HTML

a hallgatag macska naplója

Ezt személyes blognak szánom ("csak én és a világ angolul beszélő része tudhatja" :-). Lusta vagyok kézzel írni a naplót, a tinta is elmosódik egy idő után. Olyasmiről írok, ami velem történik, vagy ami arról jut eszembe. Tekintve, hogy főállású, (harmincas) negyvenes irodai patkány vagyok, borítékolhatóan nem lesz 007-es szintű a feszültségfaktor: könyvek, filmek, munka, család, töprengés.

Friss topikok

Könyvek, szabadság

2023.12.09. 16:00 csendes macska

 

Az utóbbi napokban egy dolog tartott megszállva, mint Gollamot a Drágaszág :-D És egy fontos tanulságot megjegyeztem: Ha egy könyv megjelenését nagyon várod, akkor ne jegyezd elő, ne rendeld meg, hanem amint kijön, menj a boltba és vedd meg fizikailag, már ha azt akarod, hogy a kezedben legyen mielőbb!

Ezen a héten részben szabin vagyok, és két könyv megrendelése/megvásárlása foglalkoztatott.

A soron következő Cormoran Strike-regény  megjelenése először november vége volt, aztán – naná! – átcsúszott december 5-re. Én szabit terveztem december 4-5-re, mivel ki kellett írnunk a maradékokat, de aztán rájöttem, hogy fizetés csak 5-én jön, ergo a karácsonyi vásárlás is csak azt követően mehet. ÉS akkor már kijön a Hömpölygő sír* is, és a szabim alatt, felváltva a shoppingolással, olvashatom! :-) (*Sajnos, ennek a sorozatnak a magyar címei, az első kettőt leszámítva, valami szörnyűek, de hát ez van.)

December legelején olvastam valahol arról, hogy van egy érdekes és vicces magyar könyv, amit egy kórboncnok írt, olyasmi, mint a Bélügyek, és marha vicces stb. Na, gondoltam, ez igazán nekem való, mindig érdekelt az ilyesmi, bár az igaz, hogy boncoláson még sosem jártam és nem is tervezem, de azért az információk érdekelnek.

Mentem is a két szokásos online könyvesboltomba megrendelni. De egyikben sem volt elérhető. Micsoda?! Nekem az a könyv márpedig kell!

Ezután végignéztem az összes létező könyvrendelős weboldalt, amit csak ismerek, de 35 helyen nem volt, legfeljebb előjegyezhetőként. Egyetlen helyen volt, valami magánembernél a Vaterán, de csak helyben adja át személyesen, vidéken. Annyira azért nem kell, hogy még több ezer forintos vonatjegyet is fizessek.

Ekkor már úgy éreztem, ha a fene fenét eszik is, ha ez a világ legrosszabb könyve, nekem most már csakazértis kell! :-D És tök meglepő módon a 36. webáruházban elérhető volt! PostaPontos átvétellel a MediaMarktban, még sosem hallottam, hogy ott könyveket is át lehet venni. Meg is rendeltem utánvéttel.

Én lepődtem meg a legjobban, amikor már két nap múlva jött az sms, hogy átvehető. Mentem is az MM-be, valóban ott is volt; igaz, hogy személyi igazolvány, ujjlenyomat meg anyám leánykori erkölcsi bizonyítványa is kellett hozzá, hogy kiadják azt a könyvet, no de végül meglett!

Még nem olvastam ki, csak belelapozgattam, és csakugyan marha érdekes és humoros is. Alig várom, hogy majd olvashassam. De először a Hömpölygő zsír jön!

Az új könyvek előrendeléséről évek óta leszoktam. Először belefutottam abba – nem is tudom, melyik webshopban –, hogy az előrendelést csak valamiféle foglalásnak tekintik, és mikor megjelenik a könyv, akkor még külön meg kell rendelni, hogy „igen, igen, komolyan gondoltam, hogy akarom azt a könyvet!” Wtf? Hát különben mért rendeltem volna elő?...

Másodszor meg előrendeltem valamit az Alexandránál, amit nagyon vártunk családilag. Meg is jelent a könyv, már az összes könyvesbolt összes kirakatában ott volt, csak és kizárólag nekem nem írt még az Alexandra, hogy akkor átvehető.

Végül felhívtam őket – noha utálok telefonálni –, hogy baszki, mégis mit ültök a könyvemen, amikor már minden boltban ott virít, de én, aki ELŐrendeltem, ergo azt várnám, hogy előbb kapjam kézhez, itt ülök és nincs nálam?!

Álmatagon motyogott valamit a luvnya, hogy hát nekik a központi raktárból jön a könyv, Pécsről, és hát a szállítás, meg így meg úgy.

