HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Vegyek fehérzaj-gépet?

2021.09.14. 10:00 csendes macska

  

Pár napja kezdtem morfondírozni azon, beruházzak-e egy ún. fehérzaj-gépbe. Nem kimondottan olcsó, viszont a jó alvásminőségért mindent…

Előzmény, természetesen, a szomszédok és a vékony fal :-D Mióta éjjel rádióval alszom, azóta vagy 50 %-kal javult az alvásom, hiszen ha rákezdik, én csak bekapcsolóm az Inforádiót és kész. Néha ugyan még azon is átszűrődik, ha pofáznak, viszont a., a rádió elnyomja a nagyját, b., ők is meghallják a falon – tőlem – áthallatszó hangot, és idővel elkussolnak.

A kezdeti időszakhoz képest, amikor éjjel fél kettő és négy között képesek voltak hangos diszkózenét is nyomatni és óbégatni is mellé, ez már fantasztikus fejlődés.

Még jobb, hogy néha itthon sem alszanak, vagy csak az egyik példány, amely képes csöndben meglenni, így ilyenkor be se kapcsolom a rádiót, vagy csak megelőzésképpen, és ha tényleg csönd van, akkor az éjszakai pisiléskor lecsavarom a hangot (igazán csöndben a legjobb szunyálni).

Különben napközben is ez van, ha hazajönnek és nagyon zavaróan pofáznak, hát bekapcsolom a tévét kellemes hangosra, akkor észreveszik magukat, vagy csak elfáradnak félóra után. De napközben nem is érdekel, csak az alvásom.

Már olvastam korábban is, hogy a fehér zaj direkt ilyen alvásproblémákra nagyon jó. Állítólag olyan frekvencián szól ez az állandó, kvázi aláfestő zaj, ami „elnyomja” a környezet további zajait, és az agyhullámokat álomba ringatja és/vagy megnyugtatja. Csecsemőket is altatnak így. Most kevés melónk volt a héten, így a munkahelyen elolvastam egy-két cikket és erősen dicsérték a fehér zajt, mint alvássegítő eszközt.

Emiatt valamelyik este bekapcsolva hagytam a laptopot – pedig nem szeretek úgy aludni –, miután a Youtube-on beállítottam egy 10 óra hosszúságú fehér zaj műsort. Valóban hatásos volt! Igazán nem volt hangos, de mégis, ez az állandó háttérzaj – hóviharra emlékeztetett – tényleg elnyomta a szomszédok pampogását, mintha egy ugrándozó háziegérre terítenénk egy vastag báránybőr takarót.

Úgy elaludtam, hogy konkrétan filmszakadásom volt, se kép, se hang, aztán az éjszaka közepén recsegésre ébredtem: akkor merült le a laptop aksija. Újraindítani lusta voltam, ezért a laptopot kikapcsoltam és a rádiót kapcsoltam be halkra, és az éjszaka második felét is remekül végigaludtam. Charlie fiam, csoda történt! :-)

Másnap még utánaolvastam a dolognak – mondtam, ezen a héten kevés volt a meló ;-) – és azt írták, van olyan is, hogy rózsaszín zaj, aminek kicsit másmilyen a frekvenciája, és az pedig nem a csecsemőknek, hanem inkább a felnőtt és idősebb embereknek hatékony. Hát, nekem a fehér is jó volt, de nosza!

Aznap este bedugtam a laptop töltőjét és beállítottam egy 10 óra hosszúságú rózsaszín zajt a YT-n. Ezzel is igen jó volt az alvás. Ez nem annyira hóviharra, mint inkább esőre emlékeztetett. Csak az volt a baj, hogy a hangerőt ezúttal nem tudtam jól eltalálni, és kicsit talán hangos lett, de hát lefekvés előtt állítottam be, ami relatíve korán van – miután 4.30-kor kelek –, és akkor még az utcai forgalom, meg a szomszédok társalkodása is élénken zajlott. De éjszaka, mikor felkeltem pisilni, már kissé hangos volt a rózsaszín háttérzaj, mivel addigra a többi már majdnem teljesen megszűnt. Ezért ekkor lejjebb vettem a YT hangerejét, de természetesen nem kapcsoltam ki, hiszen ezeknél a későn kelő-franc tudja, mit dolgozó szomszédoknál tök gyakori, hogy éjjel fél kettőkor nekifognak beszélgetni. Ezt megelőzendő a rózsaszín zaj bekapcsolva maradt. Remek alvás volt.

