HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Stühmer szaloncukor-kínálata

2023.11.22. 03:00 csendes macska

 

Itt a november közepe. Már lehet kapni szaloncukrot. Többször írtam, hogy sokáig nem voltam hajlandó venni ezekből a „mostani” szaloncukikból, mert nekem „a” szaloncukor a gyerekkori konzum; de aztán a Szamos és Stühmer választéka megragadott és fogva tartott :-D

Szamosból csak keveset szoktam, elvégre – nagyjából – a marcipán valamiféle kombinációi, kivéve a rózsaszín csokisat, amit imádok. De a Stühmer!... Sajnos, már évek óta veszem, sőt karácsony után, mikor már le van akciózva, akkor kilószámra ;-) Februárban, mikor öt forintért utánad vágják a maradékot, meg pláne.

De a Stühmer valahogy úgy állítja össze a szaloncukrait, hogy az, ami tavaly nekem a legjobban ízlett, idén még véletlenül se legyen kapható.

Mondok példát. Pár éve volt a mákos. Egyszerűen imádtam. Tejcsoki, mákos töltelék, ez a legjobb a földön; amúgy is imádom a mákos dolgokat. Alig vártam, hogy következő évben vehessek belőle két kilót.

Következő évben nem volt mákos egyáltalán.

Aztán valamikor kihirdették a karácsonyi különlegességek között, hogy mákos tejcsokiból táblás csoki, az viszont lesz! Juhéj! Azonnal rohantam a Stühmer márkaboltba. – Szaloncukor, táblás csoki, nekem végül is mindegy, fő a tejcsoki és a mák!

„Hol a mákos tejcsoki?!” – rontottam rá az eladókra.

Hááát, az még nem jött…. Mondom, és fog majd?! Hááááát, biztosan. Mondom, mert ott van a honlapjukon. Jaaaaa? Akkor majd biztos lesz…

Hetente visszajártam a Stühmer boltokba (de felváltva, nem mindig ugyanabba :-D)

Mákos táblás csoki abban az évben nem lett, holott a honlapjukon szerepelt. A qrva anyjukat!

Tavaly télen viszont lett újra mákos szaloncukor, X év kihagyás után. Csak úgy ötletszerűen. Be is vásároltam belőle rendesen, de azt az eufóriát már nem éreztem, mivel a kimaradt években letettem a mákos szaloncukiról, és már nem is mertem remélni, így olyan sokat nem vásároltam belőle, mint akkor korábban vettem volna.

No de tavaly felfedeztem az Eszterházy szaloncukrot! – Ez, szerencsémre, karácsony után történt, amikor már sokkal olcsóbb volt ;-) Nem is tetszett a csomagolása, nem is nagyon érdekelt, de azért új íz, megkóstolom…

Baromi finom volt. Alul ét(?)csoki, felül fehércsoki, középen diós töltelék; imádom a diós csokikat… Onnantól kezdve február közepéig rendszeresen jártam a Stühmer boltokat, és gyakorlatilag felvásároltam az Eszterházykat mindenhol.

Már arcról megismertek. Már az ég felé emelte a tekintetét az eladó, ha beléptem; és inkább elbújt a raktárba. Fontolgattam, hogy szőke parókában vagy napszemüvegben megyek Eszterházyt vásárolni.

Szaloncukor szempontból már tavasztól kezdve örömmel vártam a novembert, amikor majd újra Eszterházyt ehetek. Már azt is megterveztem, hogy Fatert és a haverjaimat fogom strómanként alkalmazni, mindenki menjen és vegyen fél-fél kilókat, aztán majd én átveszem tőlük :-D – mert az elég ciki, ha egyetlen ember vásárolja fel Budapesten az összes Eszterházyt.

Ki is került a netre a szaloncukor-kínálat. Volt ott minden (nem minden, mert mákos, az nem volt!) – csak pont egyedül, kizárólag az Eszterházyhoz volt odaírva, hogy „kifogyott”, meg „nem rendelhető”, meg „jelenleg nem kapható”.

Arra gondoltam, hogy a Stühmer direkt úgy állítja össze az aktuális évi szaloncukor-kínálatát, hogy az a fajta még véletlenül se szerepeljen benne, ami nekem előző évben a legjobban ízlett.

Láttam lelki szemeimmel, ahogy összedugják a fejeiket a menedzserek:

- Melyik típust is szerette a Csendes Macska legjobban tavaly? A mákosat/az Eszterházyt? No, akkor azt kihúzzuk a választékról!

Lehet, hogy a Stühmertől egy kém van a közelemben, mint Cynthia Lllanvyganban :-D És amikor én gyanútlanul elmesélem (mindenkinek), hogy milyen finom az X ízű szaloncukor, már megy is a titkos távirat a Stühmer főhadiszállására: „Eszterházyval leállni. Stop!”

Pár szem másmilyen ízűt azért vettem, és az eladótól, jól a szemébe nézve, azért megkérdeztem, hogy: „De ugye lesz majd Eszterházy is?!” (De ezekből a másmilyenekből alig ettem, felét elajándékoztam, mert mostanában nonstop meg vagyok fázva és mézet zabálok ezerrel.)

Mindegyik mondta, hogy hát szerintük lesz, csak most még nincs.

A Deákon az újonnan nyílt boltban még csevegni is leálltam az eladóval, mint anyám szokta, és elárultam, hogy én azt csak tavaly fedeztem fel (mármint az Eszterházyt), és február óta várom, hogy újra ehessek belőle. Erre megszánt és elárulta, hogy a GoBuda Centerben lévő üzletükben biztos van, mert ott mindenből van.