Meg is tanultam akkor, hogy Alexandrából csak akkor rendelek, ha ráérős a dolog, hisz a világ túlsó feléről hozatják.

Ezzel szemben a Fókusz Könyváruházzal (Líra hálózat) marha jó tapasztalataim voltak, mert ott szinte mindig már másnap átvehető volt a könyv, sőt volt, amit csak reggel rendeltem meg, és már aznap délelőtt írtak, hogy mehetek érte. Sejtettem, hogy ezek, amint bejön egy könyvrendelés, kinéznek a boltba és ha van példány a könyvből, szépen leemelik a polcról, nem pöcsörésznek mindenféle raktárakkal.

…. Szóval itt álltunk december elején, a Hömpölygő zsír megjelenése előtt. (Én így hívom magamban, mert ennek van értelme, és a Harcosok klubja szappanfőzése jut eszembe róla :-D)

Elő lehetett volna rendelni a kiadótól, akik esküdtek rá, hogy az előrendelőknek az első pillanatban átadják a könyvet. Neki is fogtam, de bankkártyás előre fizetést akartak. Ettől megijedtem, mert az online bankkártya-csalóktól nagyon félek, szóval a bankkártya-adataimat nem akarom a netre kiírni.

Így maradt a szokásos Fókusz. Előrendelni ott is lehetett volna, de úgy gondoltam, majd megvárom, hogy tényleg megjelenjen, és akkor azonnal megrendelem, ők pedig majd másnap már írnak is.

December 5-én még meló előtt meg akartam rendelni; gondoltam, a legjobb esetben akár aznap este átvehető, és a szabadság alatt már olvashatom is! De 5-én reggel még mindig csak „előrendelhető” volt. Ezért visszamentem a kiadó weboldalára, hogy akkor megrendelem mégis bankkártyás fizetéssel. Végig is mentem a folyamaton, de a végén kiírta, hogy „a bank elutasította a kártyámat”. Mi az isten!?

Na jól van, a kiadót hagyjuk. Visszatértem a Fókuszhoz. Este már simán rendelhető lett a könyv. Megrendeltem, és 6-án egész nap a telefonomat lestem, várva az sms-t!

Rámentem a Líra weboldalára, és figyeltem a bolti készletet, mivel nyilvánvalóan akkor tudnak nekem példányt adni, ha van a boltban. Valóban kezdődött is a kiszállítás – na legalább ez megvan – mert először kettő, három, aztán egyre több boltban volt már bolti példány. Lassan már a Múzeum krt.-iban és a Rózsavölgyiben is. Azok már ott vannak száz méterre az én Fókuszomtól! Félóránként frissítettem a weboldalt, nem is különösebben érdekelt a munka (persze máskor sem ;-D)

Estére ott tartottunk, hogy az ország összes putrijában volt bolti példány a Hömpölygőből, csak és kizárólag a Fókuszban nem. Szegeden, Kőszegen, Bivalybasznád-külsőn és Mucsajröcsögén is 5+ példány volt, de a Fókuszban, ott nem.

[Lelki szemeimmel magam előtt láttam, ahogy a Stühmer példájára, összedugják a fejüket: - No, hová is rendelt könyvet az a Csendes Macska? A Fókuszba? Akkor oda nem szállítunk!]

Másnap szabin voltam, és ugyan igen jó hangulatom volt, mert a., szabadság, b., szépen esett a hó, de a könyv még nem volt a kezemben, holott elterveztem, hogy lehetőleg már december 6-án este átveszem, és 7-én a reggeli kávé közben már azt olvasgatom.

Kimentem az Ázsia Centerbe, minden negyedórában ráfrissítettem a Líra weboldalára, és hurrá! Amikor már bejártam négy boltot, akkor a Líra is kiírta, hogy végre van a Fókuszban is példány a könyvből!

Ekkor hangot tettem a telefonomra, hogy ha jön az sms pittyegése, bárhol vagyok, megfordulok és loholok a Fókuszba.

Hazajöttem, ettem, bevettem egy Advilt – nyamvadt hidegfronti fejfájás –, összesítettem a karácsonyi vásárlásokat és vártam a Fókusz sms-ét vagy mailjét. De semmi.

Végül aztán, bármennyire is gyűlölök telefonálni, délután feltelefonáltam a Fókuszt, és mondtam, hogy bocsánat, még nem írtak, de látom, hogy már van bolti készletük, stb. … Mire azt mondta a hölgy, hogy ha nyitvatartási időn túl érkezett be a rendelésem, azt nem a bolti készletből teljesítik, hanem az online raktárból. És ugyan megvehetem a bolti készletből, de azt teljes áron.

