék: mozi filmek pasik menstruáció

süti beállítások módosítása