A harmadik éjjel visszatértem a fehér zajhoz, roppant jó volt, de azért most már kezdtem kicsit aggódni a laptop miatt. Mennyire jó vajon, ha egész éjjel be van kapcsolva? Jó, az az „egész éjjel” mondjuk 21.40-től 4.30-ig, nem egy örökkévalóság, de azért mégis… Nem biztos, hogy jót tesz neki.

Na ezen a napon fordult meg először a fejemben, hogy talán kéne venni konkrétan egy fehérzaj-gépet. Lehet ilyeneket venni, azt már tudtam, csak eddig nem különösebben érdekelt. De most, mivel aktualitása van, és látom, hogy vagy 40-50 %-kal javult az alvásminőségem, komolyan elgondolkodtam a dolgon….

Megjegyzem, a legutolsó éjjel már nem kapcsoltam be a laptopot, csak az Inforádió ment, és el is tudtam aludni, viszont éjfélkor felébredtem pisilni és a szomszédságban beszélgetés folyt, a falam az ágy fejénél van, ők meg a vékony fal túloldalán – így fogtam magam, és felcseréltem a lábamat a fejemmel, mármint a párnát az ágy másik végéhez tettem és így aludtam. A rádió természetesen maradt bekapcsolva. Tudtam, hogy most a másik irányban alszom, de mégis, mikor megszólalt az ébresztő, hosszú másodpercekig kellett orientálódnom, hogy most hol is vagyok? hol a telefon, hol az éjjeli lámpa? :-D De így is tudtam aludni, a vékony faltól távolabbi fülekkel.

Hát így jutottam el a fehérzaj-gép gondolatáig. Nem olcsó dolog egy ilyen, de viszont ha tényleg beválik – és miért ne válna be –, akkor sokáig hasznát veszem, ha neadjisten még máskor is lesznek dumálós szomszédok, vagy valami miatt nehezen alszom el. Nem akarom mindig a laptopot koptatni, és amíg ezek itt laknak, úgy néz ki, majd' minden éjjelre kell valami tompító zaj. A rádió is remek, és lehet, hogy felváltva fogom majd használni a kettőt.

Egyedül az ára riasztó a fehérzaj-gépnek, mivel 25 rugó(nál is több)…. No de, ha cserébe ki tudom aludni magam akár minden éjjel, sőt, még nappal is bekapcsolhatom, ha zavar a pampogás! Én nem vagyok az a típus, mint pl. Barbi kolléganőm, aki mellett ágyút is sütögethetnek, ha egyszer elaludt. Én felébredek arra is, ha egy légy köhög az utca túlsó végén. És ki kell aludnom magam.

Szóval ezen gondolkodom…. 90 % a valószínűsége, hogy végül is megveszem ezt a kütyüt. Csak a pénzt sajnálom tényleg, főleg, hogy megfogadtam, most, hogy itt az ősz, az utolsó kiruccanásomon is túl leszek pár nap múlva, bizisten visszafogom a költekezést, és spórolósan fogok élni. Jön a november, Tesóm szülinapja, aztán a december, amikor nem csak karácsony lesz, hanem a fél család szüli- és névnapja is egyben. Erre pont most akarok kiadni 25+ rugót. … Hmmm… Hát, nem egy jó dolog, de nem heroint veszek rajta vagy cigarettát, hanem egy hasznos eszközt, ami remélhetőleg az összes jövőbeni jó alvásom záloga lesz. Lehetnek még ilyen pofázós szomszédaim – remélem azért, hogy nem – és kell még aludnom az életben.

Lehet, hogy röhejesen hangzik, hogy egy szerkezet kell ahhoz, hogy becsületesen tudjak aludni, de mit csináljak? Rossz alvó vagyok, vékony a fal, sok kávét iszom, és a fehér/rózsaszín zaj már három egymást követő éjjelen bevált.

Ha teljesen eldöntöttem, megvettem és beüzemeltem az eszközt, feltétlenül leírom, hogy vált be. Addig drukkoljatok! :-)

komment

Címkék: alvás

süti beállítások módosítása