Én az árral ekkor már nem is törődtem volna, csak legyen végre a kezemben a könyv; de a hölgy még azt is mondta, hogy a raktárból már elindult a rendelésem. Ekkor délután fél négy körül volt. Abban maradtunk, hogy várunk, majd jön az értesítés, ha ma nem, akkor meg holnap.

Én is ellenőriztem a weboldalon a rendeléseim között, és valóban „úton van a boltba”. Csak nem érkezett meg. Elrabolták az indiánok. Vagy ez az online raktár is Berettyóújfaluban van, az isten háta mögött? Mégis honnan tudtam volna, hogy nyitvatartási időben kellene megrendelnem, és nem este fél hétkor… Sehol nem írták.

El voltam kenődve, mert a szabadságból már eltelt egy nap, és én még mindig nem olvastam a könyvet. Igazából az a gond ezzel, hogy a könyv 1000 oldal (!), én pedig iszonyú gyorsan olvasok ugyan, de azért még nekem is kell pár nap egy ekkora könyvhöz. És totál elviselhetetlen a gondolat, hogy az utolsó 50 oldalt a földalattin olvassam el, vagy a melóhelyen, az asztalfiókból, ahol ott a többi 3 szobatárs, bemászik a főnök, és csöng a telefon. Pontosan ezért időzítettem a szabi idejére - vagyis a szabi idejét a könyvhöz! Mert négy nap alatt azért már csak kiolvasom! Erre egy nap már eltelt, és nem olvashattam!

… Éjszaka már egy komplett álmot álmodtam arról, hogy elmentem a Fókuszba és megmondtam, hogy töröljék a rendelésemet és megveszem simán a Hömpölygőt a bolti készletből, erre a bolti készletből egy eladó, aki úgy nézett ki, mint Cameron a Modern családban, a Gonosz pálya egy példányát csomagolta be nekem, én meg ordítottam vele :-D

Másnap – még mindig hétköznap, szabadság – reggel elindultam a maradék ajándékokat megvásárolni, azzal, hogy kora délután pizzát rendelek, megeszem, és ha addig sem szól a Fókusz, odamegyek, mint álmomban, és az asztalra csapok.

De ahogy mentem a sok megvásárolt cuccal, és épp Áginak vettem argánolajat a Nyugati bioboltnál, hirtelen rám tört a gondolat, hogy én ugyan haza nem megyek a regény nélkül. Én elmegyek most azonnal a Fókuszba, és az asztalra csapok. De olyan kényelmetlenül éreztem magam a vitatkozás és a konfliktus gondolatára, hogy aktiváltam az egyik korábbi tervemet, a Worst Case Scenariót: ha az online rendelés befuccsol vagy sokáig b@sz@kszanak vele, megveszem a könyvet (egy másik) boltban fizikailag, aztán a másik példányt Öcsémnek adom, hogy adja el a Vaterán.

Azonnal be is mentem a Nyugati Libribe, ott azonban nem volt példány. Továbbmentem az Oktogonhoz, ott volt kettő példány. Fogtam az egyiket, és mentem a pénztárhoz; de onnan pont elsétált a kis tyúk, ami azért röhejes, mert amikor – többnyire – azt akarom, hogy hagyjanak békén szemlélődni egy könyvesboltban, akkor ott ugrándoznak a torkomban az eladók és a nyakamba lihegnek, de most az egyszer, amikor venni akarok egy könyvet és azonnal ki is fizetném (mielőtt meggondolnám magam….) – akkor bezzeg elsétál a p*csába, és ott állok, mint szarvas a reflektorfényben.

Azért csak visszajött idővel, és megvehettem a könyvet. Ennyi viszontagság után hazajöttem, lefőztem a kávét – hisz most éjfélig olvasni fogok –, és megrendeltem az ünneplős pizzát, amit azonban még most, több mint 1 óra elteltével sem hoztak ki; a Fókusz pedig még mindig nem írt a másik példány átvétele ügyében :-/

Szóval most van példányom a Hömpölygőből, és Öcsémék is jól fognak járni a másik példány eladásával, bár ezt ők még nem tudják :-)

És megtanultam, amit az elején leszögeztem, hogy ha nagyon kell egy új könyv, és az időtényező fontosabb, mint az ár, akkor megvárni, míg ott lesz a boltban, bemenni és megvenni!

U. i.: miután az Oktogonnál megvettem a regényt, 4 órával később írt a Fókusz, hogy átvehető a rendelt példányom. Pontosan, ahogy sejtettem (én mondjuk 15 perccel az átvétel utánra saccoltam). De addigra már elolvastam 70 oldalt; már volt két hulla; szóval most már abszolút nem sürgős nekem ez a második példány :-D

komment

Címkék: vásárlás szabadság könyvek

süti beállítások módosítása