Fogalmam sem volt, mi az a GoBuda, a netről néztem ki, hogy az Europark vagy az Eurocenter; már akkor se tudtam megkülönböztetni a kettőt egymástól – a másik a Határ útnál van, azt is átnevezték, ennek az óbudainak pedig humorosan GoBuda lett a neve. Párszor moziba jártam ott, de amúgy eléggé kiesik. De most elhatároztam, hogy az Eszterházy miatt kimegyek oda, és el nem jövök anélkül.

Sajnos, pont aznap rémesen voltam, rohadt hideg volt és a köcsög villamos kimaradt és késett is, szóval roppant rosszkedvűen értem oda. Azonban a Stühmert könnyen megtaláltam, mert rögtön a bejárat mellett volt. Berúgtam az ajtót és rávetődtem a szaloncukrokra!

Aztán legörbült a szám, mert Eszterházy nem volt.

Jött az eladó, mondtam, hogy mi kéne…. Hát, az még nincs. Mondom, DE MAJD LESZ?!

Ó, hát igen – megnézte a falra kitett választékot – mert itt is szerepel a listán, csak valószínűleg a gyártás végére került. Mert a (mittudomén) almás-fahéjas is tök későn érkezett, de már itt van.

Ettől megkönnyebbültem. És persze elfogott a kísértés, hogy összevásároljak két marékkal a többi szaloncukorból, de aztán letettem róla; minek költsek, és már csak azért is tanulja meg a Stühmer, hogy vagy Eszterházyt veszek, vagy semmit! :-P Illetve, legyen észrevéve és továbbítva felfelé, hogy „jaj, főnökök, nagyon keresik már a vevők az Eszterházyt!”

Eltelt pár nap. Azt a stratégiát találtam ki, hogy most nem követem el a korábbi évek hibáját, amikor ugyanis hetente-kéthetente vásárolgattam egy-egy zacskó szaloncukrot, végül lett két mázsa, aminek a zömét én magam ettem meg :-D Most egyszer veszek egy zacskóval a többiből; aztán semmit – a leárazásokig ;-) – csak ha majd lesz Eszterházy, mert abból természetesen feltankolok.

Ez az egy zacskós vásárlás pont ma történt meg, sajnos viszonylag sokat sikerült vennem, inkább le sem írom, mennyit. De az az előnye, hogy december folyamán már abszolút nem kell szaloncukorral foglalkoznom, legfeljebb ha a hagyományos Bonbonetti konzumot megveszem majd ;-)

Amúgy azt hozzá kell tennem, hogy természetesen nemcsak a mákos meg az Eszterházy szaloncukkereket szeretem, hanem a teljes választéknak legalább a negyede kifejezett kedvencem, a többiből is majdnem mindegyik ízlik. Talán egy-kettő volt, ami nem jött be, pl. a birspálinkás, meg volt olyan, ami pont olyan ízű volt, mint valamelyik táblás csokijuk. Szóval szeretem én szinte az összeset, de azért az röhejes, hogy az az egy-két fajta, amit kifejezetten nagyon-nagyon szeretek, na az pont az az egy-két fajta, amit kiszednek jövőre a választékból, vagy pedig egy hónappal később teszik ki a boltokba, mint az összes többit.

Vajon ki lehet a kém??!

Most várok. Illetve hetente bedugom a szememet a márkaboltokba, mint a csiga, lecsekkolni az Eszterházy meglétét vagy nem létét :-D

(Azért kíváncsi lennék, mi történne, ha idén valamelyik standard ízre kattannék rá.

- Főnök, baj van! A Macskának idén az étcsokis trüffeles/aranydesszertes stb. ízlik!

- A rohadt életbe!! No de ez van, akkor jövőre azt vesszük ki a kínálatból…)

Frissítés: a poszt élesedése után néhány nappal a Mammutban láttam Eszterházyt!! :-) Már majdnem vettem, de szerencsére: a., az eladó nagy beszélgetésben volt másvalakivel, b., tudtam, ha most veszek, azt még ma felzabálom, és ami a fő: c., eszembe jutott, hogy a Stühmer saját boltjaiban „csak” 10.990.- Ft/kg, míg ezeken a bevásárlóközponti standokon 14.990.- Ft/kg; hát teljesen hülye még én sem vagyok. Így a Mammutban nem vettem, hanem a következő két napban három különböző helyről összevásároltam összesen mintegy 5 kg-nyit, és most csak enyhén túlzok :-D

Sőt, vettem Szamos Eszterházyt is az összehasonlítás végett, és az is nagyon finom, de a Stühmeré nagyságrendekkel jobb.

Másik frissítés: azóta megtapasztaltam, hogy a Deák téri új Stühmerben 450.- Ft az Arany és Ezüst kocka, míg a többi márkaboltban 309.- Ft. De ez még hagyján, de Kati barátnőm, aki arrafelé dolgozik, konkrétan rákérdezett, lesz-e Eszterházy, és közölték, hogy ott ugyan nem, mert "nincs rá igény" (wtf??) Ergo a Deák téri egység a pénzes turistákra van becélozva, sz'al én tuti nem fogok odajárni ezentúl. 450.- Ft-os Arany kocka, komolyan! ÉS még Eszterházy szaloncukruk sincs... 

 

komment

Címkék: vásárlás édesség

süti beállítások módosítása