HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

A zsarolóvírusos e-mail

2021.12.13. 02:00 csendes macska

  

Már jó sok hónapja érkezett az egyik freemailes címemre egy ún. zsarolóvírusos e-mail. Csak nem írtam róla, mert végül is nem történt semmi…. De most, még mielőtt elfelejteném!

Az e-mail a saját címemről érkezett, mintha én írtam volna magamnak. Ezen persze már alapból elcsodálkoztam. Valami olyasmi volt a szövege, hogy „megszerezték a gépem feletti uralmat” (hajjaj), és hogy amint látom, be tudnak hatolni a gépembe és látják, amit „csinálok”. És fizessek ennyi meg annyi értékű bitcoint (akkor átszámítottam, valami 25.000.- Ft körül jött ki), különben nyilvánosságra kerül, hogy mit csinálok, amikor „kényes oldalakat látogatok”. Erre van két napom!

Kicsit ugyan ideges lettem, de istenigazából nem izgatott a dolog. Elsősorban azért, mert bitcoinban akarták a váltságdíjat, márpedig én bitcoinnal eddig sem foglalkoztam és ezután sem fogok. Fingom nincs, honnan lehetne szerezni, vagy beváltani, vagy bányászni vagy honnan a vérből csinálják azt. Leginkább csak az Agymenők vonatkozó epizódjában hallottam róla.

Másrészt, már írtam, hogy viszonyulok a kéregetőkhöz, illetve általában azokhoz, akik kurvára minden ellenszolgáltatás nélkül akarnak pénzt tőlem…. Ha valaki 25.000.- Ft-ot akar tőlem dollárban vagy bitcoinban vagy rózsaszínű flamingóban, hát én nem mozdítom érte a kisujjamat se, kapja be az illető. Már csak elvből sem!

… Különben is késő este olvastam el ezt a mailt, napokkal azután, hogy elküldték nekem, holtfáradtan, ezért is nem lettem annyira ideges tőle.

Harmadrészt pedig végiggondoltam – de már csak másnap – hogy ugyan miféle „kényes” oldalakat látogatok én a neten…. Jó, gyakran feljárok pár politizálós fórumra, de alapvetően a Határátkelő, Bezzeganya, hvg.hu FB-oldala és más efféle területeken mászkálok. Azt hiszem, ezek egyike sem valami véres dolog. Még a Kurucinfóra is vagy egy éve mentem fel utoljára, valami – közmédiában elsikált – ügynek utánaolvasni. Alighanem arra gondolt a mail feladója, hogy amikor pornót nézek.

Na de én nem nézek pornót, főleg azért, mert tudom, hogy tele van vírussal a legtöbb pornóoldal, és/vagy fizetős, meg energiám sincs efféléhez már késő este, illetve mért néznék ilyesmit, van nekem fantáziám.

Itt már rájöttem, hogy ez valószínűleg valami sok címzettnek elküldött levél, és úgy gondolta a zsaroló, hogy ha csak egy részük fizet, már úgy is megéri neki.

A pornónézéssel és a laptop előtti maszturbálással kapcsolatban közben eszembe jutott az is, hogy a laptopom kamerája eleve le volt ragasztva, mikor megvettem; ha nem lett volna, én ragasztottam volna le. Tehát bármit csinálok a gép előtt, azt nem lehet látni.

Végül nem csináltam semmit. Kicsit paráztam, mikor letelt a két nap, hogy most mi lesz, de nem lett semmi. Ez már több hónapja volt, valamivel azután, hogy regisztráltam az oltásra. Rögtön gondoltam is, hogy tessék, megadom a(z egyik) mailcímemet a Rogán-csürhének, és máris jön a zsaroló mail; de aztán rájöttem, hogy nem is ezzel a freemaillel regisztráltam oltásra, hanem a másikkal. – Kettő freemailem van, amit ilyen lényegtelen dolgokra, könyvrendelés, kormánypropaganda stb. használok.

Jó, hát ez a mailcím elég sok helyen szerepelt már az évek során, csomó webáruházban ezzel regisztráltam, nyilvánvalóan ezért jött ide a zsarolólevél.

Közben jöttek még ehhez hasonló bepróbálkozások, amiken azóta már csak röhögök. Például az MVM Zrt. nevében, hogy elmaradásban vagyok a számlámmal és fizessek. Ezen viszont már az első pillanatban csak vihogtam, mivel momentán egyáltalán nincs a nevemen villany-előfizetés, de ha lenne, nem erre a gagyi freemailre regisztrálnám azt.

Ez az MVM-kamu többször is jött, és megfordult a fejemben, hogy írok valami rohadt gúnyos válaszlevelet, például hogy: „Ó, úúúúúúúúúgy sajnálom, hogy elmaradtam a számlafizetéssel! Be is megyek holnap hozzátok személyesen az MVM ügyfélszolgálatára, és rendezem, OK? Viszem is magammal ezt a mailt kinyomtatva.” Vagy: „Oh, hirtelen nem emlékszem, hogy az ügyfeletek lennék, megküldenéd légyszi azt a szerződést, amit én írtam alá ez ügyben?”

De aztán nem mertem, mert féltem, hogy még a végén küldenek valami olyan vírust, ami tényleg tönkrebassza a laptopot.

Erről a kétfajta lopólevélről azóta már a sajtóban is olvastam, meg még a munkahelyi informatikusok is írtak körmailt, szóval, nem csak velem szórakoznak efféle buta próbálkozásokkal.

Természetes, hogy egy kanyit sem fizettem egyiknek sem, és gondolom, senki, akinek van egy kis esze. De azért elég dühítő belegondolni, hogy vannak esetleg olyanok, akik fizetnek, mert tájékozatlanok vagy hiszékenyek vagy mindkettő…. Jó lenne, ha lenne egy Salander-féle hacker haverom, és ő megszívatná a nevemben az ilyen köcsögöket >:-)

komment

Címkék: internet pénz

süti beállítások módosítása